Què has de saber?
En el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència – Finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU, el Programa Investigo té com a objectiu l’atorgament d’ajuts per a la contractació de persones joves (menors de 30 anys) demandants d’ocupació per al desenvolupament i execució de funcions, tasques i iniciatives de recerca i innovació, contractades en qualitat de:
a. Personal investigador (requisit mínim: títol de doctor o doctora).
b. Personal tecnòleg (requisit mínim: grau universitari o titulació equivalent).
c. Personal tècnic de recerca, desenvolupament o innovació (requisit mínim: cicle formatiu de grau superior o grau universitari o titulació equivalent).
El requisit mínim de titulació requerida pels perfils descrits anteriorment s’haurà d’acreditar en el moment d’iniciar-se els contractes objecte d’aquest ajut.
Aclariment: aquesta convocatòria és independent de la publicada a l'Ordre TES/1267/2021, de 17 de novembre; pel Ministerio de Trabajo y Economía Social.
Contacte: investigo.agaur@gencat.cat
Natàlia Camí 93 517 97 00
Sara Alcarraz 93 088 61 38
Resolució: Un cop transcorreguts 2 mesos des de la resolució de la convocatòria, l’enllaç de l’e-tauler ja no estarà disponible. Podreu consultar la relació d'entitats beneficiàries al portal de transparència.
A les següents entitats amb seu operativa a Catalunya:
- Organismes públics de recerca definits a l'article 47 de la Llei 14/2011, d'1 de juny, de la ciència, la tecnologia i la innovació.
- Universitats públiques, els seus instituts universitaris, i les universitats privades amb capacitat i activitat demostrada en R+D+I, d'acord amb el que preveu la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats, que estiguin inscrites al Registre d'Universitats, Centres i Títols, creat pel Reial decret 1509/2008, de 12 de setembre, pel qual es regula el Registre d'universitats, centres i títols.
- Centres i institucions sanitàries públiques i privades sense ànim de lucre, vinculades o concertades amb el Sistema Nacional de Salut, que desenvolupin activitats en R+D+I.
- Instituts de recerca biomèdica o sanitària acreditats per ordre ministerial.
- Centres tecnològics d'àmbit estatal i centres de suport a la innovació tecnològica d'àmbit estatal que estiguin inscrits al registre de centres creat pel Reial decret 2093/2008, de 19 de desembre, pel qual es regulen els centres tecnològics i els centres de suport a la innovació tecnològica d'àmbit estatal i es crea el registre d'aquests centres.
- Altres centres públics en R+D+I, amb personalitat jurídica pròpia, que, als seus estatuts o al seu objecte social o a la normativa que els reguli, tinguin la R+D+I com a activitat principal.
- Centres privats em R+D+I, sense ànim de lucre i amb personalitat jurídica pròpia, que tinguin definida, als seus estatuts o al seu objecte social o a la normativa que els reguli, la R+D+I com a activitat principal.
- Empreses pertanyents al sector públic o privat, que estiguin invertint en la realització d'iniciatives de recerca i innovació previstes en aquesta norma.
Les entitats beneficiàries en alguna de les convocatòries anteriors també podran ser beneficiàries d’aquesta.
Dimecres dia 3 d'abril de 2024, a les 9:00h (hora local de Barcelona), amb tancament el dia 4 d'abril de 2024, a les 14:00h.
La documentació necessària en format PDF en el moment de fer la sol·licitud serà la següent:
a) Memòria tècnica amb la descripció dels llocs de treball que s’han de cobrir, les característiques de les activitats a realitzar i el nombre de contractes previstos amb la previsió de costos totals del programa, distingint entre la subvenció sol·licitada i, si escau, l’aportació de l’entitat beneficiària.
b) Declaració responsable d'altres ingressos o subvencions per a la mateixa activitat, fent constar la relació detallada amb l’entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda, per tal d’informar sobre la concurrència d’ajuts per la mateixa activitat, seguint el document normalitzat que es podrà trobar a la pàgina web de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca.
c) Declaració responsable d’adequació al principi de «no causar perjudici significatiu», en el sentit establert en l’apartat 6) de l’article 2 del Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, pel qual s’estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, seguint el document normalitzat que es podrà trobar a la pàgina web de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca.
d) Declaració d’absència de conflicte d’interessos, en línia amb la prevenció del frau, d’acord amb el que disposa la normativa reguladora d’aquestes ajudes, seguint el document normalitzat que es podrà trobar a la pàgina web de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca.
