Què has de saber?
Els residus sanitaris són les substàncies i els objectes generats en centres, serveis i establiments sanitaris dels quals els posseïdors o productors es desprenen o tenen la obligació de desprendre’s. Es consideren residus sanitaris els que estan inclosos en el grup II, el grup III i els citotòxics d'entre els del grup IV (classificació dels residus sanitaris).
El Decret 27/1999, de 9 de febrer, de la gestió dels residus sanitaris, té per objecte l'ordenació i el control de la gestió dels residus sanitaris a Catalunya. La gestió dels residus comprèn les activitats de classificació, recollida, emmagatzematge, transport, tractament i disposició del rebuig, per tal de garantir la protecció de la salut pública, la defensa del medi ambient i la preservació dels recursos naturals.
La gestió dels residus sanitaris comprèn dos àmbits diferenciats:
Gestió intracentre: inclou les activitats de classificació, recollida, emmagatzematge i transport dins del centre generador dels residus sanitaris. El Programa de gestió intracentre de residus sanitaris (en endavant PGIRS) , adscrit a l’Agència de Salut Pública de Catalunya, és l'instrument per dur a terme les atribucions del Departament de Salut en el control de les activitats de manipulació, classificació, recollida, transport i emmagatzematge dels residus sanitaris a l'interior dels centres, serveis i/o establiments generadors. Correspon al PGIRS l’autorització de reconeixement de les característiques tècniques de les bosses i recipients de recollida de residus sanitaris, així com la verificació de la seva utilització per part dels centres, serveis i establiments sanitaris productors de residus sanitaris.
Gestió extracentre: comprèn les activitats de transport i tractament dels residus sanitaris de portes enfora respecte del centre generador. Correspon a l’Agència de Residus de Catalunya , adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat, la tutela i vigilància de la gestió extracentre dels residus sanitaris.
Les persones físiques o jurídiques titulars d’indústries distribuïdores, productores i/o importadores de bosses i recipients per a la recollida de residus sanitaris que realitzin l’activitat al territori de Catalunya han de sol·licitar el reconeixement de les característiques tècniques d’aquests contenidors davant el Departament de Salut.
Aquest tràmit només el pots fer per Internet. La documentació que aportis per un altre canal no es tindrà en compte ni es computarà a efectes de data de presentació.
Per a les sol·licituds i/o comunicacions d’aquest tràmit s’han habilitat formularis específics, els quals són d’ús obligatori. Pots descarregar-te’ls des d’aquesta mateixa fitxa i sempre has de descarregar l’última versió publicada. En cas que presentis la sol·licitud i/o comunicació mitjançant altres formularis, aquests altres es consideraran no presentats.
A les persones físiques o jurídiques titulars d’indústries distribuïdores, productores i/o importadores de bosses i recipients per a la recollida de residus sanitaris.
Aquestes entitats tenen l’obligació de relacionar-se a través de mitjans electrònics amb les administracions públiques per fer qualsevol tràmit d’un procediment administratiu, segons l’article 14.2 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre(BOE núm. 236, de 2 d’octubre de 2015) i l’Ordre PDA/20/2019, de 14 de febrer (DOGC núm. 7814, de 20 de febrer).
Es pot sol·licitar en qualsevol moment.
Documentació que has d'adjuntar a la sol·licitud (cal aportar-la per a cadascun dels contenidors objectes de la sol·licitud d’autorització):
- Informe tècnic emès per un laboratori d’assaigs acreditat.
- Arxiu informàtic amb una imatge en color de la bossa i/o el recipient. Són vàlids els formats JPG, GIF i PNG.
Qualsevol empresa fabricant, distribuïdora i/o importadora de bosses i envasos de recollida de residus sanitaris pot sol·licitar aquest reconeixement de característiques tècniques.
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar
Aquest tràmit només el pots fer per Internet. Si ets una persona jurídica, has de signar el formulari mitjançant un certificat digital de representació.
Si signes en nom propi, ho has de fer mitjançant idCAT mòbil o certificat digital.
-
Segon pas
Consultar l'estat del tràmit
Per fer el seguiment de les teves gestions i tràmits, pots accedir-hi a través de:
Per fer el seguiment de les teves gestions i tràmits, pots accedir-hi a través de:
Estat de les meves gestions
- Accedeix a l’Estat de les meves gestions.
- Introdueix el codi identificador de la gestió (ID), que és un codi alfanumèric que s’obté amb l’acusament de rebuda de la gestió, i el número d’identificació (DNI, NIE, passaport, NIF d’empresa o document d’empresa estrangera) que es va posar al formulari de la sol·licitud. Amb aquest codi identificador podràs consultar l’estat de les teves gestions sense certificat digital.
Des del detall del tràmit o gestió obtindràs informació de l’estat en què es troben.
Àrea privada
Pots fer el seguiment de tots els teus tràmits i gestions i actualitzar les teves dades personals.
Per accedir a l’Àrea privada, t’has d’identificar mitjançant certificat digital o contrasenya d’un sol ús.
Per accedir a l’Estat de les meves gestions, no és necessari que t’identifiquis. -
Tercer pas
Rebre resposta de l'Administració
Quan rebré la resposta?
Quan rebré la resposta?
L’Administració té un termini màxim de tres mesos, des de la presentació de la sol·licitud per dictar i notificar la resolució. Si transcorre aquest període i no s’ha dictat una resolució expressa, la sol·licitud s’entendrà estimada per silenci administratiu.
Com a resultat favorable del procediment, l'empresa sol·licitant rep una resolució de reconeixement de les característiques tècniques de les bosses i/o els recipients per a la recollida de residus sanitaris on s'informa del número de l'autorització atorgada.
Com rebré la resposta?
Rebràs una notificació mitjançant e-NOTUM.
Puc presentar un recurs?
Sí, en el termini d'un mes a comptar de l'endemà de rebre la notificació, podràs interposar recurs d'alçada davant el conseller o consellera de Salut.
