Què has de saber?
Són ajuts adreçats a les universitats del sistema universitari de Catalunya per col·laborar en el finançament de recursos materials i ajuts tècnics i personals.
La finalitat d'aquests ajuts és contribuir a garantir la igualtat d'oportunitats de l'alumnat amb discapacitat i evitar qualsevol mena de discriminació per motiu de discapacitat.
Aquest tràmit només es pot fer per internet. Has d’utilitzar el formulari específic.
Termini de presentació de sol·licituds: del 5 de desembre de 2024 a les 14:00 h (hora local Barcelona) del 16 de gener de 2025.
Contacte: ajuts.universitats.agaur@gencat.cat
Organisme responsable
Altres organismes relacionats
A les universitats públiques i privades del sistema universitari de Catalunya.
Els centres adscrits i altres centres dependents de la universitat que vulguin accedir a la convocatòria han d'incorporar-se a les sol·licituds formulades per la universitat d'adscripció.
- Termini per presentar la sol·licitud: del 5 de desembre de 2024 a les 14:00 hores (hora local Barcelona) del 16 de gener de 2025.
- Termini per acceptar l'ajut: fins al 27 de maig de 2025, inclòs (20 dies naturals a partir de la publicació de la proposta de resolució provisional).
- Termini per justificar l'ajut: fins al 4 de juliol de 2025, inclòs.
Documentació que cal adjuntar a la sol·licitud:
- Memòria justificativa dels recursos sol·licitats.
- Pressupost previst amb l'ordre de prioritat.
Documentació que cal adjuntar per acceptar l'ajut:
- Document d'acceptació.
- Si l’ajut proposat és superior a 10.000,00 €: una declaració responsable sobre les retribucions dels òrgans de direcció o administració (d'acord amb l'article 15.2 de la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern):
- Declaració responsable de remuneracions entitats públiques.
- Declaració responsable de remuneracions entitats privades.
Documentació que cal presentar per justificar l'ajut:
- Una memòria justificativa dels recursos adquirits signada per la persona representant legal de la universitat.
- La memòria econòmica de les despeses de l'activitat en què acrediti la inversió efectuada. En el certificat també s'hi han de fer constar degudament els justificants de les despeses efectuades amb els imports corresponents.
- Una declaració responsable de la persona representant legal.
Només s'acceptaran les justificacions de les despeses per als recursos concedits i de les quals s'hagi fet el pagament efectiu abans de finalitzar el període de justificació.
- Les universitats beneficiàries dels ajuts s'han de comprometre a cofinançar, com a mínim, en un 30% la quantitat atorgada i per al recurs per al qual s'ha atorgat l'ajut.
- Cada universitat pot presentar una única sol·licitud en la qual s'ha d'incloure, en el document annex amb el pressupost previst i amb l'ordre de prioritat, tots els recursos que sol·licita, indicant de quin tipus de recurs es tracta:
- Accessibilitat.
- Ajuts tècnics especials.
- Suports personalitzats.
- Complir tots els requisits i les condicions que s'estableixen en la base 2.2 de les bases reguladores d'aquests ajuts.
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
Quantia de l'ajut
L'import màxim dels ajuts pot ser com a màxim del 70% de la despesa elegible.
Tipus de recursos/despeses subvencionables:
- Accessibilitat:
- Il·luminació d'espais.
- Senyalitzacions del campus i dels espais.
- Instal·lació de baranes.
- Protecció dels espais de risc.
- Adaptació de mobiliari.
- Eliminació de barreres d'accés a la comunicació oral i escrita i, especialment, la derivada de la consulta d'informació en entorns electrònics.
- Receptors de senyals acústics.
- Ajuts tècnics especials:
- Ajuts tècnics de tipus electrònic o informàtic, com ara programari adequat a les necessitats de l'alumnat, teclats adaptats, commutadors i reconeixement de veu per a accés alternatiu a l'ordinador.
- Material per escriure, enregistrar o escoltar a l'aula i qualsevol altre material que impliqui un desenvolupament de base tecnològica.
- Suport personalitzat:
- Suports personalitzats per a les activitats relacionades directament amb les activitats docents i de recerca (per exemple: suport a les pràctiques, al laboratori, desplaçaments intra-campus, etc.).
- Intèrprets de llengua de signes quan la seva utilització sigui precisa i per ajudar als estudiants amb problemes de salut mental en l’organització de grups d’ajuda mútua o suport grupal, sempre en coordinació amb la xarxa de salut mental.
- Accions que s’adrecen a orientar el professorat en l’atenció als estudiants amb problemes de salut mental i en la prevenció de possibles conflictes.
