Idees d'experts Arnau Rovira i Teresa Galván
Arnau Rovira i Teresa Galván són els fundadors de la Cervesa Artesana Espiga. El seu coneixement del sector industrial agroalimentari i de la investigació científica són la clau de l'èxit de la seva empresa i de l'excel·lència de la seva cervesa.
1. On puc trobar la cervesa artesanal Espiga?
A més de 100 botigues i en alguns bars! El 95% de la nostra producció la venem a Catalunya. Algunes varietats ja es poden trobar a grans superfícies com Bon Preu i Caprabo, però sobretot es poden trobar en botigues especialitzades. També exportem a Itàlia i, en breu, ho farem a d’altres països d’Europa. Tot un repte!
2. Hi ha un cert boom de petits productors de cervesa artesanal a Catalunya. Es tracta d’un sector molt madur, aquest?
Més o menys. La cervesa artesana no és un sector madur! La cervesa industrial potser sí, però tot just ara (el sector de la cervesa artesanal) es comença a professionalitzar. Els catalans no tenim la fama que tenen alguns països del nord i del centre d’Europa, però també som molt cervesers i ho demostra el fet que, darrerament, han aparegut petits productors artesans com nosaltres.
3. Està "de moda", doncs, la cervesa artesana?
Sempre hem cregut que l'expansió important de la cervesa artesana és, en part, un fet de normalització de la situació d´un mercat, el de la cervesa, dominat per només un estil de cervesa (Lager) popularitzat durant el segle XX per les cerveseres industrials. En canvi, estem davant d’un producte històric amb moltes possibilitats, el qual té infinitat d’estils i varietats diferents. Cal afegir-hi, també, la clara tendència del consumidor cap als productes de proximitat, naturals i saludables.
"A la cervesa artesana s’hi perceben molts més aromes i sabors"
4. Aquesta tendència que comentes, és a l’àmbit català o també ho percebeu fora?
És un fenomen mundial. I tampoc ve d’ara: als Estats Units va començar ara fa 30 anys! La quota de mercat de les cerveseres artesanes ha crescut del 0,1% al 7,8% (2013), i això va en augment! Aquí, a Catalunya, anem pel bon camí!
5. Què cal valorar d’una cervesa artesana?
L’aroma i el gust. A la cervesa artesana s’hi perceben molts més aromes i sabors, moltes notes diferents que fan que beure-la sigui una experiència molt més completa i enriquidora. Has provat mai una cervesa artesana i una que no ho és a temperatura ambient?
6. Jo no. Què passa?
Et recomano que beguis una cervesa no artesana a més de 5ºC i una d’artesana, i compara-les! Tu mateix veuràs la diferència: els sabors són molts més agradables!
7. Quin gust tenen les Cerveses Espiga?
Ja comencem a gaudir d’una certa reputació dins el món de les cerveses artesanes en el nostre país! Avui ja tenim quatre varietats de cervesa diferents: la 'Pale Ale' és una cervesa torrada, rodona en boca i amb notes de caramel i toffee; la 'Blonde Ale' és una cervesa rossa, suau amb notes cítriques i molt refrescant; la 'Black IPA' és una cervesa negra en què predominen les notes afruitades dels llúpols americans (medalla de plata en el Global Craft Beer Award 2014, celebrat a Berlín); i 'la Garage IPA', cervesa ambre, amb notes cítriques, afruitades, herbals i d’amargor marcada.
8. Les produïu a Catalunya?
Vam començar produint fora, però ara tenim la nostra pròpia fàbrica. Vam entendre la producció en d’altres fàbriques com un mètode d’entrenament. Això ens va permetre veure i aprendre diferents mètodes de procedir en l’elaboració i comparar-los amb el que paral·lelament apreníem d’una manera més teòrica en els llibres o a través d’Internet.
9. Heu trobat molta diferència des que la producció és pròpia?
Treballar en unes instal·lacions dissenyades en gran part per nosaltres mateixos no té preu. Podem controlar molt més tot el procés. Per exemple, podem controlar exactament l’aigua que utilitzem o fer un seguiment, dia a dia, de les nostres fermentacions, implementar un bon sistema de control de qualitat. Però també és bo pel que fa a la rendibilitat del negoci: si volem crear i fer créixer una marca de cervesa artesana, és imprescindible disposar de les pròpies instal·lacions.
10. Quin consell li donaríeu a algú que, com vosaltres, vol emprendre?
Paciència i persistència i una gran capacitat d’afrontar els nous reptes que sorgeixen al llarg del procés.