ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Velles idees adaptades als nous temps

Idees d'experts   Josep Vera

TOTHORA dissenya, edita i comercialitza rellotges de sobretaula, de paret i de peu.

En un mercat que no ha evolucionat gaire durant els últims anys, Tothora s'eregeix amb una visió innovadora i artística dels rellotges de sobretaula i de peu.

Tothora

Sou un exemple d'empresa que neix per la crisi?
Però no per necessitat, sinó per oportunitat! Després de més de vint-i-cinc anys al capdavant d'un estudi de disseny gràfic, vaig tenir una crisi "professional" que, sumada a la caiguda de la facturació, em va provocar la força necessària per emprendre un nou camí.

I sorgí Tothora, que vol plantejar un nou concepte del temps o de l'art?
Les dues coses. Els rellotges de sobretaula no han evolucionat gaire en els darrers temps. Per tant, innovació i peces d'art es barregen a Tothora.

Parlant de rellotges, si poguessis aturar el temps, en quin moment de la teva vida ho faries?
Jo el pararia ara mateix, ja que per a mi és un dels millors moments. Tot i que encara no guanyo diners, el fet de fer allò que t'agrada i t'omple no té preu.

"L'art sempre té un lloc en la nostra cultura"

En un món tan digitalitzat, quina cabuda té l'art? Què en penses del boom tecnològic on està immersa tanta startup?
L'art sempre té un lloc en la nostra cultura. L'evolució de l'espècie humana té una correlació directa amb l'art. I ara, amb l'era de la tecnologia, seguirà essent així! L'art ocupa un lloc de privilegi en les nostres vides! En el món digitalitzat hi ha altres eines o canals on podem expressar-lo. La diferència és que ara l'art també viatja per la xarxa i és més proper.

Per a un amant de l'art, fa por tanta tecnologia?
Una mica de por sí que en fa, no t'ho negaré pas. Si més no perquè la tecnologia es nodreix de l'energia. Però sense energia no hi ha tecnologia que valgui. Per això crec que calen més alternatives de caràcter natural. Benvingudes totes les start-up que, amb les seves idees, poden fer un món millor!

Si poguessis contractar qui volguessis com a membre del teu equip, a qui fitxaries i per què?
No fa gaire que vam incorporar una noia amb qui fem un tàndem molt bo. Així que un clon meu aniria bé [riu]! M'imagino fent un duet amb el meu clon i desenvolupant totes les idees que tinc. Seria genial.

Sé que Tothora té molta presència internacional. Com t'ho fas per vendre més a fora que aquí?
Tothora va néixer apostant per la internacionalització i sempre pensant en Europa, inicialment en els països nòrdics. Però la meva sorpresa va ser que van mostrar-hi interès altres indrets europeus com Holanda, Anglaterra o Irlanda. Avui ja es poden trobar rellotges de Tothora a l'Índia, Corea del Sud, Austràlia i Nova Zelanda, Nigèria, els Estats Units, França, Txèquia... i ara estem obrint una xarxa de representants a Espanya. També apostem per la nostra presència a botigues virtuals de reconegut prestigi, aquí i als Estats Units.

Diuen que darrere d'un gran artista hi ha una musa...
Home, jo em definiria com a artista, mai com un gran artista. Sigui certa o no aquesta dita, hi ha una musa... Però això és una altra història [riu].

Què tal l'experiència amb el crowdfunding?
Tot just ara hem engegat una campanya a INDIEGOGO. Sent realista, no crec que aconseguim gaire finançament, però almenys espero que, aprofitant l'abast mundial d'aquesta plataforma, tingui una bona repercussió comunicativa. El que sí que et puc dir és que ha tingut un impacte positiu en el nombre de visites al nostre web.

Això està bé, però els diners els necessitaràs també, no?
En sóc conscient, per això ja estem preparant una altra campanya adreçada específicament a buscar finançament a traves d'inversors. A veure si hi ha sort i aconseguim aixecar-ho!

Què t'agradaria que diguessin de Tothora els teus clients d'aquí a deu anys?
Que hi ha un abans i un desprès en el món dels rellotges decoratius.

Serveis relacionats

Barcelona & Catalonia Startup Hub

El portal de les startups més disruptives. Busques innovació? Vols formar-ne part? Descobreix-lo!