No són subvencionables les despeses següents:
- Les quotes de l'IVA suportades per a l'adquisició dels equipaments i els materials a les quals fan referència les bases reguladores d'aquests ajuts, a condició que siguin susceptibles de recuperació o compensació.
- Adaptacions o elements (rampes, ascensors, elevadors i plataformes) quan es tracti d’una obra nova o bé d’una obra major, manteniment de materials o d’edificis.
- Ordinadors, fotocòpies, lloguer d’aules o sales, cursos i estudis.
- Despeses corresponents al personal informàtic, personal assessor, becaris i becàries.
- Intervencions i tractaments individuals de l'àmbit de la salut, el personal dedicat a l’acció tutorial.
- Les despeses referents al personal del Servei d’atenció a la discapacitat i, en general, tot el personal que no estigui destinat a donar suport a persones amb discapacitat.
Avaluació i selecció
L'avaluació de les sol·licituds es farà en dues fases. Com a resultat de l'avaluació es generarà un valor d'avaluació expressat en una escala de l'1 al 10, amb dos decimals.
Primera fase: es farà una valoració tècnica per persones externes i expertes de la comunitat científica, d'acord amb el que preveu el Reglament d'avaluació de l'AGAUR. Aquesta valoració donarà una puntuació global de la sol·licitud que s'expressarà en una escala de l'1 al 90 amb dos decimals.
La valoració de cada tipus de recurs es farà tenint en compte els criteris d'avaluació següents:
- Justificació raonada dels recursos sol·licitats i previstos, així com la coherència de les despeses a executar (30).
- Viabilitat tècnica i econòmica tenint present la proporció de cofinançament (fons propis), que com a mínim ha de ser del 30%, destinat al finançament del recurs per al qual se sol·licita l'ajut UNIDISCAT (30).
- Capacitat del recurs per atendre les necessitats de l'alumnat amb discapacitat i la transferibilitat o impacte per a la resta de les persones estudiants de la universitat (30).
Segona fase: consisteix en una valoració sobre el grau de compliment dels objectius dels ajuts en l'última convocatòria presentada i s'expressarà en una escala del 0 al 10. La valoració es farà a partir dels indicadors següents:
- Entre el 90% i el 100% - 10 punts.
- Entre el 81% i el 90% - 8 punts.
- Entre el 71% i el 80% - 6 punts.
- Entre el 61% i 70% - 4 punts.
- Entre el 50% i el 60% - 2 punts.
- Menor o igual al 49% - 0 punts.
Període d'execució:
- Recursos materials i els ajuts tècnics: s'han d'adquirir en el període comprès entre l'1 de gener de 2024 i el 15 de desembre de 2024 (ambdós inclosos). En conseqüència, no s'admetran les factures emeses amb anterioritat o posterioritat a les dates indicades.
- Recursos destinats al suport personalitzat: s'han de fer efectius durant tot l'any 2024. En conseqüència, no s'admetran les factures emeses amb anterioritat a l'1 de gener de 2024 i amb posterioritat al 31 de desembre de 2024.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar
Terminis
Del 05/12/2024 al 16/01/2025 -
Segon pas
Rebre la proposta de resolució provisional i acceptar l'ajut
Com es notifica la resposta?
Com es notifica la resposta?
La proposta de resolució provisional de l’ajut es notifica mitjançant la publicació al tauler electrònic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya (seleccionar organisme publicador AGAUR) i de manera informativa al lloc web de l’AGAUR. Aquesta publicació té el mateix efecte que una notificació individual.
Les universitats proposades com a beneficiàries disposen de 20 dies naturals per acceptar l'ajut, a partir de la publicació de la proposta de resolució provisional.
L'acceptació de l'ajut s'ha de formalitzar mitjançant un document normalitzat d'acceptació, signat per la persona representant legal de la universitat, en el qual es comprometi a complir totes les condicions fixades a les bases reguladores i a la convocatòria corresponent.
El document d'acceptació detallarà la documentació complementària que s'haurà d'adjuntar.
La presentació de la documentació d'acceptació s'ha de fer electrònicament. La universitat podrà fer-ho a través del qualsevol d'aquests canals:
- Tràmit associat a un expedient AGAUR, preferentment.
- Plataforma EACAT, a través de l’apartat “AGAUR - Trameses amb les universitats, els centres de recerca i altres organismes”.
Què conté la proposta de resolució provisional?
La proposta de resolució provisional conté la llista de les universitats sol·licitants proposades per ser beneficiàries de l'ajut, prioritzada en funció de la puntuació obtinguda.
-
Tercer pas
Rebre la resposta de l'Administració
Quan rebré resposta?
Quan rebré resposta?
