Idees d'experts Diego Bartolomé, fundador i CEO de Sintetic.AI
Aquest nou 'Cafè Disruptiu' se centra en l'anàlisi de les característiques i els reptes que planteja la intel·ligència artificial generativa.
Què saps sobre la intel·ligència artificial generativa?
Escriure un conte, una cançó o doblar una pel·lícula modificant el moviment dels llavis dels actors. Tot això avui és possible que ho faci una màquina. Estem dins l’era d’una nova intel·ligència artificial.
L’any 1997 un supercomputador de l’empresa IBM anomenat Deep Blue va guanyar el campió mundial d’escacs més jove de la història, Gary Kasparov. L’esdeveniment es coneix com “L’home contra la màquina” i representa una de les primeres fites de la intel·ligència artificial. En el marc del Cafè Disruptiu del mes de maig hem comptat amb Diego Bartolomé, fundador i CEO de l’empresa Sintetic.AI, i amb més de 15 anys d’experiència en processament del llenguatge natural en una jornada que ha versat sobre diversos aspectes de l’anomenada “intel·ligència artificial generativa”.
Recentment, Chat GPT, l’eina d’intel·ligència artificial generativa desenvolupada per OpenAI, ha aconseguit arribar als 100 milions d’usuaris en només dos mesos. Aquest període de temps és (amb molta diferència) molt més curt en comparació al d’altres grans aplicacions com Twitter, Facebook o Instagram, per assolir la mateixa xifra.
Segons Diego Bartolomé, “les bases teòriques de la intel·ligència artificial (IA) estan posades des dels anys 60”. “Però una cosa que va fer molt bé OpenAI, fa pocs mesos, va ser posar Chat GPT a disposició de tothom mitjançant una interfície molt fàcil de fer servir, i això els va permetre arribar tan ràpidament a aquest nombre d’usuaris”, explica.
Probablement, ja hauràs fet servir Chat GPT per algun motiu: per pura curiositat, per experimentar, o fins i tot a la feina. Però, realment, fins a quin punt coneixes la intel·ligència artificial generativa?
En quines tecnologies es basa?
La intel·ligència artificial generativa es basa en una tecnologia de xarxes neuronals. Consisteixen en models matemàtics que, mitjançant una entrada d’informació, generen un cert resultat. La traducció automàtica en seria un exemple, ja que, a partir d’una frase o text en un idioma, en genera una de nova en una altra llengua. La transcripció en seria una altra: sobre la base d’un àudio, desenvolupa un text. Aquestes tecnologies compten amb la capacitat de memòria i extracció, i cada vegada generen exemples més creatius, com són els vídeos o les imatges a partir d’un text.
D’acord amb Diego Bartolomé, un aspecte interessant és el fet que aquests sistemes puguin estar supervisats o no. “Normalment, els sistemes d’IA aprenien a partir d’exemples; ara, cada vegada més ho fan de forma autònoma, no supervisada”. “És a dir, sobre la base de les sortides que van generant, aprenen i s’actualitzen ells mateixos, i això té potencials molt grans”, subratlla Bartolomé.
No tot és Chat GPT. De quins altres models i empreses d’IA ens parla Diego Bartolomé?
Si ens referim a grans corporacions, Google, OpenAI o Microsoft en són algunes que s’estan dedicant a la IA. Però també n’hi ha d’altres de menor magnitud com Anthropic, especialitzada en el desenvolupament de sistemes generals d’IA i models de llenguatge, o Aleph Alpha, una startup alemanya que ha desenvolupat un model de llenguatge al nivell de GPT-3 d’OpenAI. De fet, l’acceleradora de startups nord-americana Y Combinator ja ha invertit en més de 50 empreses emergents d’intel·ligència artificial generativa, en el seu darrer programa d’acceleració d’enguany.
Diego Bartolomé explica que “algunes d’aquestes empreses fan models fundacionals, sistemes basats en conceptes i idees clàssiques de l’aprenentatge profund, i també n’hi ha d’altres com Hugging Face, un hub en què hi ha milers de models Open Source disponibles que et permeten generar-ne de més petits i ajustar les teves dades, amb el teu propi control i sistema”. “Caracther.ai també és molt interessant, amb la qual pots crear i caracteritzar un personatge”, afegeix Bartolomé. “Després, en l’àmbit empresarial, n’hi ha moltes que m’agraden, com per exemple synthesia, que et permet generar vídeos sintètics (vídeos desenvolupats per la IA de manera automàtica), o Vidext, una startup vasca que també genera vídeos”, destaca. “I del mateix sector de la meva empresa trobem Writer, especialitzada en marketing i vendes”, comenta.
