Idees d'experts Carles Gómara, Coordinador gerent d'Innovació d'ACCIÓ i coordinador del Mobile International Program

La connectivitat total (i el repte de com incloure-hi les persones) serà la gran protagonista d’una nova edició del congrés més important de la indústria mòbil.
A les portes d’una nova edició del Mobile World Congress, si hi ha un concepte que hem de tenir clar és el de connectivitat. Els anys on parlàvem de telèfons o teníem interès a conèixer els nous smartphones han quedat desfasats. De fet, l’eslògan d’enguany ja és un avís a navegants: Intelligent Connectivity. Però com hi encaixarem les persones? A continuació destaquem les 5 idees per connectar-se al MWC 2019.
- Internet de les coses (IoT). Si tot està lligat i tot ha d’estar connectat, en aquest cercle virtuós la Internet de les coses representa poder posar sensors a qualsevol màquina, eina o objecte. Uns sensors que recullen dades i les envien al cloud. Aquest, un cop les rep i les analitza, executa accions o emet missatges a la resta de la xarxa. El que popularment hem denominat smart ja s’aplica a tot allò on vulguem: smart home, smart cities, indústria 4.0 o connected car. I mentre totes les màquines es connecten, què fem els humans? Doncs ja formem part del cercle. No només l’smartphone ens integra en aquesta connectivitat, sinó que en camps com la salut ja la podem portar incorporada a través d’implants, lents o marcapassos que recullen i comparteixen dades.
- Intel·ligència Artificial (IA). L’exponencial evolució tecnològica ha permès que les màquines siguin molt bones identificant patrons a través de l’anàlisi de grans quantitats de dades. La Intel·ligència Artificial, doncs, necessita un concepte que comença a superar-se: el Big Data. Ara ja tenim la capacitat de crear màquines que poden aprendre senzillament partint d’unes regles bàsiques. Fins ara ensenyàvem les màquines a fer les coses com les fem nosaltres, però a partir d’ara les màquines poden inventar noves maneres de fer les coses per elles mateixes.
- IoT+IA = Intelligent things. I si reunim la Internet de les Coses amb la Intel·ligència Artificial ens trobem amb els Intelligent Things, com ara els robots, els drons o els cotxes autònoms. Sí, tot es mou i tot està connectat.
- Blockchain. Aquesta tecnologia pretén convertir-se en el referent de la seguretat a la xarxa. Com el seu nom indica (cadena de blocs), es fonamenta en la construcció de bases de dades obertes que es repliquen a cada dispositiu. Tota la informació es guarda en blocs, que s’uneixen a l’anterior formant una cadena. Cada bloc té l’identificador del bloc anterior i un segell de temps. Juntament amb les dades que conté, es crea l’identificador del bloc. La seguretat del blockchain no només es basa en la seva encriptació que, tot i que es pogués superar, sempre deixaria a la vista de tots els usuaris les modificacions que es fessin en qualsevol bloc de la cadena, atès que qualsevol canvi provocaria que la cadena es trenqués.
- 5G. L’eterna promesa del MWC. Ja fa algunes edicions que en parlem: més capacitat i velocitat per assumir milions de connexions en un metre quadrat de forma molt més ràpida. I alhora, una latència, el retard amb el que arriba, que serà de menys d’un mil·lisegon. Aquesta capacitat de reacció, imperceptible per a les persones, tindrà un gran impacte en les màquines, que podran funcionar en real time en tasques com el manteniment de fàbriques o les operacions mèdiques. Una eterna promesa frenada perquè requereix més densitat d'antenes i, per tant, que se n’instal·lin moltes de noves. El dia, proper, que algun gran fabricant incorpori l’antena 5G als seus telèfons començarem a experimentar-la.
La connectivitat serà l’estrella d’aquest MWC. Ho podem connectar tot...però la gran batalla en qualsevol indústria sempre és comercial. I en aquest context la disputa entre marques segurament evitarà la plena connexió entre dispositius i aplicacions. Difícilment deixaran d'haver-hi diverses plataformes. S’entendran algun dia Siri i Alexa? Per descobrir-ho, no perdeu el fil (bé, la cobertura)!