Documents
Les entitats hauran de sol·licitar l’ajut per a la contractació de les persones destinatàries que compleixin els requisits que es determinen a continuació:
a. Tenir 16 anys o més i no haver complert els 30 anys.
b. Estar desocupada i inscrita com a demandant d’ocupació en el Servei Públic d'Ocupació de Catalunya.
c. No haver desenvolupat cap tipus d’activitat de recerca a la mateixa entitat en el termini dels 6 mesos immediatament anteriors a l’inici del contracte.
Els tres requisits descrits anteriorment s’han de complir en el moment d’iniciar-se el contracte objecte d'aquesta convocatòria.
Requisits per a la contractació:
Les entitats beneficiàries dels ajuts hauran de convocar públicament les diferents ofertes de feina susceptibles de ser finançades i realitzar la selecció de les persones destinatàries tenint en compte els següents criteris:
a. Millor adequació entre la formació acadèmica de la persona candidata en relació amb les activitats de recerca que s’ha de desenvolupar.
b. Disposar dels estudis específics relacionats amb la matèria que s’ha de desenvolupar i que els hi atorgui majors capacitats i competències per desenvolupar les activitats de recerca.
c. La valoració curricular i de les persones candidates haurà de realitzar-se mitjançant l'ús de curriculum vitae cec, garantint el principi de no discriminació per cap raó.
d. Les convocatòries per a la selecció de llocs de treball hauran de recollir les mesures que l'entitat tingui ja implementades a data de la sol·licitud per a afavorir la conciliació entre la vida laboral, familiar, personal i la igualtat de gènere.
e. També podran incloure altres criteris que es considerin rellevants en funció de la seva normativa pròpia o que es corresponguin amb la realitat del col·lectiu.
Aquestes persones destinatàries han de ser seleccionades per les entitats beneficiàries amb un mes d’antelació, com a mínim, a l’inici dels contractes.
La durada dels contractes a subvencionar ha de ser de 12 mesos i s’hauran de completar íntegrament com a màxim el 15 d’octubre del 2025.
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
- El procediment de concessió d'aquestes subvencions és el de concurrència no competitiva. Les resolucions es dictaran per ordre de presentació de sol·licituds, una vegada realitzades les comprovacions oportunes, fins a l’esgotament del crèdit assignat a la convocatòria.
- El contracte s'ha d'iniciar a partir de la resolució d'atorgament i, com a mínim, un mes després de la finalització del procediment de selecció realitzat per l'entitat beneficiària de l'ajut. La durada dels contractes a subvencionar ha de ser de 12 mesos i s’hauran de completar íntegrament com a màxim el 15 d’octubre del 2025.
- L’ajut s’implementarà en forma d’un únic mòdul de 33.108,92 euros per persona contractada i any de contracte, que s’aplicarà a tots els contractes (mòdul corresponent als grups de cotització de la SS 4 a 1).
- Les activitats de recerca i innovació s’han de desenvolupar preferentment dins dels camps relacionats amb la sanitat, la transició ecològica, l’economia verda (energies renovables, tractament d’aigües i residus i indústria agroalimentària), així com la digitalització de serveis i data science.
- Els perfils i les tasques de recerca i innovació que poden dur a terme les persones contractades són les següents:
a) Personal investigador (Requisit mínim: títol de doctor o doctora).
Tasques: realitzar activitats de recerca o d’innovació dins d’un laboratori, grup de recerca o departament, incloent el desenvolupament i la participació en un projecte de recerca, la realització de tasques experimentals i d’anàlisi de dades i el suport a la redacció d’articles científics.
b) Personal tecnòleg (Requisit mínim: grau universitari o titulació equivalent).
