ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

El sector agroalimentari a Catalunya

Presentacions i altres materials

El sector agroalimentari és el sector industrial líder a Catalunya amb una ocupació de més de 160.000 treballadors i amb clara tendència a la internacionalització i la innovació. Tot plegat ho recull un informe de Prodeca i ACCIÓ.

El sector agroalimentari a Catalunya

El sector agroalimentari és el sector industrial líder a Catalunya. Es tracta d’una indústria que genera un volum de negoci global de 38.205 M€ i ocupa a més de 160.000 treballadors. Unes xifres molt rellevants representades a l’estudi El sector agroalimentari a Catalunya creat per Prodeca i ACCIÓ.

Segons l’informe, aquesta indústria està formada per 3.922 empreses del sector primari i de la indústria transformadora alimentària i per 57.423 explotacions agràries. A més, compta amb 436 establiments de la industria auxiliar agroalimentària com són llavors, ingredients i additius alimentaris, envasos o maquinària per a la indústria.

En termes de sectors cal destacar que les indústries del sector de la carn són les que generen un volum de negoci més gran amb 8.453 M€ i també les que ocupen a més treballadors. Per àmbits també destaca el sector dels olis i greixos vegetals (2.288 M€); el vi i cava i altres begudes alcohòliques (1.920 M€) i el les fleques i les pastes alimentàries (1.673 M€).

Com no pot ser d’altre manera, la revolució tecnològica tindrà -i està tenint- un pes destacat a l’evolució del sector agroalimentari. L’estudi destaca tecnologies com la realitat virtual i augmentada, que permetrà donar als consumidors informació nutricional dels productes; la intel·ligència artificial, amb la gestió de magatzems intel·ligents; o la internet de les coses, amb la millora de la cadena de fred.

En termes d’innovació de la indústria, 95 startups ja es dediquen al sector foodtech a Catalunya, tal i com indica el Barcelona & Catalonia Startup Hub.

Un sector internacionalitzat

La importància de la indústria agroalimentària a Catalunya es deu, en bona part, al seu esperit per internacionalitzar-se. Les exportacions representen més del 30% del total de volum de negoci generat, amb 9.906 M€, sent les indústries càrnies les que més venen a l’exterior amb 3.231 M€. En aquest sentit, el sector primari genera 1.556 M€ en vendes a l’exterior, encapçalat pels àmbits de les fruites i les verdures amb 1.320 M€. Per altra banda i més enllà de les vendes a l'exterior, les empreses catalanes compten amb 546 filials repartides a tots el continents.

L'estudi també recull 33 oportunitats concretes d'internacionalització per a les empreses del sector agroalimentari. Concretament, l'informe destaca 17 oportunitats del sector alimentació i productes gurmet; 10 oportunitats en l'agricultura i 6 oportunitats de l'àmbit dels vins i caves. Majoritàriament provenen de països europeus però també destaca oportunitats als Estats Units, Canadà, Brasil, Marroc, Kenia, Israel, la Xina, Japó o Austràlia, entre d'altres. Totes aquestes oportunitats es poden consultar al Recomanador d'oportunitats de negoci internacionals d'ACCIÓ.

Inversió estrangera

Catalunya és la principal destinació d’inversió estrangera del sector agroalimentari de l’Estat Espanyol. Concretament, entre els anys 2015 i 2019 va rebre 533 M€ de capital invertit amb 1.547 llocs de treball creats (el 25% del total de l’Estat). Alemanya, Suïssa, el Regne Unit, Japó o els Estats Units són els principals inversors amb empreses com Nestlé, Haribo, Bimbo, Coca-Cola, Carrefour o Mars, entre d’altres.

En termes d’oportunitats de negoci internacional a Catalunya, l’estudi inclou diverses tendències com són els productes frescos; els aliments funcionals i probiòtics; els vins i caves de qualitat o la gestió de residus alimentaris.

Clústers, eines de competitivitat

Catalunya aposta pel foment de la competitivitat del sector agroalimentari a partir dels clústers integrats en el programa Catalunya Clústers d’ACCIÓ. En aquest sentit, l’informe destaca el Clúster de nutrició i salut; el Clúster Gourmet; el clúster FEMAC; el Clúster carni porcí; el Clúster vitivinícola de Catalunya; el Packaging Clúster i el Clúster Foodservice.