ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

El Regne Unit aprova una moratòria per aplicar el marcatge UKCA

Alertes de comerç internacional

El Govern britànic seguirà reconeixent el marcatge CE fins el 31 de desembre de 2024, fet que permetrà seguir-lo utilitzant pels productes que es comercialitzin al país. Hi ha algunes excepcions com els aparells mèdics o en productes de construcció.

Alerta de comerç internacional

Alerta de comerç internacional

El passat 14 de novembre de 2022 el Govern Britànic va estendre la data de reconeixement del marcatge CE fins al 31 de desembre de 2024. Així, durant aquest període es podrà seguir utilitzant indistintament tant el marcatge CE com el nou marcatge UKCA (UK Conformity Assessed) per comercialitzar productes al Regne Unit. Anteriorment, s’havia aprovat que aquesta data havia de ser l’1 de gener de 2023.

Malgrat això, hi ha certes excepcions en productes com els aparells mèdics o els productes de construcció. Per un costat, l'actual Medical Device Regulations 2002 (UK MDR 2002) establia que l'acceptació dels dispositius mèdics amb marcatge CE al mercat de Gran Bretanya finalitzava el 30 de juny de 2023. Això ha canviat, i el govern britànic acaba d’introduir una moratòria de 12 mesos. D’aquesta manera els fabricants podran continuar comercialitzant dispositius mèdics amb el marcatge CE al mercat britànic fins el 30 de juny de 2024. Segons una nota informativa del govern, durant la primavera del 2023 es definirà i s’introduirà a la legislació aquesta regulació. 

Per altra banda, la intenció del govern britànic és acabar amb el reconeixement del marcatge CE al país per a productes de construcció el 30 de juny de 2025, a partir del qual serà necessari el marcatge UKCA.

Per utilitzar el marcatge UKCA, les empreses han d'assegurar-se que utilitzen un organisme aprovat al Regne Unit per a proves i certificacions per a tots els productes subministrats al país. A més, han d’estar coberts per uns estàndards designats o ajustar-se a una avaluació tècnica del Regne Unit que s'hagi emès per el producte en concret.

Aquest paquet de mesures, té com a objectiu oferir a les empreses més flexibilitat i reduir la càrrega reguladora. El Govern Britànic està compromès a continuar treballant a llarg termini per a la reducció dels costos i les càrregues associades amb el marc regulador.

Punts importants de la moratòria

El Govern Britànic també ha aprovat les següents mesures que ja van ser anunciades el juny del 2022:

  1. Reduir els costos d'etiquetatge. Se segueix permetent que les empreses col·loquin el marcatge UKCA i incloguin informació de l'importador en un document adjunt o una etiqueta per a productes de països de l'EEE (i en alguns casos, Suïssa). Aquesta mesura és fins al 31 de desembre del 2027.
  2. Reduir els costos de noves proves per a la certificació UKCA. Es permet que els fabricants utilitzin les activitats d'avaluació de conformitat per al marcatge CE realitzades abans del 31 de desembre de 2024 com a base per al marcatge UKCA. Una mesura que s’allarga fins al venciment del certificat o fins al 31 de desembre de 2027, basant-se en el que passi primer.

 

Enllaços d’interès

 

Nota: Totes les dades tenen finalitat informativa. L'empresa és manté com l'única responsable per l'ús de la informació i els resultats de la mateixa. És obligació de l'empresa verificar la informació abans d'utilitzar-la. ACCIÓ no es fa responsable de cap dany causat per l’ús de la informació.

 

Vols resoldre dubtes o problemàtiques concretes de les teves operacions a l'exterior? Ja pots contactar amb l’Oficina de barreres a la internacionalització, et resoldrem les teves consultes en menys de 48 hores.

 

Serveis relacionats

Oficina tècnica de barreres a la internacionalització

Cap obstacle podrà aturar el teu negoci internacional