ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
 • Comparteix a Linkedin
 • Imprimeix

Tocar fusta a Polònia, oportunitat de negoci

Articles i altres publicacions

Polònia és una potència en la indústria de la fusta. Aquest sector dóna feina a 350.000 persones i els seus ingressos s'estimen en més de 90.000 milions PLN. És el quart país del món exportador de mobles, per darrere de la Xina, Alemanya i Itàlia.

Oportunitat Negoci Polònia: indústria de la fusta

El sector

Dins la UE, Polònia ocupa la primera posició en la producció de placa de fibra de fusta (płyta pilśniowa) i tauler d'encenalls (płyta wiórowa). Les empreses poloneses es distingeixen també en la producció de materials de serradores, paper i cartró.

El valor anual de les exportacions poloneses d'aquest sector és d'uns 14.000 mln euro (uns 6.000 mln euros pertanyen a les exportacions de mobles). Les principals empreses poloneses del sector són serradores, fabricants de mobles, fabricants de finestres de fusta, escales, parquets, distribuïdors de materials com vernissos i tints, maquinària per al tractament de la fusta, etc. El desenvolupament de la indústria de la fusta a Polònia és tan dinàmic, que al mercat ja hi ha escassetat de matèria primera. Durant els últims 16 anys, les exportacions poloneses de mobles han augmentat un 670%. Actualment tot el sector de la fusta crea un 2% del PIB polonès (a la UE és del 0,5%). El sector ocupa un 13% de tots els treballadors de l'ampli sector de la transformació industrial a Polònia.

Els productes polonesos gaudeixen de molt bona marca i renom en els mercats exteriors, sobretot per la seva bona qualitat. Les fàbriques poloneses disposen d'un parc de maquinària modern i són eficients en els lliuraments. D’altra banda, estan recuperant els clients que durant la crisi financera compraven productes més econòmics a d'altres països, especialment asiàtics.

Actualment, les exportacions poloneses s’adrecen principalment a Alemanya, Itàlia, Suïssa, Àustria i Escandinàvia. Es caracteritzen per una alta qualitat dels productes, formes de col·laboració flexibles, termini curt i puntualitat dels subministraments.

Atès que la legislació europea no permet la matèria primera provinent de la desforestació il·legal als països tropicals, africans i la Xina, creix la demanada de fabricants de productes com el parquet, que poden documentar tota la cadena de subministradors de matèria primera.

Segons dades de la Cambra polonesa de la indústria de la fusta, des de l'any 2007 fins al 2012 les exportacions poloneses de fusta van augmentar en un 2.100%, fins a la quantitat d’1,6 mln m3. Això va fer augmentar el preu i actualment els fabricants de la part occidental de Polònia han de pagar molt més per la matèria primera i tornen a ser menys competitius.

Un altre punt feble del sector fuster polonès és la seva fragmentació. Gairebé 7.000 empreses, és a dir un 90% de les que compren fusta, només en gasta 5.000 m3 en la seva producció anual. Tan sols 32 empreses gasten més de 100.000 m3 a l'any.

Els boscos estatals polonesos cobreixen la demanda polonesa en un 90%, la resta de la matèria primera s'importa dels països veïns, principalment d'Ucraïna, Bielorússia i Rússia. L'any passat es van importar gairebé 4 mln m3, encara que la seva qualitat era bastant inferior.

Oportunitats per a les empreses catalanes

Es detecten oportunitats, doncs, per a les empreses catalanes fabricants i subministradores de serveis relacionats amb aquest sector, com per exemple:

 • Dissenyadors de mobles
 • Fabricants de maquinària de tall i transformació de fusta
 • Fabricants de materials tèxtils per als mobles entapissats
 • Fabricants de tot tipus d'accessoris i components en la producció de mobles, portes, finestres
 • Fabricants de tota la gamma productes químics, (vernissos, tints, etc.) Que s'utilitzen en la indústria de la fusta, en la transformació de fusta i elaboració de diferents productes
 • Fabricants de la maquinària auxiliar (transport, empaquetament, etc.) utilitzada en aquest sector

Des del CPN de Varsòvia s’han establert relacions amb la Cambra Polonesa de Comerç de la Indústria de Fusta (www.przemysldrzewny.pl), la qual ens ha expressat el seu interès en la col·laboració amb les empreses catalanes i ens ha confirmat que:

 • Hi ha oportunitats per a les empreses catalanes, fabricants de tot tipus de maquinària utilitzada en aquest sector
 • Hi ha oportunitats per a les empreses catalanes, exportadores de fusta exòtica (per parquets o xapa de fusta)
 • Hi ha oportunitats de compra per a les empreses catalanes que busquen productes acabats o matèria primera
 • De cara la futur, si algunes empreses estiguessin interessades, la Cambra ens va oferir també condicions preferencials d'accés al seu portal d'Internet (versió anglesa www.e-woodtrade.com), que funciona com a plataforma en línia de compra / venda en el sector de fusta