ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
 • Comparteix a Linkedin
 • Imprimeix

Next Generation EU - Resum PERTE de microelectrònica i semiconductors

TipusAjut

Estat En termini

Data de finalització 31/12/2025  

A qui s'adreça

Empreses

Finalitat

El sector dels semiconductors es pot definir com aquell conjunt d’activitats industrials capaç de dissenyar i fabricar els microprocessadors i altres elements electrònics constitutius dels diferents productes i serveis tecnològics que sostenen l'economia digital de la nostra societat.

El PERTE Xip es configura com una iniciativa estratègica que pretén desenvolupar les capacitats de disseny i producció de la indústria de microelectrònica i semiconductors del nostre país de manera que es generi un important efecte multiplicador no només als sectors tecnològics, sinó al conjunt de l'economia espanyola.

El PERTE Xip s'articularà mitjançant una sèrie d'actuacions concretes distribuïdes al voltant de quatre eixos que abasten diferents àmbits de la cadena de valor.

 1. Primer eix “Reforç de la capacitat científica”: aquest eix està orientat al reforç de les capacitats d’R+D+i amb focus als microprocessadors d'avantguarda i d'arquitectures alternatives, la fotònica integrada i els xips quàntics, així com donar continuïtat a l'IPCEI ME-TC.
  • Actuació 1. Desenvolupament d’R+D+i sobre microprocessadors d'avantguarda i d'arquitectures alternatives.
  • Actuació 2. Desenvolupament d’R+D+i en fotònica integrada.
  • Actuació 3. Desenvolupament d’R+D+i en desenvolupament de xips quàntics.
  • Actuació 4. Línia de finançament al PCEI de Microelectrònica i Tecnologies de la Comunicació (IPCEI ME-TC).
 2. Segon eix “Estratègia de disseny”: el segon eix té per objecte reforçar l'ecosistema de disseny espanyol mitjançant la constitució de fabless de microxips d'avantguarda i d'arquitectures alternatives, el desenvolupament de pilots de proves i la creació d'una xarxa d'educació, formació i capacitació que reforci el capital humà del sector.
  • Actuació 5. Creació d'empreses fabless de disseny de microprocessadors d'avantguarda i arquitectures alternatives.
  • Actuació 6. Creació de línies de pilots de proves.
  • Actuació 7. Creació d'una Xarxa d'educació, formació i capacitació en matèria de semiconductors.
 3. Tercer eix “Construcció de plantes de fabricació a Espanya”: aquest eix està centrat en incrementar les capacitats de producció industrials, mitjançant la construcció de foundries de tecnologies d'avantguarda (nodes de 5nm o inferiors) i de foundries de tecnologies de gamma mitjana (per sobre de 5nm).
  • Actuació 8. Disposar de capacitat de fabricació per sota dels 5nm.
  • Actuació 9. Disposar de capacitat de fabricació per sobre dels 5nm.
 4. Quart eix “Dinamització de la indústria de fabricació TIC espanyola”: aquest eix té per objectiu realitzar un diagnòstic detallat de la realitat de la indústria de semiconductors per, així, desplegar incentius per a la creació d’indústria manufacturera de productes TIC que exerceixi de força tractora o llançar esquemes de suport públic a l'ecosistema emprenedor de semiconductors.
  • Actuació 10. Esquema d'incentius a la indústria manufacturera TIC.
  • Actuació 11. Creació d'un fons de xips.

En relació al Pla de Recuperació, el PERTE de microelectrònica i semiconductors està relacionat amb els components 12 i 15.

Beneficiaris

Les característiques i requisits dels potencials beneficiaris s'especificaran a les corresponents convocatòries d’actuacions.

Quantia

El PERTE Chip compta amb una inversió total de 12.250 milions d'euros que s'executa mitjançant diferents organismes i instruments financers.

Termini

Entre el 2022 i el 2026 depenent del que s’especifiqui a les corresponents convocatòries.

Més informació

Vols més informació dels ajuts Next Generation? T'agradaria rebre alertes de properes convocatòries? Descobreix l'Oficina Next Generation EU d'ACCIÓ.

Referència legal Memòria descriptiva 24-05-2022

Contacte

Telèfon: 912 582 852