Informes tecnològics
Una cinquantena d’empreses operen a Catalunya en aquest sector, que compta al seu voltant amb un potent ecosistema de centres de recerca i hospitals de referència.
ESTUDI DISPONIBLE EN DUES VERSIONS: PÍNDOLA EN CATALÀ (document .PDF) I ANGLÈS (document .PDF)
La genòmica és una disciplina científica que es dedica al mapeig genètic, la seqüenciació d’ADN i l’anàlisi del genoma. Permet diagnosticar malalties, crear medicina i nutrició personalitzades o produir aliments funcionals, entre moltes d’altres coses com l’edició genòmica (CRISPR) o la bioinformàtica. Un sector basat en el coneixement, que ja tenia una tendència creixent i que la pandèmia de la covid-19 no ha fet més que multiplicar el seu potencial.
Segons l’estudi La genòmica a Catalunya (document .PDF), elaborat per ACCIÓ, al nostre país ja són 49 les empreses que hi treballen, amb una facturació de 276,22 milions d’euros. Gairebé un 80% d’elles són pimes i dues de cada cinc són startups. Tot i aquesta dimensió, un 39% ja factura més d’un milió d’euros i un 29% factura més de 10 milions d’euros. A més, un 41% de les empreses dedicades a la genòmica a Catalunya són exportadores.
Aquest ecosistema, dedicat en gran mesura a la biomedicina, gaudeix a Catalunya de les sinergies amb una àmplia xarxa de centres de recerca i hospitals de referència. En aquest sentit, Catalunya disposa d’una base sòlida per ser un actor rellevant en el creixement de la genòmica a escala global.
S’estima que el mercat mundial de la genòmica arribarà l’any 2024 als 35.700 milions de dòlars. Partint d’un volum de 18.900 milions de dòlars l’any 2019, això representa un creixement anual del 13,5%. Un creixement fort i constant que s’explica per l’augment del finançament i les inversions en múltiples projectes per part de governs, universitats i empreses.
Tot i el lideratge dels Estats Units en el sector, Europa compta amb l’impuls de la iniciativa 1+ Million Genomes de la Comissió Europea.
Les aplicacions de la genòmica van molt més enllà de la medicina, la farmàcia i les ciències de la vida; també té recorregut, per exemple, en camps com l’agricultura o la indústria alimentària.
Consulta totes les dades i els detalls a l’estudi La genòmica a Catalunya (document .PDF).