ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

El sector agroalimentari a Catalunya

Informes sectorials

El sector agroalimentari és el primer sector de la indústria catalana amb una facturació global de 43.088 M€ i amb més de 177.000 empleats. Aquest estudi realitzat per ACCIÓ i Prodeca en repassa les xifres principals i les oportunitats de negoci més destacades al món.

El sector agroalimentari a Catalunya

El sector agroalimentari a Catalunya

PÍNDOLA DISPONIBLE EN CATALÀ (document .PDF) I ANGLÈS (document .PDF) I INFORME COMPLET.

El sector agroalimentari a Catalunya és un dels clars referents de l’economia catalana. Liderat per les indústries càrnies, gaudeix d’un elevat desenvolupament gràcies al seu potent ecosistema empresarial al llarg de tota la cadena de valor. De fet, aquesta riquesa de la cadena de valor és una de les claus per entendre l’èxit del sector. Des dels proveïdors de matèries primeres i maquinària fins als consumidors finals. L’estudi 'El sector agroalimentari a Catalunya', elaborat per ACCIÓ i Prodeca, radiografia la realitat d’aquest sector i en presenta les millors oportunitats de negoci internacionals.

Aquest és el primer sector de la indústria catalana amb una facturació global de 43.088 M€ i que dona feina a 177.031 persones. Si fem cop d’ull als tres grans àmbits del sector, veiem que la indústria de l’alimentació i begudes ocupa a 90.500 persones en 4.253 empreses i genera un volum de negoci de 30.090 M€; el sector primari el formen 57.427 explotacions agrícoles i de pesca amb 55.022 treballadors; mentre que la indústria auxiliar està representada per 658 empreses amb 31.430 empleats.

A escala internacional, la producció global agroalimentària es va valorar en 6,5 bilions d’euros el 2021, unes xifres del tot influenciades per la Xina, el principal productor mundial. De fet, el volum de producció xinès és superior al valor de producció dels cinc països següents combinats. Els Estats Units, el Japó, Alemanya i el Brasil segueixen al gegant asiàtic en termes de producció.

Un sector que es menja el món

A Catalunya, el bon moment del sector també ha estat objecte d’interès per a la inversió estrangera, amb 36 projectes d’inversió directa entre el 2017 i el 2021, una xifra que suposa un increment del 80% respecte al quinquenni anterior. Tots plegats han sumat 595 milions d’euros i han generat 2.161 llocs de treball. Lidl, Danone, Florette o Cocacola són algunes de les empreses que han invertit a Catalunya durant aquest temps.

Pel que fa a les exportacions, les vendes agroalimentàries catalanes a l’exerior representen el 16% del total a Catalunya i superen els 12.878 M€, el 21,78% del total d’exportacions agroalimentàries espanyoles. Els productes carnis, els productes alimentaris de qualitat, les fruites i verdures, els olis i els vins i caves són els que tenen més èxit a l’exterior.

Innovació de km 0

Un dels puntals del sector de l’alimentació i les begudes a Catalunya és la seva capacitat innovadora. Amb centres tecnològics capdavanters com Eurecat, Leitat o la Fundació Alícia i la presència de diversos clústers, associacions i empreses internacionals, aquest sector és un dels grans tractors de la innovació catalana.

Infografia sector agroalimentari a Catalunya

Oportunitats de negoci internacionals

Aquest informe identifica 60 oportunitats de negoci internacional per a les empreses catalanes agroalimentàries: 43 en l’àmbit de l’alimentació, 12 en l’agricultura i 5 en vins, caves i begudes. Pel que fa els mercats mundials amb més oportunitats de negoci destaquen els Estats Units i Canadà a Amèrica; Bèlgica, França, Alemanya o el Regne Unit a Europa; Austràlia, Hong Kong o el Japó a l’Àsia i Oceania; i Ghana i Kenya a l’Àfrica, concentren bona part de les opcions per internacionalitzar les empreses catalanes del sector.

Les grans tendències de la indústria

L’estudi també destaca les tendències i els grans reptes de futur de la indústria agroalimentària en tres grans àmbits. En primer lloc i, en termes de sostenibilitat, cal tenir en compte els aliments de producció sostenible o aspectes com la reducció del plàstic, entre d’altres; en segon lloc, cal destacar l’alimentació saludable amb nous productes; i, per últim, l’estudi destaca les tecnologies agroalimentàries i la innovació com una peça clau del sector.

Per conèixer totes les dades, ja pots consultar l'informe complet de l'estudi 'El sector agroalimentari a Catalunya'.