Informes d'anàlisi empresarial
L’ecosistema startup de Catalunya ha superat per primera vegada les 2000 empreses emergents, un augment del 6,3% respecte l'any anterior. Aquest increment, juntament amb el rècord d'inversió captada, consolida Catalunya com el cinquè 'hub' de startups de la Unió Europea.
L'ecosistema startup a Catalunya 2022
L’ecosistema startup de Catalunya segueix creixent i ja està format per 2.022 empreses emergents. Un rècord, no només volum d'empreses sinó també en captació d’inversió, que serveix per seguir consolidant l’ecosistema innovador com un dels més actius i dinàmics del continent. Segons les dades del Barcelona & Catalonia Startup Hub, el directori més complet de les empreses emergents al nostre país, el nombre de startups ha augmentat un 6,3% respecte l’any anterior, un increment que ha servit per superar, per primera vegada, la xifra de 2.000 empreses.
Tal i com i indica el nou informe d’ACCIÓ Anàlisi de l’ecosistema startup a Catalunya el nombre d’empreses emergents ha augmentat un 86% respecte el 2016 passant de les 1.086 a superar les 2.000. Totes elles ja facturen 1.720 milions d’euros i donen feina a més de 19.100 persones. Des d’un punt de vista internacional, Barcelona es consolida com el 5è millor ecosistema de la Unió Europea per crear-hi una startup, per darrere només de París, Berlín, Estocolm i Amsterdam.
Si fem la radiografia des del punt de vista sectorial, veiem que les startups catalanes es dediquen, sobretot, a la salut (16%); els serveis empresarials i software (12%); les TIC i el mòbil (6%); l’alimentació (5%) i les finances (5%). El mateix estudi indica que durant els darrers anys les empreses emergents catalanes han guanyat dimensió: actualment el 76% de les empreses tenen menys de 10 treballadors, mentre que el 2019, abans de la pandèmia, aquest percentatge era del 87%.
La inversió segueix sent de rècord
Un aspecte clau de l’èxit de l’ecosistema és la seva capacitat per captar finançament. Si el 2021 ja va ser de rècord, el 2022 ha tornat a ser l’any amb major volum d’inversió. Catalunya ha captat 1.653 milions d’euros d’inversió en startups, un 4,3% més que l’any anterior, segons càlculs d’ACCIÓ a partir de la base de dades Dealroom.
L’impacte tecnològic
Un dels aspectes que subratlla l’informe és la importància que tenen les startups a Catalunya des d’un punt de vista tecnològic. De forma agregada, el 76% d’aquestes empreses treballa amb tecnologies vinculades a la indústria 4.0, un fet clau en el context de digitalització i transformació tecnològica del teixit productiu del país. Estem parlant de tecnologies com la intel·ligència artificial i big data, el cloud, la internet de les coses, l’automatització, la connectivitat, la digital Health, la realitat virtual o el blockchain.
Un fort enfocament internacional
Cal destacar la capacitat de l’ecosistema per atraure talent internacional. L’anàlisi elaborada per ACCIÓ destaca que gairebé un de cada quatre treballadors de startups catalanes (un 23%) són estrangers, un 19% en el cas dels fundadors. En aquest sentit, Barcelona s’ha posicionat com el segon hub preferit pels fundadors per crear-hi una startup, només per darrere de Berlín i per davant de ciutats com Amsterdam o Estocolm.
El directori que recull les startups catalanes
L’estudi està basat en les dades de la plataforma digital Barcelona & Catalonia Startup Hub, un directori creat per ACCIÓ l’any 2016 que recull empreses emergents d’un màxim de 10 anys de vida, tecnològiques, amb models de negoci escalables, repetibles i aplicables en entorns globals i orientades a un creixement ràpid.
Descarrega l'informe complet Anàlisi de l’ecosistema startup a Catalunya.