ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Clústers que van de la mà

Articles i altres publicacions

Clústers que van de la mà

La celebració periòdica de jo rnades Interclúster permet estrènyer la col·laboració entre clústers i generar nous projectes que complementin la seva cadena de valor. Una oportunitat que ja exploren clústers com el de l'aigua o el de tecnologies fotòniques.

Un dels principals avantatges que ofereixen els clústers a les empreses que en formen part és la facilitat per establir col·laboracions dins d’un mateix àmbit o sector econòmic. Aquesta mà estesa, però, sovint va més enllà i s’estableix també entre diferents clústers. Precisament, les trobades Interclústers, com la que ha reunit els catalans, bascos i navarresos; són una bona oportunitat per establir nous llaços entre uns i altres.

“En un moment on tot està tan connectat, oferim a les empreses un ordenament en la connexió. Aglutines gent per atacar un mateix mercat o un mateix repte”, explica Xavier Amores, Cluster Manager del Catalan Water Partnership (CWP), que reuneix bona part de les companyies vinculades al sector de l’aigua. Sense aquesta ordenació, assegura, “normalment es generarien projectes B2B, empreses fent negoci. En canvi, nosaltres podem connectar amb més massa crítica i ambició, posar el focus en el mig termini”.

El de l’aigua és un dels clústers catalans més actius en la recerca de col·laboracions amb clústers d’altres territoris. Una d’elles és amb ACLIMA, el clúster basc del medi ambient. “Ells estan molt centrats en la part de residus i canvi climàtic, però pràcticament no tenen empreses d’aigua”, explica Amores. La facilitat per complementar-se els va servir per anar de la mà a Colòmbia, on ACLIMA havia arribat a un acord amb la principal associació de medi ambient i aigua.

"Les trobades Interclústers són una bona oportunitat per establir nous llaços entre uns i altres"

D’aquesta manera, ACLIMA i CWP van ser protagonistes del congrés ACODAL. “Vam fer una missió amb unes 30 empreses d'ACLIMA i unes 10 de CWP per tal de fer acords de cooperació amb l'associació colombiana”, recorda Kristina Apiñaniz, directora general d’ACLIMA. Una col·laboració amb la que van poder sumar massa crítica i complementar la cadena de valor per intentar oferir solucions en un país on el sector del medi ambient i de l'aigua està creixent, segons coincideixen els dos responsables dels clústers.

Escoltar les empreses

Un altre clúster català que busca establir sinergies més enllà del seu cercle és el de tecnologies fotòniques, SECPhO. “Ens enfoquem a generar projectes d'innovació pels nostres socis. Fer-ho implica anar a buscar altres sectors on s'aplica la nostra tecnologia”, relata Rosa M. Sánchez, Innovation Manager del clúster. Així doncs, exploren els sectors industrials “per veure qui pot necessitar tecnologies fotòniques: làsers, sensors, visió artificial o il·luminació avançada. Aquí és on hi ha l'encaix entre clústers”, assegura.

Sánchez té clar que “una de les feines que tenim és conèixer molt bé els nostres socis i les seves necessitats. Busquem altres clústers per participar en una jornada col·laborativa amb una metodologia pròpia de workshop on no venim a parlar de les capacitats dels socis, sinó a resoldre problemes de l'altre costat”. És el que han fet, per exemple, amb el navarrès Functional Print. “Ens hem reunit per anar junts a buscar algun dispositiu d'impressió funcional a través de tecnologia fotònica”, explica Mar González, Gerent Manager de l’entitat amb seu a Pamplona.

"La col·laboració entre clústers permet sumar massa crítica i complementar la cadena de valor per intentar trobar noves solucions"

D’aquesta manera, l'altre clúster exposa els seus reptes i els membres de SECPhO les eines que tenen per resoldre'ls. “Anar a buscar un altre clúster és més fàcil que anar a buscar una empresa perquè ja aglutina diverses companyies amb moltes necessitats”, evidencia Sánchez.

Després de la jornada, detalla, “la feina del clúster és dinamitzar aquests grups de treball per recordar-los que han de dedicar un espai a aquesta tasca que els ha interessat”. De fet, destaca la responsable de SECPhO, “la gran majoria de projectes AEI aprovats i subvencionats pel Ministeri han sortit d'aquests workshops”.

L’origen de les idees del futur

En la línia de començar a divisar i treballar sobre les necessitats del futur també hi ha la incipient col·laboració entre CWP i GAIA, el clúster basc de la indústria de coneixement i tecnologia aplicada. “Feia temps que col·laboràvem amb ZINNAE (Aragó), l'altre clúster de l'aigua que hi ha a Espanya. Compartim problemàtiques, reptes i temes; i un d’aquests és la transformació digital”, recorda Xavier Amores.

“GAIA és un clúster TIC que no havia col·laborat amb el sector de l'aigua però sí que tenia experiència amb el sector energètic i industrial”, valora el cluster manager de CWP. La idea és treballar amb diverses empreses del sector de l’aigua, analitzar les possibilitats de transformació digital i intentar promoure projectes d'innovació, d'R+D o de desenvolupament de solucions adaptades al sector.

“Anar a buscar un altre clúster és més fàcil que anar a buscar una empresa perquè ja aglutina diverses companyies amb moltes necessitats”

El director general de GAIA, Tomás Iriondo, assenyala que “la col·laboració sorgeix perquè ens veiem com dos sectors industrials que poden ser complementaris per tal de reforçar la cadena de valor actual o crear-ne de noves”. Tot plegat, amb una evident orientació al mercat internacional.

“Es tracta de veure les especialitzacions i competències de les empreses que representem, quins espais d'interès compartim i com es pot ordenar per poder crear una oferta més atractiva i global per als mercats internacionals”, relata Iriondo. En aquest sentit, es realitzarà una ronda amb les empreses per identificar les seves necessitats en transformació digital i quines oportunitats estan detectant per reforçar la seva oferta. “Amb aquesta informació volem articular un espai previ d'oportunitat que intentarem materialitzar en clau de projecte d'aliança empresarial”, resumeix.

Un entorn de confiança

El responsable de GAIA destaca de la col·laboració entre clústers l'avantatge que “agregues més visió i coneixement, la diversitat enriqueix. Hem d’analitzar el que veuen els altres i sumar aquestes visions per crear noves propostes”.

Però perquè aquesta connexió funcioni, Iriondo insisteix que “hi ha d'haver voluntat de col·laborar: ser generós, compartir coneixement i transferir tecnologia. T'has de despullar per crear entorns de confiança, que és part del valor que oferim els clústers”.

Serveis relacionats

Troba el teu clúster

El clúster és l'espai on reforçar la competitivitat de l'empresa