ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La biologia sintètica a Catalunya

Informes tecnològics

A Catalunya hi ha una dotzena d'empreses que ja treballen en la biologia sintètica, una tecnologia de gran importància i que ofereix bones oportunitats en àmbits com la biomedicina, l'agrotecnologia i l'alimentació o les energies renovables i el medi ambient.

ESTUDI DISPONIBLE EN DUES VERSIONS: PÍNDOLA EN CATALÀ (document .PDF) I ANGLÈS (document .PDF)

La biologia sintètica es basa en el disseny i la construcció de peces, dispositius i sistemes biològics o la reenginyeria de sistemes biològics existents. El seu objectiu és el de donar solucions a problemes mèdics, en la producció d’aliments, d’energia o fàrmacs. Es tracta d’una tecnologia de gran importància en la indústria i que ofereix grans perspectives de futur en àmbits molt diferents i en termes d’oportunitats de negoci, de coneixement i d’innovació.

A Catalunya s’han detectat una dotzena d’empreses que ja treballen amb biologia sintètica, tal i com indica l’estudi d’ACCIÓ La biologia sintètica a Catalunya (document .PDF). La majoria d’aquestes empreses són startups i treballen sobretot en l’àmbit de la biomedicina.

El mercat mundial

La biologia sintètica tindrà un gran impacte en l’economia, el creixement i l’ocupació durant els propers anys. Aquesta és la previsió que fan organismes internacionals rellevants com els governs del Regne Unit i dels Estats Units, la CE o l’OCDE. De fet, es calcula que el mercat mundial de la biologia sintètica arribarà a 100.000 M€ el 2030, una indústria que durant la darrera dècada ha recaptat més de 12.300 M€.

Pel que fa a les regions on hi ha més inversions en aquest àmbit, l’Amèrica del Nord és un dels mercats més dominants i on l’augment de les inversions en I+D també n’està impulsant el creixement. Concretament, destaquen les zones de San Francisco i Boston als Estat Units i Vancouver i Montreal al Canadà. Per altra banda, la zona de l’Àsia-Pacífic està creixent a un ritme més elevat, sobretot a la Xina i Singapur; i a Europa, el Regne Unit i Irlanda hi destaquen com a principals àrees d’interès.

En termes d’aplicacions industrials de les grans empreses que es dediquen a la biologia sintètica destaquen la biomedicina, l’agrotecnologia i l’alimentació, els nous materials i teixits, les energies renovables i el medi ambient.

Aplicacions principals

La biologia sintètica ofereix un gran nombre d’oportunitats i noves aplicacions. A l’estudi d’ACCIÓ se’n poden trobar diverses desenvolupades per empreses internacionals: tractaments per la COVID-19; enzims nous per a la fabricació de productes farmacèutics i per a la salut; plataforma d’ADN d’escriptori; roba nova feta per microbis o carn elaborada a partir de plantes.

Consulta totes les dades a l’estudi La biologia sintètica a Catalunya (document .PDF).