ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Anàlisi de les empreses exportadores regulars catalanes 2020

Informes d'anàlisi econòmica

Tot i que les empreses exportadores regulars catalanes baixen un 2,9% el 2020, Catalunya segueix liderant a l’Estat el nombre d’empreses que venen regularment al món amb el 30,5% del total.

08/07/2021
Anàlisi de les empreses exportadores regulars catalanes 2020

Les empreses exportadores regulars catalanes baixen un 2,9% el 2020, fins a les 16.811, com a conseqüència de la crisi de la COVID-19 i l’aturada del comerç global. Tot i aquest lleuger descens, la pandèmia ha afectat més el volum exportat de les empreses que no pas el nombre d’empreses exportadores. Aquest fet indica que les exportacions es poden recuperar ràpidament amb la reactivació del mercat internacional. Tot plegat ho indica l’Anàlisi de les empreses exportadores regulars catalanes 2020 (document .PDF).

Aquest mateix informe també posa de manifest la importància de les empreses exportadores regulars, aquelles que venen a l’exterior durant els darrers 4 anys: el 34,3% de les empreses exportadores ho fan de manera regular però representen el 93,1% del total de les vendes catalanes a l’exterior. En aquest sentit, Catalunya lidera el nombre d’empreses exportadores regulars a l’Estat espanyol, amb un pes del 30,5% del total.

Per trams d’exportació, les empreses que exporten més de 250 M€ expliquen el descens del volum total exportat el 2020 amb una caiguda de les vendes de 4.286,5 M€. Per la seva banda, les pimes protagonitzen el descens del nombre d’empreses exportadores regulars en 186.

Anàlisi geogràfica

El nombre d’empreses exportadores regulars catalanes ha patit una caiguda generalitzada a totes les regions el 2020. Destaca el descens de les empreses a l’Amèrica Llatina (amb 215 empreses menys que l’any 2019), Àsia (-171) i Àfrica (-147).

A Europa, per la seva banda, el nombre d’empreses amb vendes regulars ha baixat en 71. Tot i això, cal destacar el creixement que ha tingut en països de l’est del continent com Romania o la República Txeca. D’altra banda, les empreses regulars que exporten més de 5 M€ a Europa es concentren a França (363), Itàlia (186) i Alemanya (178).

Anàlisi sectorial

Finalment, l’estudi analitza la caiguda del nombre d’empreses exportadores regulars a gairebé tots els sectors. Destaca el descens en els àmbits de la metal·lúrgia i els productes metàl·lics (-98), la maquinària (-94) i el material elèctric (-73). També cal posar de manifest, la caiguda d’empreses exportadores de més de 5M€ del sector dels vehicles (-22) i del tèxtil i confecció (-20), dos dels sectors més afectats per la crisi de la COVID-19.