On som i cap a on anem?
Les prediccions de Google apuntaven cap a una baixada de l’interès per la intel·ligència artificial. Ara bé, al desembre, amb el llançament de Chat GPT, la seva popularitat es va disparar. I després d’una temporada amb aquestes característiques, sol haver-hi una aturada. Aquest fenomen s’anomena Corva de Gartner, i actualment ens situaríem al pic.
Segons Bartolomé, “en fases avançades, aquestes tecnologies es comencen a aplicar en entorns empresarials reals, en els quals és necessari establir un procediment que permeti fer-ho amb un sentit de negoci, per així generar més ingressos, reduir costos, innovar i diversificar”. En aquest sentit, remarca que “a escala empresarial és important començar a poc a poc, veure què pots aplicar per millorar el teu dia a dia i, a partir d’aquí, anar provant i millorant”. A més, l’expert observa que el seu temps d’evolució és més curt que el de tecnologies més antigues, ”que podien trigar anys a desenvolupar-se i ara tot això passa en mesos, molt ràpid”. D’altra banda, també apunta que “la IA té un impacte transversal, aplicable a qualsevol àmbit, qualsevol persona, empreses o societats”.
I ara, cap a on anem? Diego Bartolomé assegura que “ens trobem en un punt en què, a partir de molta informació, necessitem generar insights, i d’aquí extreure un coneixement, però ja basant-nos només en aquell que s’ha processat, que al final és com aprenem els humans: llegim, sintetitzem i, a partir d’aquí, podem evolucionar”, remarca.
Regulació i ètica
L’evolució de la intel·ligència artificial no ha estat exempta de polèmiques, i els seus efectes i potencial impacte es troben en constant debat entre els experts. Què opina el CEO de Sintetic A.I sobre aquests perills? Segons Diego Bartolomé, “aquests nous sistemes poden fer-se servir per generar un bon impacte, un món millor, o poden ser usades per fer coses dolentes, com qualsevol tecnologia”. Per tant, pensa que “el fet que hi hagi una regulació és important, perquè la IA estigui controlada”.
També fa esment a la capacitat crítica: “Cada vegada serà més necessari saber distingir si allò que ens diu un sistema d’IA és veritat o mentida i, sobretot, plantejar-nos coses”. En aquesta línia, explica: “Un dia vaig decidir provar si podia escriure un conte amb el Chat GPT, sobre dues dones que estaven cansades dels seus marits i proposaven fer un intercanvi de parelles”. Llavors, el xat li va respondre que no podia fomentar aquesta mena de comportament en la societat. “I això impacta, perquè qui decideix què és bo o dolent? Qui decideix que una cosa és acceptable o no ho és?”, es qüestiona Bartolomé. “Al final estem en mans de les persones o entitats que entrenen aquests models d’una determinada manera”.
Tot i això, el CEO de Sintetic.AI no perd la visió optimista sobre tot allò que la intel·ligència artificial ens pot aportar: “Jo crec que aquesta mena de tecnologies avui en dia són útils per incrementar la productivitat”. “Ara hem de veure com hem de formar la gent, els nostres fills i filles, de cara a un futur en què la IA serà part de les nostres vides, com ho són ara els ordinadors i els mòbils”, apunta Bartolomé.
Les sessions del ‘Cafè Disruptiu’ s’emmarquen en la iniciativa Catalonia Exponential, engegada per ACCIÓ el 2019, amb la intenció d’acompanyar empreses i entitats en la necessitat de transformació davant els canvis de l’entorn. En aquestes jornades es posa el focus en casos locals i internacionals d’empreses disruptives, és a dir, que han desenvolupat models de negoci inèdits al seu sector o que han generat noves indústries.
En anteriors sessions hem parlat de casos com el de Bizum, Flax&Kale o Filmin, i de tecnologies com el Metavers i el seu impacte en l’economia real.
Tens ganes de saber-ne més sobre la intel·ligència artificial generativa? Recupera en vídeo el Cafè Disruptiu amb Sintetic.ai.