ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La ‘Greater Bay Area’ de la Xina: la gran incubadora de la innovació

Articles i altres publicacions

La ‘Greater Bay Area’ de la Xina: la gran incubadora de la innovació

L'àrea xinesa que forma la gran badia de Guangdong, Hong Kong i Macau és una zona econòmica en ebullició dedicada a la innovació i la tecnologia. Repassa'n les claus i descobreix-ne les grans oportunitats de negoci durant el Focus Àsia d'ACCIÓ.

Una de les iniciatives urbanístiques i comercials més importants de la Xina dels darrers anys és el pla de desenvolupament de la gran badia de Guangdong, Hong Kong i Macau coneguda com la Greater Bay Area (GBA). Una àrea amb 72 milions d’habitants i que cobreix nou ciutats de la província xinesa de Guangdong més les Regions Administratives Especials de Hong Kong i Macau sent l’economia més oberta, vibrant i atractiva del país.

Tot i que aquesta regió al complet representa l’1% del país en superfície i el 5% en població, cal posar en valor que tota ella genera el 12% del PIB i el 37% de les exportacions de la Xina. Unes xifres globals astronòmiques superiors a països com Corea de Sud o Canadà i amb unes previsions de creixement a l’alçada: el seu PIB es multiplicarà per tres fins el 2030.

En termes d’innovació, la Xina té com a objectiu convertir-se en el país líder innovador l’any 2035, augmentant la despesa en un 7% cada any. A més, el govern seguirà aplicant la política de concedir una deducció fiscal addicional del 75% sobre els costos d’R+D de les empreses i elevar-la al 100% per a les empreses manufactureres.

Com no pot ser d'altra manera, la capacitat logística és enorme. El trànsit aeri de mercaderies per tota la zona de la badia és més gran que les xifres combinades de San Francisco, Nova York i Tòquio. De fet, tres dels deu ports de contenidors més importants del món es troben en aquesta zona. És el cas del port de Shenzhen, situat en un entorn altament tecnològic, i els ports de Guangzhou i Hong Kong.

La GBA té el potencial de convertir-se en el clúster de ciutats més diversificat del món, aprofitant la seva àmplia varietat d´indústries i punts forts com són uns serveis financers molt professionalitzats, l’aposta per la fabricació d'alta tecnologia i la innovació”, explica Madrona Marcet, directora de l’Oficina Exterior de Comerç i Inversions de Catalunya a Hong Kong.

Ella mateixa afegeix que aquesta combinació única “proporciona grans oportunitats de negoci per a empreses que volen entrar o treure més profit a la seva presència a la Xina”.

La GBA, un pla de desenvolupament dedicat a la innovació

El pla de desenvolupament del riu Perla (la GBA) és un projecte estratègic per els governs de la Xina, Hong Kong i Macau per intensificar la cooperació interna i promoure un desenvolupament econòmic de manera coordinada. Aquest pla, en marxa des del 2017, vol convertir la GBA en un pol internacional d’innovació i tecnologia a l’estil de Silicon Valley o Tòquio.

El pla té previst millorar la connectivitat entre les tres regions amb infraestructures de qualitat; construir una estructura industrial basada en la innovació i la tecnologia avançada; apostar per un desenvolupament ecològic i respectuós amb el medi ambient; millorar la qualitat de vida dels seus habitants o donar suport a l’establiment de plataformes de cooperació regional, entre d’altres.

Hong Kong i Shenzhen, dos pols d’innovació i tecnologia

Hong Kong és un dels centres financers mundials i amb unes polítiques molt favorables pels negocis que la converteixen en un dels principals destins per a la inversió estrangera de la regió. Aquest paper de centre financer i d’innovació facilitarà el desenvolupament de nous serveis i indústries a la regió.

A través de l’aposta per la GBA, les empreses establertes a Hong Kong tenen facilitats per operar a altres ciutats de la badia ja sigui a través de l’obertura de comptes bancaris, la circulació de mercaderies, el desplaçament de treballadors o la major facilitat per accedir al finançament del Govern Central o del de Hong Kong.

De Shenzhen, coneguda com la Silicon Valley xinesa, n’han sortit algunes de les marques tecnològiques més innovadores del món com Huawei, Tencent, ZTE o BYD. Aquesta ciutat ha viscut un creixement de la inversió en innovació i R+D només igualat per Corea del Sud i Israel i és un pol d’atracció de talent i d’emprenedors.

D’altra banda també cal destacar altres ciutats. És el cas de la regió administrativa de Macau, una de les destinacions més importants del sector de l’oci i del joc i que, amb només 33 quilòmetres quadrats, serveix de connexió amb economies de parla portuguesa com Brasil o Portugal.

La ciutat de Guangzhou, capital de la província de Guangdong, és un dels centres polítics, econòmics i culturals del sud de la Xina a més de ser la porta d’entrada a un dels ports de mercaderies més grans. Actualment, és el centre de fabricació i logística més important de la GBA amb més de 50 zones industrials i parcs científics i tecnològics.

"La GBA proporciona grans oportunitats per a empreses que volen entrar o treure més profit a la seva presència a la Xina"

El comerç electrònic i la transformació digital, les grans oportunitats

La Xina, juntament amb els Estats Units, és un dels països més avançats en innovació tecnològica on hi destaca l’ús de tecnologies com la intel·ligència artificial, les xarxes 5G, el big data, la IoT, la computació en núvol o la tecnologia blockchain, entre d’altres. En aquest sentit, disrupcions en l’àmbit de la transformació digital de les empreses, l’administració electrònica o l’auge del teletreball són les àrees amb més oportunitats.

Seguint aquesta mateixa línia, cal destacar que els consumidors també han adoptat les noves tendències digitals, no només per comunicar-se, sinó en la compra on-line de productes. Actualment, més de la meitat dels consumidors ja fan part de les seves compres per internet, fet que posa de manifest l’auge imparable del comerç electrònic.

Fes negoci a la Greater Bay Area

En el marc del Focus Àsia d’ACCIÓ podràs conèixer les grans oportunitats de negoci que ofereix la GBA en una sessió on-line "Taller Focus Àsia: Fes negoci a la Greater Bay Area de la Xina" i et presentarem la missió virtual centrada en els sectors tecnològics, logístics o de la indústria química, entre d’altres.

A més dels tallers planificats, durant els dies de Focus Àsia, tens l’oportunitat de reunir-te amb els directors i directores de les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya al continent asiàtic per avançar els teus projectes internacionals. Sol·licita ara la teva entrevista!

Recupera la sessió "Fes negoci a la Greater Bay Area de la Xina"

Serveis relacionats

Focus Àsia

Entrevista’t amb experts per fer negoci al món

ProACCIÓ 4.0

Aprofita l’arribada de la indústria 4.0 del futur!