ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Maquinària per al sector de l’alimentació

Informes sectorials

A Catalunya hi ha 280 empreses que facturen més de 1.100 milions d’euros dedicades a l'àmbit de la maquinària per al sector de l’alimentació, un àmbit clarament internacionalitzat. Repassa les dades clau de l’estudi d'ACCIÓ.

Maquinària per al sector de l’alimentació

Maquinària per al sector de l’alimentació

PÍNDOLA DISPONIBLE EN CATALÀ (document .PDF) i ANGLÈS (document .PDF)

Les empreses dedicades a la maquinària per al sector de l’alimentació estan influïdes directament per les grans tendències del sector. És el cas de l’increment dels aliments ecològics, la creació de proteïnes alternatives, els nous sistemes de producció o l’auge de l’alimentació com a medicament.

Aquestes són algunes de les tendències que faran evolucionar el sector a nivell tecnològic. De fet, s’estima que les vendes de robots industrials al sector de l’alimentació i les begudes l’any 2022 representarà el 3% del total.

Tal i com indica la píndola de la Maquinària per al sector de l’alimentació (document .PDF), a Catalunya hi ha 280 empreses que facturen més de 1.100 milions d’euros dedicades en aquest àmbit. Pràcticament la totalitat d’aquestes empreses són pimes consolidades (el 88% tenen més de 10 anys) i donen feina a més de 5.000 persones.

Les empreses que s’han considerat en aquest mapatge desenvolupen maquinària adreçada a la manufactura i la indústria auxiliar d’un o diferents segments d’activitat del sector alimentari: el càrnic, les begudes i cafè, pa i pastisseria, hortofructícola i làctics. De fet, el 62% del total d’empreses realitzen activitats per a més d’un sector i el 13% ho fan únicament en el sector càrnic.

El sector exterior, a l’alça

Les vendes a l'exterior és una de les bases del sector. No és d’estranyar que el 84% de les empreses són exportadores, una xifra que durant el període 2016-2020 ha representat el 28% del total de les vendes a l’exterior de l’Estat. En aquest mateix quinquenni, les exportacions catalanes van experimentar un creixement del 41% respecte l’anterior assolint la xifra dels 695 milions d’euros.

L’Àfrica i l’Àsia són els continents que més oportunitats de negoci ofereixen a les empreses catalanes de l’àmbit de la maquinària per al sector de l’alimentació. Suport en el processament d’aliments, en R+D per la indústria agroalimentària o maquinària i equipament per a l’agricultura, són algunes de les oportunitats internacionals de l’informe.

Descobreix totes les dades a la píndola Maquinària per al sector de l’alimentació (document .PDF).