Tasques: desenvolupar, dins del seu àmbit de coneixement, tasques de valorització i transferència del coneixement, formulació d’iniciatives tecnològiques i d’innovació o estudi, aplicació de noves tècniques o metodologies avançades, la gestió o supervisió d’instal·lacions científiques o tècniques.
c) Personal tècnic de recerca, desenvolupament o innovació (Requisit mínim: cicle formatiu de grau superior o grau universitari o titulació equivalent).
Tasques: organitzar i gestionar, dins del seu àmbit de coneixement, el desenvolupament d’accions de suport a la recerca, el desenvolupament o la innovació en el marc d’un projecte d’investigació, i/o donar suport tècnic especialitzat o aplicar els processos i les tècniques que es desenvolupen en el grup de recerca, el laboratori, el servei cientificotècnic o el departament corresponent. - En el marc d’aquesta convocatòria no es podrà contractar personal tècnic de gestió ni personal de suport administratiu que realitzi tasques relacionades, fonamentalment, amb el desenvolupament d’activitats de gestió i de suport administratiu als o pels serveis centrals de les entitats, ni aquelles que desenvolupin activitats de comunicació i/o divulgació, activitats informàtiques, i/o altres relacionades amb el manteniment de serveis o instal·lacions generals.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar
Terminis
Del 03/04/2024 al 04/04/2024 -
Segon pas
Rebre resposta de l'administració
Quan es rep resposta de l'Administració?El termini legal màxim per resoldre i notificar la resolució del procediment és de dos mesos, a comptar de la data de presentació de la sol·licitud. Un cop [...]
Quan es rep resposta de l'Administració?
El termini legal màxim per resoldre i notificar la resolució del procediment és de dos mesos, a comptar de la data de presentació de la sol·licitud. Un cop hagi transcorregut aquest termini sense resolució expressa, l’ajut sol·licitat s’entendrà desestimat per silenci administratiu.
Quina resposta es rep?
La resolució es publicarà al tauler electrònic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya. Per tal de fer més difusió, i a efectes informatius, es pot consultar el resultat de la resolució a la pàgina web de l’AGAUR.
Es pot presentar un recurs?
Contra la resolució de concessió, que exhaureix la via administrativa, les persones interessades poden interposar, amb caràcter potestatiu, un recurs de reposició davant el president o la presidenta de la Comissió Executiva d’Ajuts de Recerca, en el termini d’un mes, a comptar de l’endemà de la seva publicació al Tauler electrònic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, o bé poden interposar directament un recurs contenciós administratiu davant dels jutjats contenciosos administratius de Barcelona, en el termini de dos mesos, a comptar de l’endemà de la seva publicació, de conformitat amb el que preveuen els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i els articles 8, 14 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa. -
Tercer pas
Acceptar l'ajut
Aquest ajut no requereix la presentació de cap document d’acceptació. Un cop resolta la convocatòria, les entitats beneficiàries han de comunicar la formalització dels contractes.
Aquest ajut no requereix la presentació de cap document d’acceptació. Un cop resolta la convocatòria, les entitats beneficiàries han de comunicar la formalització dels contractes.
-
Quart pas
Justificar l'ajut
L’entitat beneficiària, en el termini de dos mesos des de la finalització de les contractacions, ha de presentar per mitjans telemàtics la següent documentació justificativa de l’execució de [...]
L’entitat beneficiària, en el termini de dos mesos des de la finalització de les contractacions, ha de presentar per mitjans telemàtics la següent documentació justificativa de l’execució de l’activitat:
a. Una memòria explicativa del compliment de la finalitat de l'acció, activitat o projecte subvencionat amb indicació de les activitats realitzades per les persones contractades i dels resultats obtinguts.
b. Una memòria econòmica justificativa del cost de les activitats realitzades en funció dels resultats obtinguts.
c. Declaració responsable comunicant la informació relativa a les retribucions dels òrgans de direcció o administració, a l’efecte de fer-les públiques, d’acord amb el que estableix l’article 15.2 de la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, o bé declaració responsable comunicant que aquesta informació s’ha fet pública a la pàgina web de l’entitat en les condicions i terminis establerts per la normativa de transparència. La declaració responsable que dona compliment al deure d’informar de les retribucions percebudes ha de contenir la informació exigida a l’article 12 del Decret 8/2021, de 9 de febrer.

Tràmits relacionats