Què has de saber?
Beques individuals que promouen el treball d'una persona física en un projecte de recerca aplicada i experimentació en mediació artística.
Aquests projectes han de desenvolupar-se en modalitat de residència al centre d'arts Santa Mònica.
Les persones becades podran utilitzar els recursos del centre, així com els continguts que programa, per desenvolupar i avaluar els seus projectes de recerca i experimentació.
S’entén per mediació artística el conjunt d’accions de naturalesa artística que tinguin com a objectiu la interacció social a través de l'ús de continguts propis o dels programats pel centre.
Les modalitats que es convoquen són les següents:
a) Recerca en mediació participativa
Són beques per a recerques sobre formes experimentals de mediació i d'activació de públics, és a dir, recerques que tinguin com a matèria d'estudi la creació de formes alternatives de recepció i participació en esdeveniments artístics i culturals per part dels públics.
Nombre màxim de beques per concedir: 3
b) Recerca en mediació espacial
Són beques per a recerques que repensin els continguts en funció del disseny d'espais expositius i dispositius arquitectònics efímers, així com de construccions a l'espai públic. Els projectes també poden investigar sobre disposicions experimentals de les audiències.
Nombre màxim de beques per concedir: 3
c) Recerca en mediació digital
Són beques per a recerques sobre formes experimentals de mediació de continguts a través d'aplicacions, plataformes i altres projectes digitals.
Nombre màxim de beques per concedir: 3
d) Recerca en mediació comunicacional
Són beques per a recerques sobre formes experimentals de mediació entesa com a comunicació i difusió, tant física com digital.
Nombre màxim de beques per concedir: 3
e) Recerca en mediació editorial
Són beques per a recerques sobre formes experimentals de mediació a través del disseny i la producció editorial.
Nombre màxim de beques per concedir: 3
f) Recerca en mediació educacional
Són beques per a recerques que experimentin amb activitats educatives i formatives diverses, així com al voltant d'accions formatives digitals.
Nombre màxim de beques per concedir: 3
g) Recerca en mediació gastronòmica
Són beques per a recerques que explorin estratègies de mediació cultural i socialització a través de la gastronomia com a creació artística.
Nombre màxim de beques per concedir: 3
Queden exclosos els projectes vinculats a la indústria cultural, així com els projectes de recerca de professors d'universitat, doctorands, membres de grups de recerca vinculats a la universitat o membres d'institucions públiques dedicades a la recerca en el marc de la seva relació amb les entitats esmentades.
L'horari d'atenció telefònica és de 9 a 14 h. de dilluns a divendres:
- Per consultes sobre els continguts de les beques: 93 316 28 10 / info.santamonica@gencat.cat
- Per consultes sobre la tramitació telemàtica: 93 552 91 66
Aquestes beques són de tramitació telemàtica obligatòria.
Organisme responsable
Poden optar a aquestes beques les persones físiques domiciliades a Catalunya.
El període per presentar sol·licituds és del 12 de març al 10 d'abril de 2025, tots dos inclosos.
En el moment de presentar la sol·licitud, cal aportar, juntament amb la documentació que disposen les bases generals 7 i 11.5, la documentació següent:
- Currículum detallat de la persona sol·licitant, en què s'especifiquin com a mínim els títols universitaris o d'ensenyament artístic superior, la trajectòria academicotècnica o la trajectòria professional relacionada amb la modalitat sol·licitada, d'acord amb el que disposa la base 3.1.b).
- Còpia del títol universitari o d'ensenyament artístic superior que acrediti l'especialitat corresponent i documentació acreditativa de la trajectòria academicotècnica o professional que s'hagi fet constar al currículum de la persona sol·licitant. En el cas dels títols oficials universitaris de l'Espanya, no cal aportar-los tret 'oposcició expressadel sol·licitant que l'òrgna instructor ho comprovi d'ofici.
- Descripció del projecte de recerca que es vol desenvolupar, que ha d'estar redactada en català i ha d'indicar: la motivació de la recerca en relació amb el context artístic o social sobre el qual vol incidir; els objectius de la recerca; la metodologia prevista i també els mitjans que es requeriran del Centre.
