ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Les ciències òmiques a Catalunya

Informes tecnològics

Les disciplines vinculades a la bioquímica i la biologia molecular són clau per a la innovació en els camps on les substàncies o productes d’origen biològic tenen un paper rellevant. Aquest informe d’ACCIÓ recull totes les dades del sector a Catalunya i al món, així com les seves principals tendències i aplicacions.

13/06/2018
Les ciències òmiques a Catalunya

INFORME DISPONIBLE EN 3 VERSIONS: ESTUDI COMPLET I PÍNDOLA EN CATALÀ I ANGLÈS

El concepte de ciències òmiques reuneix el conjunt de disciplines vinculades a la bioquímica i la biologia molecular que permeten un coneixement analític profund d’una mostra biològica. La seva aportació, doncs, és fonamental en la innovació en els sectors on els productes o substàncies d’origen biològic tenen un paper rellevant. L’informe d’ACCIÓ Les ciències òmiques a Catalunya (document .PDF) recull totes les xifres, tendències i oportunitats del sector.

Aquests camps inclouen des de la indústria alimentària fins a la farmacèutica, passant pel benestar o l’agricultura. A Catalunya hi ha 24 empreses que es poden incloure dins l’àmbit de les ciències òmiques. Es tracta d’un sector emergent, com demostra el fet que gairebé la meitat d’aquestes empreses no arriba als cinc anys de vida.

En qualsevol cas, totes elles en conjunt facturen 80 milions d’euros i ocupen a 1.160 treballadors. Es tracta d’un sector on el 95,8 % de les empreses són pimes i una tercera part factura més de mig milió d’euros. Alhora, destaca la seva creixent obertura al mercat global, amb un 37,5 % d’exportadores i un 12,5 % que tenen filials a l’estranger. Els testos genètics, la genòmica i la bioinformàtica en són les ocupacions més habituals.

Les tendències en les ciències òmiques passen per la seva aportació a la millora tecnològica a través de noves eines d’anàlisi que permetin una major personalització. Aspectes com la denominada medicina del Segle XXI o la possibilitat de realitzar una nutrició personalitzada es beneficiaran del seu coneixement.

Consulta totes les dades a l’informe Les ciències òmiques a Catalunya (document .PDF).

Continguts relacionats

Pàgines relacionades