Què has de saber?
L’objecte d’aquesta línea és la concessió de subvencions a sales d’exhibició cinematogràfica de Catalunya destinades a finançar actuacions i inversions vinculades a la digitalització i l’aplicació de noves tecnologies.
Als efectes d'aquestes ajudes, s'entén per sala d'exhibició cinematogràfica el local o recinte obert al públic on, d'acord amb la normativa aplicable, es projecten obres cinematogràfiques a canvi de l'abonament previ d'un preu o d'una contraprestació, sense perjudici que s'hi puguin programar altres continguts. Les sales poden tenir una o diverses pantalles.
Les subvencions que preveuen aquestes ajudes s’adeqüen al Reglament (UE) núm. 651/2014, de la Comissió, de 17 de juny, pel qual es declaren determinades categories d’ajuts compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat.
Aquestes subvencions es financen amb càrrec als fons derivats de l’instrument europeu de recuperació Next Generation EU, mitjançant el Mecanisme de recuperació i resiliència que estableix el Reglament (UE) 2021/241, del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer.
Aquesta línia de subvencions a sales de cinema s’inscriu en el marc del programa de “Foment, modernització i digitalització del sector audiovisual” del Component 25 (“Spain Audiovisual Hub”) del Pla de recuperació, transformació i resiliència (C25.I1), i té l’objectiu d’impulsar la transformació digital del sector i, per tant, s’acull a l’etiqueta “021bis – Support to digital content production and distribution”, amb un 100% de contribució digital. D’altra banda, no comporta cap contribució a l’etiquetatge verd, de manera que no s’ha d’esperar cap contribució específica dels beneficiaris a la transició verda.
El període per presentar sol·licituds és del 16 al 31 de maig de 2023, ambdos inclosos.
Aquest ajut és de tramitació telemàtica obligatòria:
Aquest tràmit només es pot fer per internet. La documentació que aporteu per un altre canal no es tindrà en compte ni es computarà a efectes de data de presentació.
Consulteu les condicions tècniques necessàries per fer els tràmits en línia
L'horari d'atenció telefònica és de 9 a 14 h de dilluns a divendres:
- Dubtes sobre el contingut i la tramitació de la subvenció: 93 116 34 09 i 93 316 28 08
- Consultes tècniques sobre la tramitació telemàtica: 93 552 91 66
Aquest tràmit només es pot fer per internet. Cal que signeu el formulari de sol·licitud amb un certificat digital qualificat
Organisme responsable
Poden optar a aquestes subvencions les empreses, tant si són persones físiques com jurídiques, i les entitats, públiques o privades, que gestionin una sala d'exhibició cinematogràfica a Catalunya i que estiguin inscrites al Registre d'empreses audiovisuals de Catalunya o al Registre administratiu d'empreses cinematogràfiques i audiovisuals que gestiona l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals, en la secció d'exhibició d'obres cinematogràfiques o audiovisuals.
El termini per presentar sol·licituds és del 16 al 31 de maig de 2023, tots dos inclosos.
Documentació administrativa:
El formulari de sol·licitud autoritza a l’Institut Català de les Empreses Culturals a consultar d’ofici les dades establertes en el punt 7 de les Bases generals reguladores i no caldrà, per tant, aportar la documentació administrativa.
Documentació a presentar amb la sol·licitud:
En el moment de presentar la sol·licitud, cal aportar la documentació que preveu la base general 7.
A l'efecte de donar compliment a l'article 22.2.d) del Reglament (UE) 2021/241, del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer, les persones sol·licitants han de facilitar la informació sobre el perceptor final dels fons, quan no sigui el mateix que l'empresa o l'entitat sol·licitant, amb les dades següents, que s'incorporen al Registre d'ajuts i subvencions de Catalunya i a la Base de dades nacional de subvencions:
- Noms, cognoms i dates de naixement dels titulars reals del sol·licitant, en els termes que consten en l'article 3.6 de la Directiva (UE) 2015/849, del Parlament Europeu i del Consell.
