ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
 • Comparteix a Linkedin
 • Imprimeix

Next Generation EU – Resum PERTE Aeroespacial

TipusAjut

Estat En termini

Data de finalització 31/12/2025  

A qui s'adreça

Empreses

Finalitat

El sector aeroespacial constitueix un sector industrial estratègic que actua de manera transversal aportant serveis de diversa índole: transport, logística, seguretat, medi ambient, comunicacions, prevenció de catàstrofes... La indústria aeroespacial representa actualment un 5,4% del PIB industrial i és font de 155.000 llocs de treball directes i indirectes.

Els Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTEs) són figures creades amb l’objectiu d’englobar projectes motors amb un gran impacte transformador sobre sectors estratègics de l’economia. En aquest context, el PERTE Aeroespacial neix amb l’objectiu principal de posicionar al sector aeroespacial espanyol com a actor clau davant dels nous reptes i oportunitats associats a les grans transformacions previstes en el sector.

El PERTE s’estructura en dos grans pilars, l’aeronàutic i l’espacial. El pilar del sector aeronàutic inclou els tres objectius específics següents:

 • Capacitar la indústria en tecnologies i sistemes de zero emissions per a la aeronàutica.
 • Desenvolupar demostradors en l’àmbit de les aeronaus multi-propòsit i UAVs.
 • Avançar en el desenvolupament de mesures per el cel únic europeu.

D’altra banda el pilar espacial engloba dos grans objectius:

 • Millorar les capacitats del sector espacial en el disseny de càrregues útils relacionades amb el control mediambiental, les comunicacions quàntiques i la seguretat.
 • Posicionar el sector espacial en el mapa europeu de l’ús comercial de l’espai.

Finalment el PERTE Aeroespacial també inclou els quatre objectius transversals següents que incideixen en els dos pilars:

 • Impulsar actuacions en innovació, sostenibilitat i digitalització a centres fabrils.
 • Fomentar la capacitació i formació orientada al sector aeroespacial.
 • Cohesionar i connectar l’ecosistema d’innovació en l’àmbit aeroespacial.
 • Habilitar fons público-privats per reforçar les empreses del sector.

En relació al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, el PERTE Aeroespacial està relacionat amb els components 6, 12, 13, 15, 17 i 20. Aquests components guarden relació amb la mobilitat sostenible, segura i connectada, la Política Industrial Espanya 2030, l’impuls a les PIMEs o la connectivitat digital.

A banda, aquest PERTE té també un caràcter internacional ja que planteja una col·laboració estreta amb Portugal i en l’àmbit de l’Agència Europea de l’Espai.

Beneficiaris

Les característiques i requisits dels potencials beneficiaris s'especificaran a les corresponents convocatòries d’actuacions en el marc del PERTE Aeroespacial.

Quantia

El PERTE Aeroespacial preveu una inversió total directa de 2.472,39 milions d’euros amb una contribució pública de 2.193,09 milions i una inversió privada de 279,30 milions d’euros.

Termini

Les actuacions en el marc del PERTE Aeroespacial es desenvoluparan al llarg d’un període de cinc anys (2021-2025). Els terminis s’especificaran a les diferents convocatòries.

Més informació

Notícia Moncloa

Vols més informació dels ajuts Next Generation? T'agradaria rebre alertes de properes convocatòries? Descobreix l'Oficina Next Generation EU d'ACCIÓ.

Referència legal Resum executiu 22-03-2022

Contacte

Telèfon: 060