ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La nanociència i la nanotecnologia a Catalunya

Informes tecnològics

La nanociència i la nanotecnologia són dos motors cabdals de la nova indústria. A Catalunya ja hi ha 107 empreses dedicades en aquest àmbit, tal i com recull un nou informe d’ACCIÓ.

La nanociència i la nanotecnologia a Catalunya

PÍNDOLA DISPONIBLE EN CATALÀ (document .PDF) i ANGLÈS (document .PDF)  I INFORME COMPLET

La nanociència i la nanotecnologia constitueixen un dels motors de la nova indústria i de la societat del coneixement, tant des d’un punt de vista econòmic com social. La recerca en aquests àmbits ha produït avenços importants en diversos sectors que influeixen de manera molt significativa en el desenvolupament tecnològic de la societat i en el benestar de les persones.

La nanociència proporciona el coneixement de les propietats i de la manipulació dels materials a escala atòmica, molecular i macromolecular. La nanotecnologia, per la seva banda, permet aplicar aquest coneixement fent èmfasi en la innovació i en un ampli espectre d’àmbits, com la medicina, la biotecnologia, la indústria química o les TIC o l’energia, entre d’altres.

La mida del mercat mundial de nanotecnologies es va valorar en 1.760 milions de dòlars el 2020. Es preveu que arribi a 33.630 milions de dòlars el 2030 i que registri un creixement anual del 36,4% del 2021 al 2030. Tot plegat ho indica el nou estudi d’ACCIÓ La nanociència i la nanotecnologia a Catalunya.

Segons l’informe, a Catalunya ja hi ha 107 empreses dedicades a la nanotecnologia, que donen feina a més de 770 persones i facturen 430 milions d’euros. Es tracta d’una indústria formada majoritàriament per pimes (62,6%) i per startups (25,25%), la resta són empreses grans que tenen alguna línia de treball en el camp de la nanotecnologia. A més, un 53,2% d’aquestes empreses són exportadores i prop del 16% facturen més de 10 milions d’euros.

Infografia sobre la nanotecnologia a Catalunya

Pel que fa a la seva activitat, un 42,9% de les empreses catalanes de nanotecnologia estan dedicades al desenvolupament de nanomaterials, un 42% a la nanobiologia/nanomedecina i un 23,4% treballen en nanoelectrònica. També hi ha empreses dedicades a l’àmbit del nanotèxtil, d’instrumentació i de metrologia.

Consulta totes les dades a l'informe complet La nanociència i la nanotecnologia a Catalunya.