ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Directori d'empreses a Catalunya amb filials a l'estranger

Informes d'anàlisi empresarial

ACCIÓ ha identificat 8.382 empreses filials provinents de 3.165 matrius d'empreses catalanes. Una xifra -la de filials a l'estranger- que suposa un creixement del 3% respecte a les identificades abans de la pandèmia.

23/11/2022
Directori d’empreses catalanes a l’estranger

Les empreses catalanes compten amb 8.382 filials repartides pel món, tal i com indica el Directori d’empreses catalanes amb filials l’estranger (document .PDF) elaborat per ACCIÓ. Tot i que majoritàriament es concentren a l’Europa Occidental, cal destacar l’increment del 10,7% del nombre de filials a l’Amèrica del Nord en comparació amb les identificades abans de la pandèmia.

Aquest informe té per objectiu identificar totes les filials d’empreses catalanes implantades a l’estranger i les empreses matrius d’on provenen. Per fer-ho, s’han considerat com a filials catalanes a l’estranger les que la seva matriu tingui:

  • NIF a Catalunya i, per tant, seu social a Catalunya
  • Participació amb un mínim del 10% del capital de la filial
  • Origen del seu capital és català o estranger indistintament

En aquest procés no s’han contemplat com a filials aquelles empreses on inversors privats catalans hi participen de manera directa o indirecta en el capital. Per altra banda, hi ha filials en què es coneix la participació de l’empresa catalana en el seu accionariat, per se'n desconeix el percentatge concret.

Filials catalanes arreu del món

ACCIÓ ha identificat 8.382 empreses filials provinents de 3.165 matrius. Una xifra -la de filials a l'estranger-que suposa un creixement del 3,1% respecte les identificades el 2019, una estabilitat destacable tenint en compte el context de pandèmia dels darrers dos anys.

Portugal és el país que més en concentra (783) seguit dels Estats Units (729) i Mèxic (571). Cal destacar, però, l’increment protagonitzat per aquests dos països nord-americans amb un augment del 13,8% i 7,1%, respectivament. El Brasil, França i Itàlia són la resta de països que reuneixen més d’un 5% de les filials catalanes. De fet, 20 països reuneixen més del 75% de les filials catalanes.

A més, gairebé la meitat se situen en territori europeu, principalment a l’Europa Occidental. El continent americà és l’altre gran pol d’implantació per a les empreses catalanes i acull el 38% de les seves filials. En menor mesura, a l’Àsia-Pacífic, l’Àfrica i Oceania concentren, conjuntament, un 13% de les filials a l’estranger amb matrius a Catalunya.

Pimes i amb la matriu a l’entorn de Barcelona

L’origen de gairebé la meitat de les filials catalanes (48,2%) cal buscar-lo en empreses ubicades al Barcelonès. El Vallès Occidental, el Baix Llobregat i el Vallès Oriental són la resta de principals comarques on tenen la matriu les filials.

Filials catalanes al món

 

Pel que fa a la seva mida, el 83,4% de les empreses a Catalunya amb filials a l’estranger són pimes que facturen menys de 50 milions d’euros i prop del 60% tenen menys de 50 treballadors. Per nombre de matrius, a Catalunya destaquen els sectors de les infraestructures i la construcció, així com de serveis com la consultoria o el de les finances i les assegurances (36,6% del total).

Els principals sectors industrials són la maquinària, la química, les TIC i l’alimentació (21,4% del total). Cal afegir que més del 13% de les empreses amb filials a l’estranger són de sectors considerats tecnològics.

Per conèixer aquestes i moltes més dades, consulta el Directori d’empreses catalanes amb filials l’estranger (document .PDF).

Serveis relacionats

Servei d'exportació i expansió internacional

Aprofita les Oficines Exteriors d’ACCIÓ per portar la teva empresa a tot el món