ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

El 3D Printing a Catalunya

Informes tecnològics

La Impressió 3D o fabricació additiva es refereix a un conjunt de tecnologies que permeten la creació d’objectes volumètrics a partir de models digitals. Es tracta d’una tendència a l’alça, amb previsions de creixement exponencial, que a Catalunya ja compta amb 118 empreses que n’ofereixen serveis i productes.

La impressió 3D a Catalunya i al món

PÍDONLA DISPONIBLE EN 2 VERSIONS: CATALÀ I ANGLÈS

El nostre país s’està posicionant com un espai d’acollida per a aquesta tendència gràcies a diversos factors com disposar d’un ecosistema de tecnologies mòbils pròsper i dinàmic, un entorn d’emprenedoria i creativitat i el fet de gaudir d’un hub de recerca de primer nivell. A més, Catalunya disposa de talent qualificat i acull el principal esdeveniment tecnològic mundial, el Mobile World Congress.

Importància per a la indústria

La impressió 3D és una de les tendències principals en la denominada Indústria 4.0. A aquesta transformació, la fabricació additiva hi aporta transversalitat, flexibilitat i un major valor afegit. A més a més, consolida la fabricació de km 0 i redueix el time to market alhora que facilita la personalització.

Hubs mundials

Catalunya reivindica el seu espai entre els principals hubs mundials en impressió 3D al costat dels Estats Units, el centre d’Europa o el Japó. La presència de centres tecnològics com Eurecat o Leitat al costat de l’aposta per aquest àmbit al nostre país d’empreses com HP, Ricoh o Avinent, així ho impulsen.

A Catalunya, 118 empreses ja treballen a l'entorn de la impressió 3D: des de fabricants de peces o d'impressores, proveïdors de serveis o programari. Aquestes empreses factures més de 320 M€ vinculats de la impresssió 3D i donen feina a 1.320 treballadors.

Infografia de la impressió 3D a Catalunya

Sectors d’aplicació

Són diversos els sectors dins la indústria que ja utilitzen la impressió 3D i que ho faran encara amb més força en el futur. L’Automoció i aeroespacial o els plàstics en són un bon exemple. També l’enginyeria mecànica i de planta, així com el sector Pharma i de tecnologies mèdiques juntament amb el de l’electrònica.