ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Next Generation EU - Resum PERTE per a la salut d’avantguarda

TipusAjut

Estat En termini

Data de finalització 31/12/2025  

A qui s'adreça

Empreses

Finalitat

El PERTE de salut neix de la idea de que la pandèmia ha posat de manifest la necessitat de transformar el sector de la salut de la mà de la ciència i la innovació.

Quan parlem de Salut d’Avantguarda ens referim a la incorporació de productes i procediments innovadors en la prevenció, diagnòstic, tractament o rehabilitació dels pacients, sempre partint de la base de la medicina personalitzada. Un dels exemples d’aquests procediments innovadors és la Medicina de Precisió, que es refereix al creuament de dades genòmiques amb dades referents als hàbits de vida o a l’estatus socioeconòmic dels individus amb l’objectiu de poder realitzar diagnòstics predictius i preventius a través de la Ciència de Dades. Un altre dels pilars de la Salut d’Avantguarda són els medicaments de teràpia avançada (la innovació orientada a generar una teràpia dissenyada per a cada una de les persones que pateixen una malaltia concreta) o la Intel·ligència Artificial.

El PERTE té un doble objectiu: d’una banda millorar la salut de la població a través d’aquesta idea de Salut d’Avantguarda i de l’altra fomentar la creació d’un teixit empresarial fort i d’ocupació de qualitat en el sector de la salut.

En relació al Pla de Recuperació, el PERTE de Salut d’Avantguarda està relacionat amb els components 11, 12, 16, 17, 18, 19 i 20. Alguns d’aquests components estan directament vinculats al Sector de la Salut però d’altres tenen a veure, per exemple, amb les competències digitals (per la importància que es vol donar al tractament de dades o la digitalització de l’atenció primària) o amb la Intel·ligència Artificial (hi haurà convocatòries de desenvolupament de IA en el camp de la salut).

El PERTE s’articula a través de quatre grans objectius estratègics:

  • Impulsar la implementació de la medicina personalitzada.
  • Promoure el desenvolupament de teràpies avançades i altres fàrmacs innovadors.
  • Desenvolupar un sistema de dades innovador que permeti recollir i analitzar aquestes dades amb l’objectiu de millorar la prevenció, diagnòstic, tractament i rehabilitació dels pacients així com al investigació en salut.
  • Impulsar la transformació digital de l’assistència sanitària (especialment en l’atenció primària).

Beneficiaris

Aquest projecte estratègic engloba i coordina dues agendes específiques: una adreçada al teixit científic i una altra adreçada al teixit empresarial, fomentant, de forma particular, les aliances científic-empresarials. Els respectius beneficiaris s'especificaran a les corresponents convocatòries.

Quantia

Es preveu una inversió total de més de 1.469 milions d'euros, amb una contribució de 982 milions per part del sector públic i 487 per part del sector privat.

Termini

Entre el 2022 i el 2025 depenent del que s’especifiqui a les corresponents convocatòries.

Més informació

Vols més informació dels ajuts Next Generation? T'agradaria rebre alertes de properes convocatòries? Descobreix l'Oficina Next Generation EU d'ACCIÓ.

Referència legal Resum executiu 30-11-2021

Contacte

Telèfon: 902 887 060