Idees d'experts Carles Gómara, consultor sènior d'Innovació oberta i disruptiva

Quines seran les tendències tecnològiques del MWC? Parlarem dels agents d’intel·ligència artificial, robots o del 6G? Fem un repàs a 5 tecnologies clau del moment i totalment vinculades entre elles.
El ritme d’aparició de noves tecnologies s’ha accelerat especialment des de l’inici del nou mil·lenni. Sorgeixen de manera imprevista i explosiva fins al punt que, abans d’assimilar-les i incorporar-les a les nostres vides -i negocis-, ja en surt una de nova.
Aquesta disrupció constant ha donat pas a una tendència encara més poderosa: la interdependència i convergència tecnològica. Avui dia, les noves tecnologies ja no es desenvolupen de manera aïllada, sinó que estan cada vegada més connectades entre elles i resulta impossible pensar en una sola tecnologia sense vincular-la a moltes altres.
A continuació, fem un cop d’ull a les cinc tecnologies més destacades del moment i vinculades entre elles, i que de ben segur seran protagonistes al MWC 2025 de Barcelona.
1. La intel·ligència artificial (IA) al centre: agents d’IA i la IA multimodal
L’estrella del moment és la intel·ligència artificial. Malgrat haver nascut fa més de 50 anys, la IA generativa ha revolucionat el seu impacte i aplicacions.
Darrerament, els agents d’IA (models i sistemes d’IA capaços de prendre decisions per si mateixos) s’han convertit en una tendència clau per els propers anys. Aquests agents es perfilen com els nous assistents digitals, disponibles 24/7 per a tasques diverses: des de bots d'atenció al client fins a cotxes autònoms.
Tot i que pot haver-hi un ‘hype’ excessiu al voltant d’aquesta tecnologia, encara hi ha molts reptes a resoldre com la transparència i la traçabilitat de les decisions que prenen.
L’última derivada en aquest camp és l’anomenada IA multimodal, capaç de processar simultàniament imatges, vídeos, àudio o text per prendre millors decisions i generar respostes més precises.
2. Uns robots cada cop més humans
El gran somni de gegants com Tesla, SpaceX o Nvidia és el desenvolupament dels robots humanoides, el proper gran salt tecnològic. Amb una forma anatòmica similar a la humana, integren la IA Generativa i grans models de llenguatge (LLM), per aportar-los una comunicació natural i humana que mancava a les màquines. La combinació d’IA multimodal i mecatrònica els fa més adaptables i versàtils.
En l’àmbit de la robòtica, hi trobem els drons, que ja han superat la seva adolescència i s’han convertit en eines fonamentals per a vigilància, recerca i emergències. Els nous sensors i la reducció de costos auguren un nou auge d’aquests aparells. Tot i això, projectes com els aerotaxis o el repartiment massiu de paqueteria, no han assolit -de moment- l’èxit que s’esperava.
3. El 5G t’ha passat per alt? Doncs ja tenim el 6G aquí
El MWC va néixer com l’esdeveniment clau del sector de la telefonia mòbil i s’ha convertit en el congrés més gran del món centrat en la connectivitat i la tecnologia.
No fa pas gaire, el 5G era la gran novetat per millorar la connectivitat entre dispositius. Amb una xarxa que ja està implantada en la majoria de mercats, el repte pendent és el desenvolupament de noves aplicacions centrades en les persones.
I si encara no has assimilat el 5G, el 6G ja comença a treure el cap. Encara en fase experimental i amb un potencial difícil d’imaginar, el 6G fusionarà el món físic i el digital, adoptant la realitat augmentada, la realitat virtual o els bessons digitals de manera natural. Un avenç que permetrà fer trucades hologràfiques, on una persona es podrà projectar digitalment en un entorn físic. Serà la porta definitiva al metavers?
Però per fer-ho realitat, calen infraestructures de comunicació més ràpides i eficients. Unes infraestructures cada vegada més saturades per l’increment de dispositius connectats (IoT) i pel creixement del trànsit de dades, on el vídeo representa el 74% del trànsit total.
4. La ‘guerra’ dels xips i els semiconductors
L’ús de la IA ha disparat la demanda de xips cada vegada més potents. Els principals actors mundials lluiten per controlar els materials per fabricar-los, el seu disseny (liderat per Nvidia), i la seva producció (dominada per TSMC a Taiwan). Aquesta competició explica part de les tensions geopolítiques a Taiwan i els moviments dels Estats Units per controlar-ne la producció.
El gran repte és aconseguir xips més potents i energèticament més eficients. Actualment el sistema d’IA Generativa tipus GPT-4 consumeix l'energia equivalent a 10.000 llars durant tres mesos. Això ha obert diverses vies de debat, com la proposta de generar energia privada per part de les grans corporacions tecnològiques a través de la construcció de petits reactors nuclears propis.
5. El bo, el lleig i el dolent: ciberseguretat, ‘Deepfake’ i ‘Fake News’
La ciberseguretat ha deixat de ser el “nice to have” per convertir-se en una necessitat crítica impulsada per l’auge de la connectivitat i la internet de les coses. S’estima que cap al 2027 hi haurà més de 25.000 milions de dispositius IoT connectats a tot el món i això obliga empreses i ciutadans a prendre’s molt seriosament la seguretat per evitar ciberatacs i fraus.
Una de les grans preocupacions per al 2025 és la dificultat creixent per verificar la informació digital, tenint en compte que la IA generativa pot ser utilitzada per difondre desinformació, deepfakes i notícies falses a gran escala. Les eines per detectar contingut generat per IA, com les marques d’aigua digitals i el desenvolupament d’una identitat digital sobirana (SSI), seran algunes claus per garantir la transparència i la seguretat en un món digital cada vegada més difús.
Enmig d’un debat geopolític sobre la llibertat d’expressió i les guerres comercials, cal escollir entre un model de governança propi d’un Far West digital i la protecció dels drets fonamentals que garanteix la llei europea sobre la IA (EU AI Act).
Més enllà de la IA: 10 tendències tecnològiques per al 2025
Totes aquestes tecnologies les pots trobar a l’informe de les 10 tendències tecnològiques per al 2025, on trobaràs una visió global del panorama tecnològic emergent.
El MWC: el congrés tecnològic més important del món
Totes aquestes tendències tecnològiques ressonaran de valent durant la propera edició del MWC. Descobreix les activitats més destacades del congrés i les empreses i startups catalanes que hi participen!