ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Invertir en inversors, el repte dels fons de fons

Idees d'experts   Roger Miralles, partner de Mastertech Capital

Les societats que opten per invertir en diversos vehicles en lloc de fer-ho directament a les empreses són una peça clau, però sovint desconeguda, de l’entorn financer que acaba impulsant les noves companyies tecnològiques.

15/12/2020

Sembla un joc de paraules, fons de fons, però té un sentit molt profund: són les societats que dirigeixen les seves inversions en els fons de capital risc (VCs per les sigles en anglès) i s’han convertit en una part fonamental de l’engranatge del sistema financer que acaba permetent el finançament de les noves startups tecnològiques i innovadores. Amb la presència en diversos VCs diversifiquen el seu risc, es garanteixen l’accés a un major nombre de startups participades i, al capdavall, acumulen més i millor informació de les tendències del sector per seguir optimitzant les seves operacions. Roger Miralles, partner a Mastertech Capital, ha explicat en el darrer Esmorzar de Finançament d’ACCIÓ com operen i què motiva els fons de fons.

Millorar les estadístiques

“El 90% de la inversió en startups són diners que, o bé perds del tot, o bé perds de forma parcial”, recorda Miralles sobre la crua realitat de la inversió en empreses emergents. Després de realitzar una anàlisi exhaustiva del rendiment dels fons de capital risc en els últims 50 anys, constaten que “la meitat no aconsegueixen retornar els diners que s’hi ha invertit i el percentatge que aconsegueix multiplicar-la per més de tres se situa al voltant del 5%”.

En aquest sentit, Miralles destaca el bon rendiment de fons americans com Sequoia i Benchmark; així com dels europeus Atomico i Índex. Aquests són alguns dels que han pogut esquivar la implacable experiència de l’estadística i, per tant, es converteixen en principals objectius dels fons de fons.

“Analitzem els VCs en base a les tres Ts: track record, tesi d’inversió i team (equip)”, exposa Roger Miralles. D’aquesta manera procuren identificar aquells fons que han estat capaços de generar retorns positius per fer-los dipositaris de les seves inversions.

“Si hem analitzat 800 fons, uns 40 multipliquen per 3 els diners. Són aquests en els que volem invertir”, diu Miralles. “Tenim gestors entre els que millors resultats obtenen a Europa”, destaca; i puntualitza que el retorn esperat per a un fons llavor és que multipliqui per tres o per quatre els diners. En el cas d’un fons de creixement, amb menys risc i, per tant, menys potencial de retorn, es fixen en els que obtenen uns rendiments que multipliquin per dos la inversió.

L’art de diversificar

El partner de Mastertech Capital incideix en el fet que “és molt difícil aconseguir múltiples amb inversió directa com a VC”. Al capdavall, una startup no deixa de ser una idea a desenvolupar, sense actius i amb menys garanties que una inversió en un projecte consolidat. “Això fa que els fons de fons busquem gestors capaços de generar aquests múltiples perquè, si ja ho han fet abans, és més fàcil que ho tornin a fer”.

Actualment el seu fons de fons participa en 18 VCs europeus, centrats en fases llavor, primeres fases i combinat amb algun fons de creixement per optimitzar la diversificació. “El fons de fons és el vehicle per invertir en tecnologia de manera diversificada”, insisteix.

Posa l’exemple del family office dels Rockefeller, que “es van adonar que si només invertien en un VC tenien 20 o 30 participades per vehicle. En canvi, fent una gestora de fons de fons els permet invertir a 20 VCs d’unes 40 participades i arribar a unes 800 startups”.

Ampliar l’abast a través de la fórmula dels fons de fons permet, alhora, “reunir informació en molts més sectors, de valoracions diverses i conèixer les operacions que es realitzen en espais on sovint les informacions són privades”, destaca Miralles.

Aquesta acumulació d’informació de valor acaba sent molt útil en el cas que vulguin fer algunes inversions directament. No en va, el mateix family office de Rockefeller ha invertit en unes 400 startups de les quals un destacat 25% han aconseguit sortir a cotitzar al mercat de valors.

En un moment com l’actual, en ple auge de la tecnologia, “el fons de fons et dona la seguretat de diversificar per geografia, gestors, anyades i tesis d’inversió. És com la cartera financera d’algú normal”, conclou.

Serveis relacionats

Esmorzars de finançament

Descobreix cada mes les últimes tendències en finançament alternatiu