ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Radiografia de les empreses amb dones directives a Catalunya

Informes d'anàlisi empresarial

Un informe que analitza la presència de dones en càrrecs directius a les empreses catalanes i que varia en funció del sector, l’àmbit tecnològic o la mida de l’empresa.

08/03/2022
Radiografia de les empreses amb dones directives a Catalunya

Radiografia de les empreses amb dones directives a Catalunya

El paper de les dones al món empresarial està canviant i la seva presència en càrrecs de responsabilitat és cada vegada més present. Tot i això, avui dia encara hi ha fortes desigualtats entre homes i dones en termes de salaris, promocions professionals o presència en càrrecs directius. La Radiografia de les empreses amb dones directives a Catalunya (document .PDF) analitza la presència femenina en els càrrecs de més responsabilitat del teixit empresarial.

Algunes de les conclusions de l’estudi indiquen que les dones tenen menor pes en la direcció d’empreses tecnològiques i de la indústria 4.0. A Catalunya, el 25% de les empreses que facturen més de 2 milions d’euros i tenen almenys 10 treballadors tenen com a mínim una dona entre els alts càrrecs directius. Aquesta xifra, però, cau fins al 16% en aquelles empreses que ofereixen solucions tecnològiques 4.0.

Malgrat això, cal posar de manifest que alguns sectors i tecnologies presenten una concentració més elevada de dones a la direcció respecte els homes. És el cas d’empreses de sectors com l’alimentació i els productes gurmet (11%), el turisme, la cultura i l’oci (8%) i el tèxtil i moda (5%).

Per la seva banda, les empreses 4.0 amb almenys una dona en un alt càrrec són principalment del sector TIC i transformació digital (72%) i, en el cas de les startups, hi ha almenys una dona directiva en el sector Biotech & Pharma (24%), seguit del sector Traveltech & Leisure i Business & Productivity (7%).

Pel que fa a les tecnologies, les empreses de la indústria 4.0 amb dones a la direcció treballen en l’àmbit de la ciberseguretat (22%), l’IoT (17%), la intel·ligència artificial (15%), el Big Data (12%), la robòtica (10%) i el cloud (10%).

Catalunya, segon territori de la UE amb més presència de dones fundadores de startups

Catalunya és el segon territori de la Unió Europea amb més presència de dones en equips fundadors de startups. De fet, gairebé un 20% de les empreses emergents catalanes (19,6%) compten amb dones als seus equips fundadors o directius, un percentatge superior al de la mitjana europea (17%).

Revisa les dades clau a la Radiografia de les empreses amb dones directives a Catalunya (document .PDF).

Contingut relacionat