ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La fotònica a Catalunya

Informes tecnològics

174 empreses treballen en l’àmbit de la fotònica a Catalunya, una eina present actualment a pràcticament tots els sectors d’activitat per la seva generació de solucions eficients.

La fotònica a Catalunya

INFORME DISPONIBLE EN FORMAT PÍNDOLA EN CATALÀ (document .PDF) I ANGLÈS (document .PDF), TAMBÉ POTS DESCARREGAR LA VERSIÓ COMPLETA DE L'INFORME

La fotònica és la branca de la física que analitza la generació, transmissió, manipulació i interacció dels fotons amb la matèria. Actualment es tracta d’una eina present a pràcticament tots els sectors d’activitat generant solucions d’eficiència. Sense anar més lluny, l’expansió de l’Internet d’alta velocitat no s’explicaria sense el desenvolupament de tecnologies òptiques i fotòniques, com en el cas de la fibra òptica. A Catalunya, són ja són 174 les empreses que s’hi dediquen, un 51% més que al 2018 (data de l'última anàlisi del sector) tal com recull l’informe d’ACCIÓ La fotònica a Catalunya.

Quan les tecnologies convencionals arriben al seu límit en termes de velocitat, capacitat, consum d’energia o precisió; la fotònica hi pot oferir noves solucions. Per exemple, fent-la servir com a ciència base es desenvolupen tecnologies com sensors i escàners, sistemes làser o il·luminació avançada.

A escala global, la fotònica creix a un ritme del 6% anual i la previsió és que superi els 900.000 milions d'euros de facturació l'any 2025. A més, Europa n’és el segon productor global i representa el 16% del mercat mundial amb una ocupació de 390.000 persones.

fotonica

Pel que fa a Catalunya, són 174 les empreses que s’hi dediquen, el 88% de les quals són pimes. La seva facturació agregada arriba als 1.879 milions d’euros i genera gairebé 9.500 llocs de treball. Es tracta d’un sector madur, on el 72% de les companyies té més de 10 anys de vida. Alhora, també és un sector obert al món, atès que el 62% de les seves empreses són exportadores. 

Pel que fa a les tecnologies que utilitzen, un 42% es dediquen als sensors, els sistemes d’escaneig i la captació d’imatges; mentre que el 28% utilitza la il·luminació avançada. Per sectors d’aplicació, un 44% s’enfoca a la indústria 4.0 i un 29% a la il·luminació.

Descobreix aquestes i moltes més dades en l’informe La fotònica a Catalunya.