El projecte d'activitat previst a la base general 7.1.a) ha d'incloure:
a) Dades identificatives de cada sala d'exhibició o de cada recinte cinematogràfic dels que se n'ostenti la titularitat: denominació, domicili i nombre de pantalles.
b) Memòria sobre el projecte d’activitat, en què s’especifiquin les actuacions i les inversions que s’han de dur a terme. Es recomana que la memòria respongui als criteris de valoració que estableix la base 7.1, que no superi les 25 pàgines i que contingui un total de 15.000 paraules, com a màxim.
c) Cronograma provisional de desenvolupament del projecte.
d) Pla de finançament del projecte i documentació acreditativa de les fonts de finançament garantides, si s'escau.
e) Manifestació expressa que les dades que consten al Registre d'empreses audiovisuals de Catalunya o al Registre administratiu d'empreses cinematogràfiques i audiovisuals que gestiona l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals, en la secció d'exhibició d'obres cinematogràfiques o audiovisuals, no han sofert modificació respecte de les ja existents o, en altre cas, documentació suficient que acrediti les modificacions sofertes.
A més de les declaracions responsables que estableix la base general 7.2, en el formulari de sol·licitud cal declarar el següent:
a) Que la sala d'exhibició cinematogràfica objecte de la subvenció continua en l'exercici de la seva activitat en el moment de presentar la sol·licitud, independentment que l'activitat s'hagi interromput temporalment per causa de la COVID-19.
b) Que la persona sol·licitant manté les condicions de treball pertinents del personal laboral, d'acord amb la normativa laboral i social aplicable.
c) De compromís amb l'execució d'actuacions del Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR), complint els principis transversals que exigeix, entre els quals es troba el principi de no causar un perjudici significatiu al medi ambient (DNSH).
d) Sobre la cessió i el tractament de dades en relació amb l'execució d'actuacions del Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR). Aquesta cessió implica la possibilitat d'accés de l'Administració i de tots els òrgans que preveu l'article 22 del Reglament (UE) 2021/241, del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer, a la informació que conté el Registre de titularitats reals, creat per l'Ordre JUS/319/2018, i l'accés a altres bases de dades de l'Administració que puguin subministrar les dades esmentades sobre els titulars reals. Així mateix, implica la cessió d'informació entre aquests sistemes i el Sistema de fons europeus, segons les previsions que conté la normativa europea i nacional aplicable.
e) Declaració d'absència de conflicte d'interessos (DACI) segons model formalitzat de l'Institut Català de les Empreses Culturals.
Per poder optar a les subvencions, les persones sol·licitants han de complir, a més dels que indica la base general 3, els requisits i les condicions següents:
a) Realitzar les actuacions entre l’1 de gener de 2021 i el 31 de desembre de 2023.
b) Totes les actuacions i inversions objecte de subvenció han de respectar el principi de no causar un perjudici significatiu al medi ambient (DNSH, per les sigles en anglès de do no significant harm), d’acord amb el Reglament (UE) 2021/241, del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer, pel qual s’estableix el Mecanisme de recuperació i resiliència, el Reglament (UE) 2020/852, del Parlament Europeu i del Consell, de 18 de juny, relatiu a l’establiment d’un marc per facilitar les inversions sostenibles i pel qual es modifica el Reglament (UE) 2019/2088, i la Comunicació de la Comissió Europea (2021/C 58/01), "Guia tècnica sobre l’aplicació del principi de ‘no causar un perjudici significatiu’ en virtut del Reglament relatiu al Mecanisme de recuperació i resiliència".
A fi de garantir que les actuacions s’ajusten a la Guia tècnica esmentada, no són subvencionables les activitats que s’enumeren a continuació:
b.1) Les activitats relacionades amb els combustibles fòssils, inclosa la seva utilització ulterior.
b.2) Les activitats en el marc del règim de comerç de drets d’emissió de la UE, en relació amb les quals es prevegi que les emissions de gasos d’efecte hivernacle que provocaran no se situïn per sota dels paràmetres de referència pertinents.
b.3) Les activitats relacionades amb els abocadors de residus, incineradores i plantes de tractament mecanicobiològic.
b.4) Les activitats en les quals l’eliminació de residus a llarg termini pugui causar un perjudici al medi ambient.
