ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

El sector químic a Catalunya

Informes sectorials

Potent, desenvolupat i internacionalitzat, el sector químic català és un dels més potents del país i amb un major pes en les exportacions. Més de 1.000 empreses i 36.000 treballadors són la mostra de la potència química catalana.
El sector químic a Catalunya

El sector químic a Catalunya

ESTUDI DISPONIBLE EN DUES VERSIONS: PÍNDOLA EN CATALÀ I ANGLÈS

La indústria química se centra en l’extracció i el processament de matèries primeres, ja siguin naturals o sintètiques; així com en la seva transformació en substàncies amb noves característiques. La facturació mundial d’aquest sector l’any 2018 s’ha situat en els 3.347 milions d’euros, amb la Xina com a principal productor amb el 35,8%. La Unió Europea ocupa el segon lloc mundial del sector amb el 16,9% seguida dels Estats Units amb el 15,8%, tal i com destaca l'informe El sector químic a Catalunya.

A Europa, el químic és el quart sector més important, amb Alemanya i França com a principals protagonistes. Al seu darrere s’hi situen Itàlia, els Països Baixos i Espanya.

Catalunya té química

Pel que fa a Catalunya, el químic és un sector potent, desenvolupat i internacional. Fins a 1.053 empreses conformen un sector que genera més de 36.400 llocs de treball (dades 2018) i 18.502 milions d’euros de facturació (dades 2018). Una xifra, la de la facturació, especialment rellevant si es té en compte que és el segon de Catalunya i representa el 43% de la facturació total del sector a Espanya amb tant sols el 29% de les empreses.

Alhora, el sector químic català és atractiu per a la inversió estrangera, que hi ha desenvolupat 27 projectes entre 2015 i 2019 per un valor de 651 milions d’euros, que han generat 810 llocs de treball. De fet, Catalunya és la tercera regió d'Europa occidental en nombre de projectes.

La internacionalització del sector queda reflectida pel fet que representa el 17% de les exportacions catalanes i que els productes químics bàsics és el grup més exportat de l’última dècada (51,6%). Catalunya és la regió amb el nombre més elevat d'empreses exportadores regulars en aquest àmbit i tenen en França el principal soci comercial. Pel que fa a les importacions, aquestes provenen majoritàriament d’Alemanya.

El sector químic a Catalunya

Les oportunitats d’inversió del sector químic català passen per àmbits com la química tradicional, els centres d'R+D, l'economia circular, els plàstics biodegradables, la impressió 3D o la logística. A més, en el camp internacional, es presenten oportunitats a França i Polònia; a Amèrica en països com Colòmbia o Mèxic; a l’Àfrica Occidental; o a l’Àsia en països com Azerbaidjan, Turquia i Bangladesh.

Consulta totes les dades i oportunitats a l'informe El sector químic a Catalunya.

Serveis relacionats

Pàgines relacionades