ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

L'hidrogen verd a Catalunya

Informes tecnològics

Aquest informe repassa la situació de l’ecosistema de l’hidrogen a Catalunya, on 140 empreses el conformen amb una facturació agregada de 426 milions d’euros i la generació de més de 1.300 llocs de treball

L'hidrogen verd a Catalunya

L'hidrogen verd a Catalunya

INFORME DISPONIBLE EN FORMAT PÍNDOLA EN CATALÀ (document.PDF) I ANGLÈS (document .PDF). TAMBÉ POTS DESCARREGAR L'INFORME COMPLET MITJANÇANT AQUEST FORMULARI.

L’hidrogen és un vector energètic que es pot produir a partir de diversos precursors. Tal com detalla l’informe L’hidrogen verd a Catalunya, elaborat per ACCIÓ i que radiografia per primer cop aquest ecosistema al nostre país, es distingeixen fins a vuit tipus d’hidrogen, categoritzats en diversos colors en funció del mètode d’obtenció. L’hidrogen verd, el que s’obté mitjançant l’electròlisi de l’aigua utilitzant fonts d’energia renovables com la hidràulica, l’eòlica o la solar, és l’únic climàticament neutre.

Precisament, la facturació mundial de l’hidrogen verd assolirà els 16.540 milions de dòlars el 2025, amb un creixement interanual del 56%. El potencial d’aquest recurs per a la descarbonització de l’economia impulsa la inversió mundial en aquest àmbit, que serà superior als 340.000 milions de dòlars fins al 2030 afavorit per la reducció de costos en la seva producció, que serà d’un 62% el mateix any 2030 respecte el que suposava l’any 2020.

Catalunya, un pol europeu de l’hidrogen verd

A Catalunya són 140 les empreses que treballen en les diverses fases de la cadena de valor de l’hidrogen verd. Totes elles acumulen una facturació de 426 milions d’euros i generen més de 1.300 llocs de treball. Es tracta d’empreses que operen majoritàriament (61%) en el procés de transformació de l’hidrogen, mentre que un 23% ho fa en la seva fase de producció. En més de la meitat dels casos es tracta d’empreses exportadores (55%) i que facturen més de 10 milions d’euros (58%). De fet, un 82% del total ja factura més d’un milió d’euros.

Catalunya també compta amb un entorn que contribueix al desplegament de l’ecosistema de l’hidrogen verd, amb vuit centres tecnològics i de recerca que investiguen sobre aquest element. A més, fins a 31 entitats han estat capaces de captar 13 milions d’euros en fons europeus de l’Horizon 2020 vinculats a projectes de desenvolupament i implantació de solucions relacionades amb l’hidrogen verd.

D’altra banda, Catalunya també està implicada en diverses iniciatives per a l’impuls de l’hidrogen verd, com la European Clean Hydrogen Alliance, el Corredor de l’Hidrogen de l’Ebre o la Vall de l’Hidrogen de Catalunya.

Descarrega l'informe complet i consulta totes les dades a de L’hidrogen verd a Catalunya.