Aquesta descripció no pot superar els 3.500 caràcters ni les tres pàgines d'extensió.
Documents
Per obtenir la condició de beneficiàries, les persones sol·licitants han de complir, a més dels requisits i les condicions que estableix la base general 3, els següents:
a) Cada sol·licitant només pot presentar una única sol·licitud per a un únic projecte i per a una sola modalitat.
b) Els sol·licitants han de tenir un títol universitari o d'ensenyament artístic superior que acrediti l'especialitat corresponent d'acord amb la modalitat de beca sol·licitada, o acreditar una trajectòria academicotècnica relacionada amb la modalitat sol·licitada, o bé acreditar una trajectòria professional relacionada amb la modalitat sol·licitada durant un període mínim de tres anys.
c) L'activitat s'ha de dur a terme al Centre durant 11 mesos, en el període comprès entre l'1 de setembre de l'any de concessió de la beca i el 31 de juliol de l'any següent.
No es pot concedir la beca a qui hagi obtingut una altra beca d'aquesta línia dues vegades consecutives o més de tres beques d'aquesta línia en els darrers cinc anys.
Les beques que es concedeixen d'acord amb aquestes bases no són compatibles amb altres beques o ajuts públics per al mateix projecte.
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
Quantia
L'import de la beca és de 9.200,00 euros per a una durada d'11 mesos.
Criteris de valoració
La primera fase de valoració consisteix a valorar la documentació presentada, fins a 10 punts, d'acord amb els criteris següents:
a) Interès i aportació del projecte de recerca en mediació (fins a 6 punts):
a.1) Interès per la seva singularitat, innovació i potencialitat crítica (fins a 2 punts).s
a.2) Adequació amb el context sociocultural amb el que es pretén treballar (fins a 2 punts).
a.3) Dimensió col·lectiva i col·laborativa, entenent-se com a tal la incorporació, en el procés de recerca, de
mètodes de treball i formats de mediació col·lectius i de col·laboració (fins a 2 punts).
b) Solvència academicotècnica o professional de la persona sol·licitant (fins a 4 punts):
b.1) Currículum de la persona sol·licitant (fins a 2 punts).
b.2) Experiència en treballs anteriors en el mateix àmbit de recerca (fins a 2 punts).
Per valorar tots dos subapartats, es té en compte:
Per a la modalitat de recerca en mediació participativa, el perfil acadèmic o professional artístic o curatorial amb coneixement o experiència en la creació i realització d'activitats artístiques o culturals.
Per a la modalitat de recerca en mediació espacial, el perfil acadèmic o professional relacionat amb pràctiques arquitectòniques o performatives.
Per a la modalitat de recerca en mediació digital, el perfil acadèmic o professional relacionat amb la cultura digital amb coneixement o experiència en la programació d'eines digitals.
Per a la modalitat de recerca en mediació comunicacional, el perfil acadèmic o professional artístic o humanístic amb coneixement o experiència en la comunicació i difusió d'activitats culturals. Es valoren també coneixements d'eines de comunicació digital (web i xarxes socials), així com coneixements tècnics de so i vídeo.
Per a la modalitat de recerca en mediació editorial, el perfil acadèmic o professional relacionat amb la producció editorial. Es valoren, també, coneixements d'eines digitals de disseny i maquetació.
Per a la modalitat de recerca en mediació educacional, el perfil acadèmic o professional relacionat amb la pedagogia en l'àmbit artístic. Es valoren, també, coneixements bàsics d'eines de comunicació digital (web i xarxes socials), així com coneixements tècnics de so i vídeo.
Per a la modalitat de recerca en mediació gastronòmica, el perfil acadèmic o professional obert amb coneixement o experiència en processos comunitaris lligats a la gastronomia. Es valora que les persones becades demostrin haver-se format en matèria d'higiene alimentària.
Per optar a les beques, les sol·licituds han d'obtenir una puntuació mínima de 6 punts en el conjunt dels criteris de la primera fase.
