ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Les tecnologies immersives a Catalunya

Informes tecnològics

Catalunya compta amb 153 empreses dedicades al metavers, la realitat augmentada i la virtual, tal i com indica aquest nou estudi d’ACCIÓ. Es tracta d’un sector que factura prop de 137 milions d’euros i ocupa unes 900 persones.

Les tecnologies immersives a Catalunya

Les tecnologies immersives a Catalunya

Les tecnologies immersives fusionen el món físic i el virtual amb l’objectiu de crear una realitat digital o simulada per viure una experiència realista. Tecnologies com la realitat virtual, augmentada o mixta, l’holografia o el metavers permeten que els usuaris explorin i interactuïn entre ells en una nova dimensió.

Totes elles són tecnologies que estan experimentant un creixement exponencial en sectors com l’entreteniment, la salut, la indústria, l’educació, la publicitat o el turisme. Una indústria que globalment viu un creixement anual del 38% i que ja s’està fent un lloc Catalunya tal i com indica el nou informe d’ACCIÓ 'Les tecnologies immersives a Catalunya'.

Segons aquest estudi, a Catalunya ja hi ha 153 empreses dedicades a les tecnologies immersives que facturen 136,6 milions d’euros i que donen feina a prop de 900 treballadors. Es tracta d’un sector en creixement, ja que el 58,2% del total de les companyies té menys de 10 anys i un terç (32,7%) són startups. A més, el 19% són exportadores.

L’estudi destaca que Catalunya compta amb un ecosistema de suport que inclou agents més enllà de les empreses, com ara els centres tecnològics i instituts de recerca; les universitats i centres formatius; les associacions i equipaments; els clústers, les institucions i l’administració pública, a banda de fires i congressos de renom mundial com el MWC, l’ISE, l’IoT Solutions World Congress o l’Advanced Factories.

De fet, a Catalunya existeixen diferents iniciatives en aquest àmbit. És el cas del Catvers, el metarvers de referència impulsat pel CBCat, el Centre Blockchain de Catalunya, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Cambra de Comerç de Barcelona. A futur, se li sumaran altres iniciatives com el Catalunya Media City a les Tres Xemeneies, el proper hub audiovisual i digital català.

Noves aplicacions i reptes de les tecnologies immersives

La irrupció de les tecnologies immersives comportarà grans avenços a l’economia i revolucionarà les relacions personals tal i com les entenem avui dia. Així, s’espera que aquestes tecnologies siguin l’inici de nous models de negoci i que tinguin un impacte molt important en camps com el de la salut (per al tractament de trastorns psicològics o en la rehabilitació, per exemple) o de l’entreteniment (en els videojocs, el cinema o la música), entre d’altres.

Tot i les oportunitats de negoci que suposa adoptar-les i integrar-les en el dia a dia, les tecnologies immersives també plantegen una sèrie de reptes en termes de millores tecnològiques necessàries, de marc legal o de costos, entre d’altres.

Les tecnologies immersives a Catalunya

Oportunitats de negoci internacionals

L'estudi, a més, també recull oportunitats de negoci internacionals identificades per les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya i relacionades amb les tecnologies immersives. És el cas de Bèlgica, que és la principal destinació de productores audiovisuals i de vídeojocs; de Polònia, amb oportunitats de negoci relacionades amb el sector de la salut; de Corea del Sud, amb continguts digitals i metavers; de Finlàndia, on viuen un creixement molt gran del sector dels vídeojocs; i de Canadà, un econsistema consolidat en termes de tecnologies immersives.

Vols saber-ne més? Descarrega l'informe complet de 'Les tecnologies immersives a Catalunya'.