ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Directori de filials a l'estranger d'empreses a Catalunya

Informes d’internacionalització

Les més de 8.129 filials catalanes, concentrades en bona part a l’Europa Occidental, es troben repartides en 128 països del món
08/01/2020
Directori d’empreses catalanes a l’estranger

Les empreses catalanes compten amb 8.129 filials repartides pel món, tal i com indica el Directori d’empreses catalanes a l’estranger elaborat per ACCIÓ. Tot i que majoritàriament es concentren a l’Europa Occidental, la creació de filials per part d’empreses catalanes arriba a 128 països d’arreu del món.

Aquest informe té per objectiu identificar totes les filials d’empreses catalanes implantades a l’estranger i les empreses matrius d’on provenen. Per fer-ho, s’han considerat com a filials catalanes a l’estranger les que la seva matriu tingui:

  • NIF a Catalunya i, per tant, seu social a Catalunya.
  • Participació amb un mínim del 10% del capital de la filial
  • Origen del seu capital és català o estranger indistintament

En aquest procés no s’han contemplat com a filials aquelles empreses on inversors privats catalans hi participen de manera directa o indirecta en el capital. Per altra banda, hi ha filials en què es coneix la participació de l’empresa catalana en el seu accionariat, per se'n desconeix el percentatge concret.

Filials catalanes arreu del món

ACCIÓ ha identificat 8.129 empreses filials provinents de 3.150 matrius distribuïdes en 128 països diferents. Portugal és qui més en concentra (849), seguit dels Estats Units (640) i França (571). El Brasil, Mèxic i Itàlia són la resta de països que reuneixen més d’un 5% de les filials catalanes. De fet, 20 països reuneixen el 76,8% de les filials catalanes i el Top 10 en reuneix gairebé el 60%.

A més, gairebé la meitat se situen en territori europeu, principalment a l’Europa Occidental. El continent americà és l’altre gran pol d’implantació per a les empreses catalanes i acull el 36% de les seves filials. En menor mesura, a l’Àsia-Pacífic la xifra és del 7% i a l’Àfrica-Orient Mitjà es queda en el 7%.

Petites i amb la matriu a l’entorn de Barcelona

L’origen de gairebé la meitat de les filials catalanes (49%) cal buscar-lo en empreses ubicades al Barcelonès. El Vallès Occidental, el Baix Llobregat i el Vallès Oriental són la resta de principals comarques on tenen la matriu les filials.

Pel que fa a la seva mida, un 22% de les empreses a l'estrangersón empreses mitjanes i grans (facturen més de 10 M€ l'any i tenen més de 50 treballardors). Tot i això, gairebé la meitat de les filials són microempreses. Per sectors, les que més facturen són les dedicades a l'electrònica i l'electricitat (21%), el turisme, la cultura i l'oci (11%) i la metal·lúrgia i productes metàlics (6%). Per volum, el sector més comú entre les filials catalanes és el d’infraestructures i construcció (15%), seguit de consultoria i recursos humans (7%) i maquinària i béns d'equip (7%).

La implantació, una prova de solidesa

Gairebé el 20% de les filials catalanes s’han creat en els darrers 10 anys. Aquesta prova de dinamisme es complementa amb el fet que un 37% tinguin més de 20 anys, fet que també assenyala l’estabilitat del teixit empresarial català.

Per conèixer aquestes i moltes més dades, consulta el Directori d’empreses catalanes a l’estranger.