Informes sectorials
La indústria de l'automoció és el segon sector industrial a Catalunya amb una facturació de 19.400 milions d'euros i que dona feina a 38.800 persones en 352 empreses dedicades a la fabricació d'automòbils. Tot plegat ho indica un nou informe d'ACCIÓ.

El sector de l'automoció a Catalunya
PÍNDOLA DISPONIBLE EN CATALÀ (document .PDF) i ANGLÈS (document .PDF) I INFORME COMPLET.
El sector de l’automoció és una de les indústries globals més potents i complexes. La cadena de valor del sector comença amb els proveïdors de matèries primeres, de bateries o de connectivitat i segueix amb els fabricants, la logística o els serveis de vendes i comercials, entre d’altres. Només l’any 2019 es van matricular més de 93 milions de vehicles al món amb grans productors destacats com Volskwagen, Ford, General Motors, Stellantis, Toyota, BMW o Hyundai.
Pel que fa als països productors, el 2020 la Xina va encapçalar el rànquing mundial amb 25,2 milions d’unitats produïdes, seguida dels EUA amb 8,8 milions i el Japó amb 8,1. Alemanya és el primer país europeu amb 3,7 milions de vehicles fabricats. L’any 2019 a Europa es van fabricar prop del 24% de vehicles.
A Catalunya el sector de l’automoció és el segon sector industrial -després de l’alimentari- amb més de 19.400 milions d’euros de facturació, una xifra que representa el 8,66% del VAB. Tot plegat ho indica el nou informe d’ACCIÓ El sector de l’automoció a Catalunya.
L’estudi destaca que aquesta indústria dona feina a 38.800 persones en 352 empreses dedicades a la fabricació d’automòbils (concretament OEM i Tiers 1, 2 i 3) i que van produir més de 386.000 vehicles el 2020. Una xifra que representa el 17% dels vehicles fabricats a l'Estat.
Si a la xifra del nombre d’empreses fabricants hi sumem els concessionaris i els tallers de reparació de vehicles, el nombre d’empreses total del sector supera les 10.400, un 1,7% del nombre d’empreses de Catalunya. Una xifra que demostra la magnitud d’aquesta indústria.
Catalunya, però, compta amb empreses de tota la cadena de valor de l’automoció i un ecosistema de suport de la indústria format per empreses d’enginyeria i serveis, centres de tecnologia i R+D, clústers, fires comercials i entitats de suport i universitat i centres de formació.
El sector exterior, clau pel creixement de la indústria
Entre el 2016 i el 2020, la producció d’automòbils va ser el subsector amb major exportació (74,2%) seguit de la producció de components i altres peces de vehicles de motor (24,2%). Alemanya, França i el Regne Unit van ser les tres principals destinacions de les exportacions catalanes.
D’altra banda, durant el mateix període, a Catalunya s’han registrat 27 projectes d’inversió estrangera directe (IED) amb una inversió de capital total superior als 1.000 milions d’euros i que han creat 2.558 llocs de treball. Unes xifres que representen el 40,9% del nombre de projectes a l’Estat i consolida Catalunya amb la tercera destinació europea en inversió de capital del sector.
Cal destacar, també, la inversió en startups: durant els darrers quatre anys Barcelona ha atret 144,2 milions d’euros en empreses emergents dedicades al transport i serveis relacionats amb la mobilitat elèctrica. És el cas de Paack, Wallbox, Cooltra, Silence o Yego.
Oportunitats al món
L’estudi també ha detectat oportunitats de negoci internacionals al continent europeu però també en països com als Estats Units, Mèxic, la Xina, el Japó o Sud Àfrica. A més, recull oportunitats a Catalunya en àmbits com la indústria i la fabricació, la innovació i R+D, la logística o la tecnologia.
Consulta totes les dades a l'informe complet El sector de l'automoció a Catalunya.