Informes sectorials
El sector del foodservice a Catalunya aglutina vora 6.000 empreses, les quals facturen més de 24.000 milions d’euros i donen feina a aproximadament 116.000 treballadors. Descobreix més dades clau en aquest estudi elaborat per ACCIÓ en col·laboració amb el Clúster Foodservice de Catalunya
El sector del 'foodservice' a Catalunya
El sector del foodservice a Catalunya és un dels àmbits més punters en l’alimentació i que ha pres força els últims anys. Per fer-se una idea de la seva magnitud, a escala mundial la mida d’aquest va assolir els 2,7 bilions de dòlars el 2022. La regió de l’Àsia-Pacífic és qui en lidera la major part, seguida d’Amèrica del Nord i Europa Occidental. Pel que fa al conjunt de l’Estat, se situa a la quarta posició mundial per vendes del sector i segona per vendes per càpita, així com a primer en mida del mercat europeu.
En l'estudi El sector del 'foodservice' a Catalunya, realitzat per ACCIÓ, en col·laboració amb el Clúster Foodservice de Catalunya, es radiografia el sector, on s’entén com a foodservice un conjunt d’empreses i organitzacions que s’encarreguen de la preparació, distribució i venda d’aliments i begudes per al consum immediat fora de la llar.
Un sector que factura més de 24.000 milions d'euros
Catalunya no es queda enrere i l’informe El sector del 'foodservice' a Catalunya apunta que es tracta d’una indústria que factura 24.017 milions d’euros, dades que equivalen al 8,9% del PIB total de Catalunya. A més, conforma que hi ha 5.748 empreses dedicades a aquest mercat i que 116.524 persones hi treballen.
De manera més detallada, l’estudi ha distingit la facturació entre producció agrícola, indústria de l’alimentació i begudes, distribució i canal final. Destaca que un 51% de les empreses estan dedicades al client final i ocupen el 69% dels treballadors del mercat, a la vegada que un 19% de les que es dediquen a la indústria de l’alimentació i begudes, facturen el 49% del total.
Pel que fa a altres dades clau, el 91,1% de les empreses són petites o mitjanes empreses i el 68,8% es van establir fa menys de 10 anys. Tot i això, les grans empreses (el 4,5% de les companyies) facturen el 59,7% del total del sector i aglutinen el 34,8% dels treballadors. A més, el 66,1% de les empreses estan ubicades a la província de Barcelona, el 32,2% d’empreses són exportadores i el 4,8% són filials estrangeres.
L’ecosistema català del 'foodservice'
El sector de foodservice a Catalunya conforma un ecosistema creat per associacions empresarials i socials, clústers, instruments polítics i privats, entitats de certificació, fires sectorials, centres tecnològics, formació i talent, i denominacions d’origen.
L’informe recull que Catalunya és la cinquena regió de la Unió Europea en nombre de projectes d’inversió estrangera directa (IED) en alimentació i beguda en el quinquenni 2019-2023, un 4,7% respecte del total de la UE. A més, també se situa com a vuitena en capital invertit i cinquena en llocs de treballs creats, un 3,3% i un 3,1% respecte el total de la UE respectivament.
Oportunitats de negoci per a l’empresa catalana
L’estudi també identifica les principals oportunitats de negoci per a l’empresa catalana pel sector foodservice. El mercat i consum n’és una, ja que estan apareixent nous nínxols de mercat entorn de productes alts en proteïna i plant-based; la salut és una altra oportunitat, pel fet que es pot conscienciar a les persones a través de l’alimentació i de proporcionar aliments.
Com a tercera oportunitat s’identifica la sostenibilitat i canvi climàtic, perquè es poden facilitar estratègies que redueixin el malbaratament alimentari i que contribueixin a la sostenibilitat com la reducció de deixalles; i com quarta i última, la tecnologia i digitalització, atès que invertir en tecnologia, incorporar la IA generativa o usar dades sobre els consumidors pot identificar altres oportunitats i tendències del sector.
Descobreix-ne totes les dades a l'informe El sector del 'foodservice' a Catalunya.