ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La seguretat alimentària en un software

Idees d'experts   Jordi Obradors i Ramon Marles

L'empresa SAPHI TRACE & CONTROL és una startup de l'Acceleradora de Girona que ha desenvolupat un software per facilitar le gestió.

La solució tecnològica que dóna resposta a les necessitats de control i gestió derivades de les normatives i protocols definits per la FAO en l'àmbit de la seguretat alimentària.

Aquest programa dóna resposta a les necessitats de control i gestió derivades de les normatives i protocols definits per la FAO, en l'àmbit de la seguretat alimentària.

SAPHI TRACE & CONTROL

Com sorgeix la idea de muntar una start-up i, concretament, Saphi?
M'imagino que com a molts altres casos: a partir d'una necessitat concreta d'un client que havíem de resoldre. Feta la feina ad hoc per aquest client vam adonar-nos que havíem creat i desenvolupat una solució altament eficient i que donava una resposta al sector de l'alimentació en matèria de seguretat alimentària i de gestió de la qualitat.

El teu soci i tu vau crear una empresa. Però per a cap dels dos era la primera vegada. Al segon intent, un emprenedor és millor emprenent?
Això, certament, ens dona un avantatge competitiu en coneixement i experiència empresarial però cada projecte empresarial és diferent de l'anterior o del conegut, i per tant, emprendre sempre és un repte nou i apassionant. Si una cosa ens ha ensenyat l'experiència és que sempre cal estar atent i aprendre constantment, cal estar sempre disposat a moure's, canviar, adaptar… mai se'n sap prou. I sí, continuem fent errors similars.

Entenc que et refereixes a errors tècnics...
Efectivament. Els errors més difícils de gestionar són els emocionals i en l'emprenedoria sempre hi ha un component emocional indispensable (passió, il·lusió, confiança, entrega…) que et pot fer males passades. En aquests sí que es nota molt la diferència de ser la primera experiència o la segona.

"Si una cosa ens ha ensenyat l'experiència és que sempre cal estar atent i aprendre constantment."

Com es reparteixen les tasques i responsabilitats dos reemprenedors CEO d’altres start-ups?
Quan dues persones decideixen fer-se socis per les seves capacitats personals i intel·lectuals està clar que cadascú serà capaç de fer aportacions diferents i/o complementaries al projecte. Un cop identificades aquestes capacitats personals cal posar-les en valor repartint-se les tasques i responsabilitats. En el nostre cas, dos reemprenedors CEO d’altres start-ups, teníem força clar què podia aportar cadascú al projecte. Som un matrimoni ben avingut. Això és un requisit bàsic per garantir el futur de la nova empresa.

Què recomanaríeu a un emprenedor que comença ara?
Primer de tot, que valori bé el seu projecte, la seva idea. Si ho té clar, que la comparteixi amb persones del seu entorn i del sector, segur que l'ajudaran a millorar. Si després d'això el seu projecte té possibilitats de tirar endavant, que no s'aturi i, sobretot, molta paciència, cal capacitat de resistència moral i econòmica. Normalment, no és fàcil tirar endavant un projecte i acostuma a ser més lent del que l'emprenedor voldria.

Parlem de SAPHI. Per què un client potencial hauria de confiar-hi?
Perquè SAPHI és una solució sòlida, amb altes capacitats d'adaptació als canvis interns i externs a la empresa, perquè és un Saas (Software as a Service) de lloguer, això vol dir que SAPHI s'ha de guanyar la confiança dels clients any rere any.

I renoven els clients, fins ara?
De moment, molt contents perquè continuen confiant en nosaltres. A més, tenim convenis que avalen la nostra solució amb universitats com la UPC i la UOC per tal que els seus alumnes de màster i grau facin les pràctiques de les assignatures d'Anàlisi de perills i punts de control crític i de Seguretat Alimentaria amb SAPHI.

Com veieu a SAPHI d'aquí a cinc anys?
Com a mínim, el mercat espanyol amb el model comercial consolidat i amb creixement constant, i tenir presència en, almenys, tres països europeus. Voldríem tenir també en marxa els primers contactes amb el mercat llatinoamericà. Avorrits no n'estarem pas!

I vosaltres? A nivell personal, us haurà canviat molt la vida gràcies a SAPHI?
Qualsevol projecte d'emprenedoria et canvia la vida i t'aporta nous punts de vista i nous coneixements. De fet, SAPHI ja ens està enriquint personalment i professionalment en aquests moments inicials, i és evident que amb la consecució dels nostres objectius ens portarà a un canvi personal, empresarial i professional notable.

Serveis relacionats

Barcelona & Catalonia Startup Hub

El portal de les startups més disruptives. Busques innovació? Vols formar-ne part? Descobreix-lo!