ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Tecnologia per millorar la qualitat de vida a Dinamarca

Articles i altres publicacions

Tecnologia per millorar la qualitat de vida a Dinamarca

La població a Dinamarca tendeix a l'envelliment. El país, però, fa temps que ha posat fil a l'agulla per millorar la qualitat de vida de les persones grans a través de la salut digital, una aposta amb grans oportunitats de negoci per a les empreses dedicades a la salut digital.

Igual que en altres països europeus, la població a Dinamarca tendeix a l’envelliment. Les previsions diuen que el 25% de la població serà major de 65 anys l’any 2040 i que el nombre de pensionistes augmentarà en 500.000 persones mentre que la força laboral només ho farà en 5.000 persones.

“Els grans reptes de la societat seran els de fer front al pagament de les pensions, la cotització a la seguretat social o evitar la saturació en l’àmbit sanitari”, apuntava la directora de l’Oficina Exterior de Catalunya a Copenhaguen, Irmelin Ipsen, durant la sessió sobre oportunitats del sector Silver Economy a Dinamarca. Davant el canvi de paradigma, fa anys que el país danès treballa amb l’objectiu de mantenir la qualitat de vida de les persones grans i el nivell de l’atenció sanitària, majoritàriament públic.

Enguany, el govern té pendent una nova reforma per augmentar esforços en la cura de malalties cròniques, oferir tractaments nous i més ràpids i aconseguir, en definitiva, un sistema hospitalari més efectiu. “L’objectiu és que els pacients puguin està més a casa i menys als hospitals, un fet que augmenta la qualitat de vida”, apunta Ipsen.

Per avançar en aquest sentit, la digitalització del sector sanitari es clau. Aquesta tendència ofereix tota mena d’oportunitats de negoci en el sector de la salut digital, sobretot en quatre àmbits concrets com la telemedicina, les smart homes, els wearables i el benestar.

  • Telemedicina. Dinamarca és un país amb més de 400 illes, algunes d’elles remotes i on la població major de 65 anys ja supera el 25%. Davant d’aquest augment i amb l’objectiu d’oferir el mateix servei que en altres zones més poblades, la telemedicina és un oportunitat a tenir en compte
  • Smart Homes. Cases intel·ligents per a gent gran independent. Aquest és un nínxol de mercat on els softwares per millorar la vida de les persones d’edat avançada hi ofereixen grans oportunitats: seguiment en temps real de l’activitat de la casa, sistemes de notificació via SMS o sensors de moviment, són algunes tecnologies a tenir en compte
  • Wearables. Amb els dispositius portàtils l’objectiu és millorar l’atenció mèdica i la cura de malalties cròniques. És el cas, doncs, de rellotges intel·ligents per monitoritzar constants vitals o xips GPS a les sabates per a persones amb demència
  • Benestar. Les solucions tecnològiques també van dirigides a millorar el benestar de les persones grans amb solucions i tecnologies per estimular els sentits o videojocs per millorar la memòria

En aquest sentit, ACCIÓ organitza una visita al mercat danès del sector de la silver economy, prevista pel 23 al 25 de setembre, i coincidint amb el AAL Forum, un dels congressos europeus més importants sobre envelliment actiu i saludable. Es tracta d’una oportunitat molt interessant perquè les empreses coneguin de primera mà la indústria i el seu ecosistema.

Com puc introduir el meu producte a Dinamarca?

En un context on el sistema sanitari és majoritàriament públic, el país i les institucions estan obertes a les empreses estrangeres i en trobar noves oportunitats tecnològiques a l’exterior. "Això sí, pot ser lent a l'hora de subministrar-lo", avisa Irmelin. Tot i que no s’identifiquen obstacles regulatoris, la directora de l’Oficina Exterior a Cophenagen destaca la importància de “pensar en productes que solucionin reptes existents per tal que l’administració hi pugui invertir”.

Per altra banda, cal destacar que la via d’entrada del nostre producte al país també pot variar. A Dinamarca la gestió dels centres hospitalaris es reparteixen entre els governs de les regions, que gestionen els hospitals, i els municipis, que són al capdavant de les residències. Fins ara aquest fet provocava que les empreses que consideraven entrar al mercat amb noves proves pilot havien d’estar pendents de cada institució per separat.

Per evitar aquest desordre i centralitzar el procés d’entrada, el govern ha iniciat el Trail Nation. Es tracta d’una plataforma de contacte que permet trobar noves oportunitats a través d’un sol canal, cosa que evita haver de contactar amb diversos hospitals. “Això facilitarà la comunicació i l’entrada dels nous productes”, reconeix Ipsen.

Per últim, a Dinamarca també cal destacar els Living Lab com una via d’entrada per trobar noves solucions o implementar productes existents. Es tracta d’uns centres d’investigació on hi col·laboren empreses, organismes públics i persones amb l’objectiu de posar a prova un producte, comprovar el seu impacte i la seva funcionalitat.

Descarrega't la presentació