ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Les tecnologies quàntiques a Catalunya

Informes tecnològics

Les tecnologies quàntiques estan en fase de desenvolupament i comportaran implicacions de millora al teixit empresarial en àmbits com els ordinadors, les telecomunicacions, el disseny de fàrmacs, la logística o la diagnosi mèdica.

Les tecnologies quàntiques Catalunya

INFORME DISPONIBLE EN 2 VERSIONS: CATALÀ I ANGLÈS

Les tecnologies quàntiques representen un gran salt pel que fa a la resolució de problemes relacionats amb la computació o la comunicació, entre d’altres, i que permetran resoldre’ls de manera més ràpida, segura i efectiva. Segons l’informe, elaborat en col·laboració amb l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), les tecnologies quàntiques es basen en la creació, manipulació i mesura dels estats quàntics de la matèria, és a dir, en les interaccions de partícules a escala microscòpica.

Tal i com indica l’informe, es tracta d’una tecnologia emergent que comportarà implicacions al teixit empresarial en àmbits com els ordinadors, les telecomunicacions, el disseny de fàrmacs, la logística o la diagnosi mèdica. A dia d’avui, i davant d’unes tecnologies en constant evolució, s’espera que l’any 2023 els ingressos derivats siguin de 13.300 M$. De fet, des del 2017 el creixement de patents en comunicació, algoritmes o computació quàntiques va augmentar un 350%.

Les tecnologies quàntiques a Catalunya

A Catalunya les tecnologies quàntiques es troben en fase de desenvolupament. Tot i això, es tracta d’un ecosistema en fase de creixement que està format per centres de recerca, grans empreses de telecomunicacions i startups. A més, Catalunya té una presència destacada en la QT Flagship, una iniciativa europea que vol posicionar el continent al capdavant de la segona revolució quàntica. Aquesta forta presència és a través de l’ICFO on hi participa en diversos projectes.

Alguns centre de recerca i tecnològics que ja hi treballen a Catalunya, a més de l’ICFO, són el Barcelona Supercomputing Center; l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (CSIC); la Fundació I2CAT; l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia; l’Institut de Física d’Altes Energies; la Universitat Autònoma de Barcelona; la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya.

Les tecnologies quàntiques al món

A nivell global s’estan estudiant diferents aplicacions de les tecnologies quàntiques en àmbits diversos i que poden ser molt beneficiosos per a l’empresa. En termes de comunicació, l’ús d’aquestes tecnologies permeten millorar la seguretat a partir de la codificació de la informació i beneficiar les transaccions financeres o l’accés historials mèdics; en la computació, la tecnologia quàntica permetrà resoldre problemes complexes més ràpidament en àmbits com el big data o la intel·ligència artificial; i en l’àmbit dels sensors les tecnologies quàntiques poden generar noves aplicacions en la diagnosi mèdica o l’enginyeria civil a partir de les mesures extremadament precises.

En aquest sentit, les regions principals en l’aplicació i el desenvolupament d’aquestes tecnologies són els EUA, Europa, la Xina, Japó, Canadà, Corea o Austràlia, entre d’altres.

Continguts relacionats