ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
 • Comparteix a Linkedin
 • Imprimeix

El Govern algerià desmenteix el desbloqueig de les operacions bancàries

Alertes de comerç internacional

A finals de juliol Algèria anuncia que les restriccions de les operacions financeres amb Espanya segueixen sent vigents malgrat el comunicat que havia fet l’Associació de Bancs i Establiments Financers.

30/07/2022
Alerta de comerç internacional

Alerta de comerç internacional

El 30 de juliol de 2022, el Ministeri d’Assumptes Exteriors d’Algèria va emetre un comunicat afirmant que el govern no ha fet marxa enrere en la seva política cap a Espanya, malgrat la nota enviada per l’Associació de Bancs i Establiments Financers (ABEF) del 28/07/2022. D'aquesta manera, les domiciliacions bancàries d’operacions de comerç exterior entre els dos països segueixen congelades.

El govern algerià ha al·legat, amb contundència, que l’ABEF no pot prendre decisions relatives a la sobirania del país, ja que aquestes només corresponen al Consell de Ministres.

L'ABEF anunciava el 28 de juliol l’aixecament de les restriccions de les operacions financeres entre Algèria i Espanya. L’ABEF detallava que "les mesures cautelars mencionades en anteriors comunicats ja no són necessàries" i, per tant, queda sense efecte la prohibició d’operar a nivell bancari amb Espanya.

El passat mes de juny, Algèria anunciava la suspensió del Tractat d’Amistat amb Espanya congelant els comptes de l'Estat Espanyol domiciliats en aquest país. Aquest fet impossibilitava a la pràctica les operacions de comerç exterior i les exportacions catalanes.

Situació i recomanacions per les empreses

Actualment, la situació segueix sent molt incerta. Per tant, malgrat que alguns clients algerians ja han sol·licitat reiniciar enviaments de comandes cap al país, es recomana màxima prudència i no fer enviaments sense haver-los cobrat prèviament.

Des d’ACCIÓ s’està fent un seguiment detallat sobre aquesta qüestió per ajudar les empreses davant les noves circumstàncies. Si tens qualsevol dubte o la teva empresa s’ha vist afectada, pots contactar amb l’Oficina tècnica de barreres a la internacionalització.

Afectacions inicials al sector financer

Després de l’anunci de la suspensió del tractat, l’Associació Professional de Bancs i Establiments Financers (ABEF) algerià va emetre una ordre de congelació de les domiciliacions bancàries d’operacions de comerç exterior de productes i serveis amb origen o destí a Espanya. Una ordre que va enviar a tots els directors de bancs i establiments financeres algerians:

 • Aquesta decisió va entrar en vigor dijous 9 de juny de 2022.
 • Es podria entendre, segons fonts oficials com la Secretaria de Estado de Comercio, que les domiciliacions prèvies a aquesta data no haurien de quedar afectades.
 • En qualsevol cas, les operacions han de passar necessàriament pel Banc Central del país, qui té la potestat de bloquejar qualsevol pagament o cobrament.

Tal i com indicava la Secretaria d’Estat de Comerç, del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, totes les operacions d’importació de béns i serveis a Algèria exigeixen domiciliació bancària:

 • Obliga a obrir un compte en un banc perquè es pugui fer el pagament en divises.
 • S’exceptuen les operacions d’import equivalent a 100.000 dinars (uns 650€) en valor FOB.
 • A la pràctica, això obliga a l’importador a dipositar l’import de la mercaderia al banc independentment del mitjà de pagament acordat amb l’exportador: crèdit documentari, remesa documentària o transferència bancaria.
 • En el cas de productes destinats a la venda sense transformació, la domiciliació ha de fer-se com a mínim 30 dies abans de l’embarcament de la mercaderia i per un import del 120% de la factura. Per la resta de productes importats, no existeix un termini fixat per a la domiciliació bancària i l’import és del 100%.

El 23 de juliol de 2022, l’Associació Professional de Bancs i Establiments Financers d’Algèria (ABEF), va emetre una nova nota als bancs comercials. Els informa que les mesures de congelació d’operacions de comerç exterior de béns i serveis amb origen i destinació Espanya no afecten a:

 • Operacions d’importació o exportació de béns i serveis d’Espanya o d’origen espanyol, domiciliades abans del 9 de juny de 2022, i que hagin estat enviades amb posterioritat a aquesta data.
 • Mercaderies, procedents d’Espanya o d’origen espanyol, enviades abans del 9 de juny de 2022, domiciliades o no, servint com a justificant el document de transport.

A més, la nota especifica que aquests bens i serveis han de complir els requisits previstos per la legislació i normativa vigent.

Exportacions de Catalunya a Algèria

 • Pel que fa a les exportacions no s’esperen uns efectes molt rellevants. En termes agregats, les exportacions de Catalunya a Algèria van representar un 0,8% del total l’any 2021. Es tracta del 24è soci comercial de Catalunya, amb un volum total d’exportació de 634,3M€.
 • De les 17.095 empreses exportadores regulars catalanes, només 508 empreses han exportat a Algèria el 2021. Al país nord-africà hi ha 34 filials d’empreses catalanes que corresponen a 24 empreses matriu.

Pel que fa als productes exportats a Algèria des de Catalunya:

 • El producte més exportat és l'oli de soja, amb un 21,7% del total d’exportacions catalanes al país. Algèria és el segon mercat de destí de l’oli de soja català, per darrera de Marroc, amb el 36,8% del total exportat d’aquest producte al món el 2021.
 • Altres productes destacats que Catalunya exporta a Algèria són: els plàstics (11,3%); la maquinària (8,8%); els aparells i material elèctric (7,1%); el paper i cartró (6%) i els productes químics orgànics (4,9%).

Importacions a Catalunya des d’Algèria

Pel que fa a les importacions, el govern algerià ha garantit el subministrament de gas i rebutja que hi hagi hagut interrupció de les transaccions amb l’Estat espanyol. Aquestes són les xifres principals:

 • Algèria és el 22è país d’origen de les importacions catalanes i representen un 0,9% del total. El volum total importat per Catalunya d’Algèria l’any 2021 va ser de 848,2M€.
 • Un 96,6% de les importacions catalanes d’Algèria corresponen a combustibles, principalment condensats de gas natural i gas propà liquat. Algèria és el principal proveïdor de gas a Catalunya amb prop del 80% del total importat el 2021. Concretament, i pel que fa al gas natural i el gas propà, Algèria representa el 95,3% i el 89,4%, respectivament, del total importat per Catalunya el 2021.

Vols saber-ne més? Descobreix l'informe d'ACCIÓ Els principals productes exportats i importats d'Algèria (document .PDF).

Enllaços d’interès

Nota: Totes les dades tenen finalitat informativa. L'empresa és manté com l'única responsable per l'ús de la informació i els resultats de la mateixa. És obligació de l'empresa verificar la informació abans d'utilitzar-la. ACCIÓ no es fa responsable de cap dany causat per l’ús de la informació.

Informe: Els principals productes exportats i importats d'Algèria