ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La logística a Catalunya

Informes sectorials

El sector logístic català inclou empreses que desenvolupen activitats molt diverses: des de la distribució directa fins al disseny i la gestió de tota la cadena logística. L’estudi d’ACCIÓ n’identifica les principals capacitats i característiques que el situen com un enclavament idoni al sud d’Europa.

La logística a Catalunya

La logística a Catalunya

INFORME DISPONIBLE EN 2 VERSIONS: PÍNDOLES EN CATALÀ I ANGLÈS

Si la logística sempre ha estat un element fonamental de qualsevol cadena de valor, l’explosió del comerç electrònic també l’ha situada com un component encara més clau entre la producció i la comercialització del que sempre havia estat. En aquest context, Catalunya se situa com un enclavament idoni per al sector logístic al sud d’Europa, tal com mostra l’estudi La logística a Catalunya (document .PDF), elaborat per ACCIÓ amb la col·laboració del Port de Barcelona.

I ho és perquè aglutina elements com disposar d’un ecosistema industrial sòlid molt obert al món, una posició geoestratègica que facilita la connexions intercontinentals, la presència d’un hub logístic integrat amb port, aeroport, zona franca i zones logístiques; així com la presència de diversos operadors especialitzats tant locals com internacionals.

Catalunya compta amb dos dels principals ports del Mediterrani, els de Tarragona i Barcelona, que mouen anualment 4 milions de passatgers i 95 Mt de mercaderies. Un aeroport de classe internacional i una àmplia xarxa viària i ferroviària ofereixen unes infraestructures potents per al sector logístic. Aquestes, a més, es completen amb una diversificada oferta de zones franques i logístiques arreu del territori.

Tot plegat ha generat l’interès dels inversors estrangers, i ja són moltes les empreses internacionals capdavanteres que han escollit Catalunya per ubicar-hi el seu hub logístic. Entre el 2014 i el 2018 s’han realitzat fins a 85 projectes d’inversió estrangera directa al nostre país per un valor de 2,67 milions d’euros que han generat 9.146 llocs de treball. Aquestes xifres representen el 34,7% dels projectes realitzats en el total de l’estat espanyol, el 35,7% de la inversió i el 34,6% de l’ocupació creada.

Una de les empreses internacionals destacades que ha invertit amb impacte en aquest sector a Catalunya és Amazon. La companyia ha realitzat al nostre país fins a set projectes per valor de 268,22 milions d’euros on ha generat més de 3.725 llocs de treball directes.

Consulta tota la informació a l’estudi La logística a Catalunya (document .PDF).

Continguts relacionats