ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

El sector de l'automoció a Catalunya

Informes sectorials

La indústria de l'automoció és el tercer sector industrial a Catalunya amb una facturació de 14.730 milions d'euros i que dona feina a 36.655 persones en 365 empreses dedicades a la fabricació d'automòbils. Tot plegat ho indica un nou informe d'ACCIÓ.

El sector de l'automoció a Catalunya

El sector de l'automoció a Catalunya

El sector de l’automoció és una de les indústries globals més potents i complexes. La cadena de valor del sector comença amb els proveïdors de matèries primeres, de bateries o de connectivitat i segueix amb els fabricants, la logística o els serveis de vendes i comercials, entre d’altres. Només l’any 2022 es van fabricar 85 milions de vehicles a tot el món, 61,6 milions de turismes (72,5%) i 23,4 milions de vehicles comercials (27,5%).

Pel que fa als països productors, el 2022 la Xina va encapçalar el rànquing mundial amb 27 milions d’unitats produïdes, seguida dels EUA amb 10 milions i el Japó amb 7,1. Alemanya és el primer país europeu amb 3,6 milions de vehicles fabricats.

A Catalunya el sector de l’automoció és el tercer sector industrial -després de l’alimentari- amb més de 14.730 milions d’euros de facturació, una xifra que representa el 6,5% del PIB . Tot plegat ho indica el nou informe d’ACCIÓ El sector de l’automoció a Catalunya (document .PDF).

L’estudi destaca que aquesta indústria dona feina a 36.655 persones en 365 empreses dedicades a la fabricació d’automòbils (concretament OEM i Tiers 1, 2 i 3). Una xifra que representa el 22,1% dels vehicles fabricats a l'Estat.

Si a la xifra del nombre d’empreses fabricants hi sumem els concessionaris i els tallers de reparació de vehicles, el nombre d’empreses total del sector de l'automoció supera les 10.300, un 1,6% del nombre d’empreses de Catalunya. Una xifra que demostra la magnitud d’aquesta indústria.

Catalunya, però, compta amb empreses de tota la cadena de valor de l’automoció i un ecosistema de suport de la indústria format per empreses d’enginyeria i serveis, centres de tecnologia i R+D, clústers, entitats de suport i universitats i centres de formació. En aquest ecosistema també s'hi han d'incloure fires i esdeveniments de referència com l'Automobile Barcelona.

El sector exterior, clau pel creixement de la indústria

Entre el 2018 i el 2022, la producció d’automòbils va ser el subsector amb major exportació (74,2%) seguit de la producció de components i altres peces de vehicles de motor (24,3%). Alemanya, França i el Regne Unit van ser les tres principals destinacions de les exportacions catalanes.

D’altra banda, durant el mateix període, a Catalunya s’han registrat 25 projectes d’inversió estrangera directe (IED) amb una inversió de capital total superior als 2.341 milions d’euros i que han creat 4.661 llocs de treball. Unes xifres que situen Catalunya com la primera regió dins l'Estat espanyol i consolida Catalunya amb la tercera destinació europea en inversió de capital del sector.

Oportunitats al món

L’estudi també ha detectat oportunitats de negoci internacionals al continent europeu però també en països com als Estats Units, Mèxic, la Xina, el Japó o Sud Àfrica. A més, recull oportunitats a Catalunya en àmbits com la indústria i la fabricació, la innovació i R+D o la logística.

Consulta totes les dades a la píndola El sector de l’automoció a Catalunya (document .PDF).