La segona fase de valoració consisteix en una entrevista personal, fins a 3 punts.
A aquesta segona fase només hi poden accedir les sis persones sol·licitants que hagin tingut la millor puntuació de cada modalitat de beca en la primera fase de valoració de la documentació, i se les ha de citar amb una antelació mínima d'una setmana. Les persones convocades han de confirmar la seva presència el dia i l'hora convinguts amb una antelació mínima de 48 hores. En cas d'absència injustificada, la persona convocada no obté cap puntuació en aquesta fase. En aquesta fase, s'entrevista les persones convocades, les quals poden fer èmfasi en els aspectes que vulguin destacar i han de respondre a les preguntes. En aquesta fase, es valora el coneixement, l'adequació i la coherència de les respostes d'acord amb el projecte presentat i amb la modalitat de beca a la qual es presenta.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar
Terminis
Del 12/03/2025 al 15/04/2025 -
Segon pas
Consultar l'estat del tràmit
Consulta l'estat d'un tràmit o gestió a l'Àrea privada de tràmits gencat amb el codi (ID) o el número d'expedient i el DNI/NIF
Consulta l'estat d'un tràmit o gestió a l'Àrea privada de tràmits gencat amb el codi (ID) o el número d'expedient i el DNI/NIF
-
Tercer pas
Rebre la resposta de l'Administració
Les resolucions de les beques es publicaran al Tauler de la Seu electrònica de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.
Les resolucions de les beques es publicaran al Tauler de la Seu electrònica de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.
Es fa una resolució per a cadascuna de les modalitats.
La resolució de concessió pot contenir una llista d'aspirants suplents —degudament prioritzada depenent de la puntuació obtinguda— als quals es pot atorgar la beca, mitjançant una nova resolució, en cas de renúncia o de revocació de les concedides, per al període restant. En aquest cas, la persona becada suplent ha d'acceptar la beca en el termini màxim de 10 dies hàbils a comptar de l'endemà del seu requeriment, el qual s'ha de notificar individualment.
-
Quart pas
Pagament i justificació
El pagament de l'ajut es tramita de la manera següent:1. Un primer pagament, que consisteix en una bestreta del 50% de l'import de la beca, a partir de la publicacióde la concessió, per a la qual no [...]
El pagament de l'ajut es tramita de la manera següent:
1. Un primer pagament, que consisteix en una bestreta del 50% de l'import de la beca, a partir de la publicació
de la concessió, per a la qual no s'exigeixen garanties.
2. Un segon pagament, del 30% de l'import de la beca, un cop la persona beneficiària hagi justificat la realització parcial del projecte, d'acord amb el pla de treball temporalitzat, mitjançant la documentació justificativa que estableix la base 9.1, i la persona directora del Centre Arts Santa Mònica ho certifiqui.
3. Un tercer pagament, del 20% de l'import de la beca, un cop la persona beneficiària hagi justificat la
realització del projecte becat, mitjançant la documentació justificativa que estableix la base 9.2, i la persona
directora del Centre Arts Santa Mònica ho certifiqui.Justificació
1. Per tramitar el segon pagament, que preveu la base 8.2, les persones beneficiàries han de presentar, en la
meitat del període pel qual es va concedir la beca, un informe justificatiu que detalli l'activitat feta fins
aleshores i una planificació de l'activitat que s'ha de dur a terme en el període restant, d'acord amb el pla de treball temporalitzat del projecte de recerca.
2. Per tramitar el tercer pagament, que preveu la base 8.3, les persones beneficiàries han de presentar, com a
màxim dos mesos després d'haver finalitzat el període de gaudi de la beca, la Memòria d'actuació justificativa del compliment de les condicions que s'especifiquen en la concessió de la beca, en què consti la descripció de les fases de treball executades, en funció de la naturalesa del projecte, el calendari i la metodologia emprada, a més de l'explicació dels resultats obtinguts i de les perspectives de futur. El document ha de tenir una extensió mínima de deu folis.