ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

L'experiència en la inversió en ciències de la vida

Idees d'experts   Albert Zamora, cofundador BHV Partners

Albert Zamora, cofundador del venture builder BHV Partners, ha parlat d'estratègies de finançament i del paper que tenen els stakeholders en el procés de captació de capital de les startups del sector de les ciències de la vida.

22/07/2021

L’experiència és un grau. Una expressió corrent que es pot aplicar en qualsevol etapa vital però que agafa molt sentit quan parlem d’inversions de capital risc o creixement empresarial en un sector com el de les ciències de la vida.

Albert Zamora, cofundador i president del consell directiu a BHV Partners, és un emprenedor en sèrie amb més de vint anys d’experiència i que les ha vist de tots colors desenvolupant negocis en l’àmbit farmacèutic, biomèdic o de digital Health. Zamora ha estat el protagonista del darrer Esmorzar de finançament d’ACCIÓ on, a partir del seu bagatge, ha donat el seu punt de vista i algunes claus de la inversió en aquest sector. Tot plegat, davant d’una audiència formada per emprenedors i inversors.

Entre d'altres, ha enumerat tendències que s’han vist afectades per la pandèmia de la covid-19. Una d’aquestes, és l’increment del nombre de startups que engeguen el projecte formant equips amb més experiència de l’habitual, un fet que els permet superar fàcilment les etapes inicials, però que requereix d'una inversió inicial més elevada.

L’augment de la digitalització també ha portat canvis. En els darrers mesos s'han accelerat els processos de captació de finançament entre les startups, evitant desplaçaments i fent possible que tot l’equip participi en el pitch de l’empresa: des del CEO fins al professional amb un perfil més científic. Tot i això, també posa de manifest que, tot i que les empreses ho tenen més fàcil per enviar propostes als inversors, això augmenta la competència i redueix les possibilitats de ser el projecte escollit. Ara bé, el contacte cara a cara segueix sent necessari i important.

D’altra banda, hi ha altres aspectes que no s'haurien vist alterats. És el cas de l’experiència emprenedora. En un sector metòdic i dinàmic com el de les ciències de la vida, per Zamora, l’ecosistema català necessita més bagatge per competir amb altres regions internacionals. “Molts dels emprenedors ho són per primer cop. Per això resulta imprescindible que s’envoltin de professionals amb experiència”, apunta. En aquest sentit, cal que els fundadors mirin al seu voltant i que comptin amb els stakeholders principals i més propers per fer la cerca de capital.

Amb tot, pel cofundador de BHV Partners, un dels moments decisius per envoltar-se de persones expertes és a partir del segon o tercer any de la startup. Després de les aportacions inicials de capital, cal fer un pas endavant i és quan poden sorgir limitacions i dubtes. “És el moment d’aixecar el cap i mirar als Estats Units o a Europa per seguir creixent. Si una startup no està rodejada de gent amb experiència, no ho aconseguirà”, reconeix.

Busques finançament? Descobreix el Recomanador de finançament alternatiu d’ACCIÓ: troba la millor eina de finançament per a la teva empresa en només 5 clics!

Serveis relacionats