ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Catalunya i Escòcia destinen fins a 1,5 milions d’euros a l’impuls de projectes d’innovació entre empreses d’ambdós territoris

ACCIÓ i l’agència escocesa de suport empresarial Scottish Entreprise han acordat promoure projectes conjunts en àmbits com la mobilitat, les ciències de la vida o la indústria 4.0

05/08/2019 11:00
Catalunya i Escòcia destinen fins a 1,5 milions d’euros a l’impuls de projectes d’innovació entre empreses d’ambdós territoris
  • La col·laboració també contempla la contractació de personal d’R+D de cada regió, una missió d’empreses catalanes de les ciències de la vida a Escòcia, la participació d’empreses escoceses en esdeveniments tecnològics a Barcelona.
  • Amb aquest acord, Escòcia se suma a Alemanya, França, Corea del Sud, Xile i Israel, països amb els quals ACCIÓ ha signat acords per impulsar projectes d’innovació i R+D conjunts.

Catalunya i Escòcia destinaran fins a 1,5 milions d’euros per impulsar projectes d’innovació tecnològica entre empreses d’ambdós territoris. Es tracta d’un acord entre ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement- i Scottish Enterprise, l’agència pública escocesa encarregada de donar suport al seu teixit empresarial.

L’acord contempla que se subvencionin projectes d’una durada de 2 anys i mig de sectors estratègics com la mobilitat, les ciències de la vida, la indústria 4.0, la química, l’alimentació, l’energia i els recursos, les indústries del disseny o les de l’experiència. Les empreses catalanes, que poden sol·licitar accedir a l’ajut en aquest enllaç fins el proper 10 d’octubre, poden treballar així amb socis internacionals, fet que els permet incorporar coneixements complementaris amb l’objectiu de desenvolupar conjuntament nous productes i serveis d’alt valor tecnològic i adaptats als requisits dels mercats internacionals.

En el cas d’ACCIÓ, el suport financer per desenvolupar aquests projectes s’emmarca dins del programa Nuclis d’R+D Empresarial Internacionals que té per objectiu l’impuls de projectes empresarials d’R+D entre empreses catalanes i un soci internacional -en aquest cas, escocès-. De fet, amb aquest acord, Escòcia se suma a Alemanya, França, Corea del Sud, Xile i Israel, països amb els quals ACCIÓ ha signat acords per impulsar projectes d’innovació i R+D conjunts. Aquestes iniciatives s’impulsen a través de la xarxa d’Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ.

Més cooperació entre Catalunya i Escòcia

A banda de fomentar projectes conjunts entre empreses de Catalunya i Escòcia, l’acord també contempla l’organització d’una missió d’empreses catalanes del sector de la salut i les ciències de la vida a Escòcia el proper mes de febrer, centrada en les teràpies avançades i la medicina regenerativa. Igualment, un grup d’empreses escoceses manufactureres viatjarà a Catalunya amb motiu de la celebració de l’IOT Solutions World Congress, que se celebrarà a Barcelona el mes d’octubre.

Paral·lelament, Escòcia també podrà beneficiar-se del programa Tecniospring INDUSTRY d’ACCIÓ, que ofereix ajuts del 100% per contractar personal d’R+D experimentat durant dos anys. A través d’aquest programa, empreses catalanes i escoceses podran incorporar investigadors per dur a terme projectes col·laboratius. A més, l’acord també preveu el desenvolupament de projectes en l’àmbit de la compra pública innovadora a escala internacional entre empreses d’ambdós territoris, iniciatives de formació i l’organització de jornades per compartir bones pràctiques, a més d’identificar aliances específiques en l’àmbit de la transferència tecnològica.

Dos ecosistemes innovadors

El govern escocès compta amb una estratègia d’impuls i difusió de la investigació científica i tecnològica que es materialitza a través d’una sèrie d’instruments per a la promoció i el finançament de la R+D que gestiona Scottish Enterprise. L’agència pública escocesa ha donat suport a més de 10.000 empreses en els seus processos d’innovació. Escòcia compta amb 8 centres d’innovació de primer nivell, així com amb la major concentració d’universitats d’Europa amb un total de 19 centres. És també una de les principals destinacions per a projectes d’inversió en R+D del Regne Unit.

L’impuls de la relació entre els teixits empresarials de Catalunya i Escòcia és un dels eixos de treball de l’Oficina Exterior de Comerç i d’Inversions a Londres, des d’on s’han coordinat diferents iniciatives conjuntes en l’àmbit de la innovació i la cooperació tecnològica. Aquesta col·laboració es materialitza, per exemple, a través de la participació de Catalunya i Escòcia a la xarxa Enterprise Europe Network (EEN) de la Comissió Europea, de la qual tant ACCIÓ com Scottish Enterprise són membres i treballen conjuntament en grups de treball sectorials com els de la salut, el medi ambient, les TIC o l’energia.

L’impuls de la relació entre els teixits empresarials de Catalunya i Escòcia és un dels eixos de treball de l’Oficina Exterior de Comerç i d’Inversions a Londres