ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Com aplicar la neurociència per ser més productius

Idees d'experts   Miquel Nadal, psicòleg i fundador d'Emorganizer

Miquel Nadal, psicòleg i fundador d'Emorganizer. Com aplicar la neurociència per ser més productius

Miquel Nadal, fundador d’Emorganizer i psicòleg expert en neuroproductivitat, assenyala les variables humanes que val la pena mesurar per millorar el benestar, i de retruc, les capacitats dels treballadors.

26/06/2019

Habitualment s’associa la millora de la productivitat a una gestió del temps optimitzada. Tanmateix, pel fundador d’Emorganizer i psicòleg expert en neuroproductivitat, Miquel Nadal, “la gestió del temps per si sola no millorarà el nostre rendiment”. Tal com ha explicat en un dels Esmorzars d’innovació d’ACCIÓ, en un món “on tot és urgent i important, no estem disposats a renunciar a la velocitat. La millora de la productivitat passa per reduir aspectes com l’estrès i l’ansietat o augmentar el temps que ens mantenim concentrats”.

En un món on el 75% de les persones ja pateixen estrès crònic i un 61% té ansietat elevada, com es fa per ser més productiu? Com podem treballar millor si la capacitat d’atenció ha passat dels 40 minuts dels anys 80 a tan sols 8 a dia d’avui? “No es pot ser innovador i creatiu en aquestes condicions”, assegura Nadal; que posa sobre la taula la relació entre neurociència i productivitat.

En aquest sentit, planteja una reflexió: “si ja mesurem tot el que fan les màquines a temps real, per què no podem mesurar tot el que fan les persones?” Fins ara, la productivitat humana s’ha mesurat amb qüestionaris i tests, “on la gent no acaba de ser sincera”, segons Nadal. També són habituals les enquestes de clima, que tenen l’inconvenient de mostrar “una foto de la realitat d’un moment”.

Totes aquestes eines, així com les entrevistes, “són interessants però incomplertes, esbiaixades i a destemps”. L’expert aposta, doncs, per una gestió del temps 4.0 on la suma de persones i tecnologia permeti analitzar la productivitat dels treballadors en temps real: el Live Management.

Com i què mesurar?

Nadal reivindica anar més enllà de les estadístiques, “que no ens parlen de la realitat de cada persona concreta”; i abordar els tres aspectes clau que més poden influir en l’optimització de la productivitat. “Cal canviar les creences, l’això en el meu sector no es pot fer; també els hàbits i les decisions”. Segons Nadal, “cada decisió que prens gasta energia i per això no canviem”.

Avui dia “tenim milions de softwares però no sabem què mesurem”. Per l’expert, les variables principals que milloren la productivitat no són tantes: atenció/concentració, frescor mental, estrès/ansietat i descans/son.

Per tal de monitoritzar el seu estat hi ha eines assequibles com les bandes cerebrals, una espècie de casc que mesura les ones del cervell. “No cal anar tot el dia amb la banda cerebral posada. Ho pots treballar 15-20 minuts al dia per enfortir la concentració”, puntualitza. Alhora, afegeix que “no cal que ho faci tothom, només les persones que realment vulguin fer un pas endavant”.

Per Nadal, el principal avantatge que ofereix aquesta aplicació de la tecnologia és que “ens dona dades complertes, objectives i en temps real; no pots enganyar el teu cos per dins. Amb elles pots fer Live Management que millori la presa de decisions”.

Cervell augmentat i cadira intel·ligent

Tot i que pugui semblar ciència-ficció, aquesta ja és una realitat factible que ha de facilitar un futur de “cervell augmentat i d’efectivitat energètica”. Per exemple, aplicar criteris de neuroproductivitat pot servir per crear equips on es tingui en compte els punts diaris de més energia de cadascú. “Hi ha tres tipus de gent: els de matins, tardes i vespres. Que treballin barrejats genera molts conflictes”, evidencia Nadal.

Alhora, l’expert vaticina que també viurem la smart chair, una cadira que et diu el moment ideal per descansar, quan estàs més concentrat i que t’ajudi a entrenar l’atenció. “El poder de la tecnologia és brutal, però primer ha de passar per la ment. Per això és important la neurociència”, conclou Nadal.

Serveis relacionats