• Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

El sector químic a Catalunya

Informes sectorials

Potent, desenvolupat i internacionalitzat, el sector químic català és un dels més potents del país i amb un major pes en les exportacions. Més de 700 empreses i 30.000 treballadors són la mostra de la potència química catalana
El sector químic a Catalunya

El sector químic a Catalunya

La indústria química se centra en l’extracció i el processament de matèries primeres, ja siguin naturals o sintètiques; així com en la seva transformació en substàncies amb noves característiques. La facturació mundial d’aquest sector l’any 2016 s’ha situat en els 3.360 milions d’euros, amb la Xina com a principal productor. De fet, 12 dels 30 principals països productors són asiàtics, tal com destaca l'informe El sector químic a Catalunya.

A Europa, el químic és el cinquè sector més important, amb Alemanya i França com a principals protagonistes. Al seu darrere s’hi situen Itàlia, els Països Baixos i Espanya.

Catalunya té química

Pel que fa a Catalunya, el químic és un sector potent, desenvolupat i internacional. No en va, és el hub químic més gran del sud d’Europa. Fins a 758 empreses conformen un sector que genera més de 30.000 llocs de treball (dades 2017) i 16.872 milions d’euros de facturació (dades 2016). Una xifra, la de la facturació, especialment rellevant si es té en compte que és el segon de Catalunya i representa el 45,7% de la facturació total del sector a Espanya amb tant sols el 27% de les empreses.

Alhora, el sector químic català és atractiu per a la inversió estrangera, que hi ha desenvolupat 31 projectes entre 2013 i 2017 per un valor de 692,4 milions d’euros, que han generat 1.164 llocs de treball.

sector-quimic-infografia

La internacionalització del sector queda reflectida pel fet que representa el 16,8% de les exportacions catalanes i que els productes químics bàsics és el grup més exportat de l’última dècada (56,5%). A Catalunya hi ha fins a 2.393 empreses exportadores regulars en aquest àmbit i tenen en França el principal soci comercial. Pel que fa a les importacions, aquestes provenen majoritàriament d’Alemanya.

Les oportunitats d’inversió del sector químic català passen per àmbits com els fertilitzants i agroquímics, les pintures i revestiments o els cosmètics. A més, en el camp internacional, es presenten oportunitats a Amèrica en països com Colòmbia, els Estats Units, Mèxic o Guatemala; a l’Àfrica a Ghana o a l’Àsia a Azerbaidjan i Turquia.

Consulta totes les dades i oportunitats a l'informe El sector químic a Catalunya.

Serveis relacionats

Pàgines relacionades