El termini legal màxim per resoldre és de 6 mesos a partir de l'endemà de la publicació de la convocatòria al DOGC.
Com rebré la resposta?
Les resolucions es notificaran a les universitats interessades mitjançant la publicació al tauler electrònic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya. Les resolucions han d’indicar els recursos que s’hi podran interposar.
Per tal de fer-ne una difusió més gran, i a efecte informatiu, també es comunica a través del portal "Tràmits gencat" i al lloc web de l’AGAUR.
Puc presentar un recurs?
Sí, la resolució especificarà els recursos que podràs presentar i els terminis per fer-ho.
- Contra la resolució d'inadmissió i desistiment, podràs presentar un recurs d'alçada en el termini d'1 mes des de l'endemà de la publicació de la resolució.
- Contra la resolució de concessió, podràs presentar un recurs potestatiu de reposició en el termini d'1 mes des de l'endemà de la publicació de la resolució.
- En tots dos casos, també podràs presentar un recurs contenciós administratiu en el termini de 2 mesos des de l'endemà de la publicació de la resolució.
Com puc presentar un recurs?
Per presentar un recurs, consulta la pàgina web de presentació de documentació, al·legacions o recursos de l'AGAUR.
-
Quart pas
Rebre l'ajut
L'import de l'ajut es lliurarà en dos pagaments:
L'import de l'ajut es lliurarà en dos pagaments:
- Primer pagament: el 80% de l’import total concedit es realitzarà un cop formalitzada l'acceptació de l'ajut.
- Segon pagament: el 20% restant s'efectuarà un cop verificat que s'ha acomplert la finalitat del projecte i comprovada la justificació de l'ajut atorgat.
-
Cinquè pas
Justificar l'ajut
Les universitats beneficiàries han de justificar l'execució efectiva dels ajuts i acreditar-ho dins del termini que estableixi la convocatòria corresponent mitjançant els models normalitzats que [...]
Les universitats beneficiàries han de justificar l'execució efectiva dels ajuts i acreditar-ho dins del termini que estableixi la convocatòria corresponent mitjançant els models normalitzats que facilitarà l'AGAUR.
El termini màxim per justificar els ajuts atorgats s'ha ampliat i finalitza el 4 de juliol de 2025, inclòs.
Per justificar l'ajut cal:
- Una memòria justificativa dels recursos adquirits signada per la persona representant legal de la universitat.
- La memòria econòmica de les despeses de l'activitat en què acrediti la inversió efectuada. En el certificat també s'hi han de fer constar degudament els justificants de les despeses efectuades amb els imports corresponents.
- Cal presentar les còpies digitalitzades de les factures o altres documents amb validesa legal o administrativa que acreditin la despesa realitzada. A més, si escau, també s'ha de presentar la documentació que acrediti que la persona creditora (proveïdor/a) ha rebut el pagament, com ara comprovants de transferència, rebuts o extractes bancaris.
- Una declaració responsable de la persona representant legal.
- Document de comptabilitat separada (model de cada universitat). S’ha de poder demostrar que disposa d'un sistema de comptabilitat separada o que els justificants de despesa tenen assignat un codi comptable comú a les transaccions relacionades amb l'actuació subvencionada.
- Els pressupostos que, en aplicació de l'article 31.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, ha d'haver sol·licitat la persona beneficiària.
Només s'acceptaran les justificacions de les despeses per als recursos concedits i de les quals s'hagi fet el pagament efectiu abans de finalitzar el període de justificació.
En el cas que el cost final efectiu de l’activitat subvencionada sigui inferior al cost inicialment pressupostat es reduirà, en la mateixa proporció, la quantia de la subvenció atorgada.
Perquè es consideri acomplert l’objecte i la finalitat de la subvenció cal que la despesa mínima realitzada i justificada de l’activitat subvencionada sigui com a mínim el 50% de la despesa reconeguda en la resolució de concessió. Altrament, l’incompliment d’aquesta despesa mínima, comportarà la revocació de la subvenció atorgada.
La presentació de la documentació d'acceptació s'ha de fer electrònicament. La universitat podrà fer-ho a través del qualsevol d'aquests canals:
- Tràmit associat a un expedient AGAUR, preferentment.
- Plataforma EACAT, a través de l’apartat “AGAUR - Trameses amb les universitats, els centres de recerca i altres organismes”.
Disposeu d'un document guia de justificació dels ajuts UNIDISCAT de l'any 2024.
La data límit per presentar la documentació de justificació és el 4 de juliol de 2025, inclòs.
Els canals habilitats per presentar-la són els següents:
- Tràmit associat a un expedient AGAUR, preferentment.
- Plataforma EACAT.

Tràmits relacionats