ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Xile, plataforma d'expansió per a les empreses catalanes del sector alimentació

Articles i altres publicacions

Xile té un model econòmic basat en la internacionalització i constitueix una porta d'entrada i plataforma d'exportació per a l'Amèrica Llatina, Amèrica del Nord i tota la zona Àsia Pacífic. En l'actualitat ocupa el 16è lloc en el rànquing mundial de països exportadors d'aliments i begudes, cosa que obre nombroses oportunitats per les empreses catalanes del sector.

ACCIÓ ajuda a la internacionalització de les empreses mitjançant la accio Xarxa d'Oficines Exteriors que ofereix assessorament a la mida de les necessitats de cada empresa.

Xile és un país divers, amb un bon clima i una elevada productivitat. La seva economia es troba entre les més dinàmiques del món i està clarament enfocada a l’exterior, amb un elevat volum d’exportacions i importacions gràcies a la qualitat i disponibilitat de la seva matèria primera, les seves condicions fitosanitàries, els seus costos de producció competitius i els acords comercials que el vinculen amb els principals mercats amb futur.

També en destaca el seu atractiu de cara a la inversió estrangera i, en aquest sentit, cal tenir en compte que es troba entre els 20 primers països receptors d’inversió estrangera, i en els primers llocs quan a ambient de negocis i llibertat econòmica. L’Estat espanyol és el segon inversor estranger a Xile, i primer de la UE.

Xile ofereix les condicions òptimes per fer de plataforma d’accés a mercats com el brasiler, el japonès o el xinès, ja que és molt més barat exportar des de Xile que fer-ho des de casa nostra. El país llatinoamericà, al seu torn, necessita agregar valor a la seva oferta exportable, tecnologia i innovació.

L’alimentació és un dels sectors més propicis per a la inversió estrangera. Xile ocupa el 16è lloc en el rànquing de països exportadors d’aliments i begudes i és un dels països al món en què el sector alimentari té un lloc més preponderant en participació al PIB. Els principals sectors són la transformació de fruites, verdures i productes del mar, els ingredients, les llavors, el vi, els productes lactis, els equipaments, el packaging. Hi ha altres oportunitats per desenvolupar en la transformació de carn, la valoració d'algues, la fleca i pastisseria industrial, i la nutrició i salut animal, entre d'altres. El sector públic està fent un ingent esforç per posicionar els productes d’origen xilè amb diversos programes i marques sectorials.