Els equips de tecnologies de la informació (TI) adquirits han de complir els requisits relacionats amb l’energia i amb l’eficiència de materials que estableix la Directiva 2009/125/CE, del Parlament Europeu i del Consell, de 21 d’octubre, per la qual s’instaura un marc per a l’establiment de requisits de disseny ecològic aplicables als productes relacionats amb l’energia, per a servidors i emmagatzematge de dades, o computadores, servidors de computadores o pantalles electròniques. Alhora, els equips han de ser eficients energèticament, absolutament respectuosos amb el Code of Conduct for ICT de la Comissió Europea, i s’han de prendre mesures dirigides a augmentar la durabilitat, la possibilitat de reparació, d’actualització i de reutilització dels productes, dels aparells elèctrics i electrònics implantats.
Els equips utilitzats no han de contenir les substàncies restringides que enumera l’annex II de la Directiva 2011/65/UE, del Parlament Europeu i del Consell, de 8 de juny, sobre restriccions a la utilització de determinades substancies perilloses en aparells elèctrics i electrònics, excepte quan els valors de concentració de pes en materials homogenis no superin els que indica l’annex esmentat. Al final de la seva vida útil, els equips s’han de sotmetre a una preparació per a operacions de reutilització, recuperació o reciclatge, o un tractament adequat, inclosa l’eliminació de tots els fluids, i un tractament selectiu d’acord amb l’annex VII de la Directiva 2012/19/UE, del Parlament Europeu i del Consell, de 4 de juliol, sobre residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE).
c) La persona sol·licitant ha de mantenir les condicions de treball pertinents del personal laboral, d’acord amb la normativa laboral i social aplicable.
Queden excloses d’aquestes subvencions les persones titulars de sales d’exhibició de sales X.
Aquestes subvencions són incompatibles amb qualsevol altra subvenció, ajut o ingrés de l’Institut Català de les Empreses Culturals per a la mateixa finalitat. Així mateix, són incompatibles amb altres ajuts provinents de fons estructurals i altres programes de la Unió Europea o del Mecanisme de recuperació i resiliència, sempre que els ajuts es destinin a finançar els mateixos costos, d’acord amb el que disposa l’article 9 del Reglament (UE) 2021/241.
Aquestes subvencions són compatibles amb altres ajuts procedents d’altres departaments de l’Administració de la Generalitat o d’altres ens públics o privats nacionals, o d’altres organismes internacionals.
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
Despeses subvencionables
Se subvencionen les actuacions i les inversions vinculades a la digitalització i l’aplicació de noves tecnologies en l’activitat de les sales d’exhibició. Les despeses subvencionables poden estar relacionades amb:
a) Estudis de viabilitat de projectes de transformació digital.
b) Comunicació i màrqueting digital.
c) Actualització de sistemes de gestió automatitzada de bitllets.
d) Modernització de sistemes digitals de projecció, àudio i connectivitat, entre ells, els vinculats a l’exhibició dirigida a persones amb discapacitat.
e) Aplicació d’intel·ligència artificial i dades massives.
f) Digitalització d’altres serveis. 2. En cap cas es consideren despeses subvencionables : a) Despeses indirectes o generals, d’acord amb la base general 5.4. b) Despeses fixes i despeses fixes de personal. c) Despeses relatives a reparacions o material fungibles (consumibles, exceptuant els vinculats a sostenibilitat). d) Despeses de capital que cobreixin les reparacions d’immobles. e) Material tècnic que no estigui directament relacionat amb la sala d’exhibició cinematogràfica objecte de la sol·licitud de subvenció. f) Els impostos indirectes quan siguin susceptibles de recuperació o compensació, ni els impostos personals sobre la renda.
Quantia
La quantia màxima de la subvenció és de 6.000,00 euros per pantalla, amb un límit del 80% del cost total del projecte. En qualsevol cas, la quantia màxima de la subvenció per persona sol·licitant no pot ser superior a 80.000,00 euros.
Els projectes que optin a les subvencions per haver superat la puntuació de tall que estableix la base 7.2 poden obtenir l'import màxim subvencionable per l'ordre de prelació derivat de la puntuació assignada, fins a exhaurir les disponibilitats pressupostàries.
Passos a fer
-
Primer pas
Sol·licitar
Sol·licitar
Terminis
Del 16/05/2023 al 31/05/2023Sol·licitar
Tràmit amb certificat digital
-
Segon pas
Consultar l'estat del tràmit
Consulta l'estat d'un tràmit o gestió a l'Àrea privada de tràmits gencat amb el codi (ID) o el número d'expedient i el DNI/NIF
Consulta l'estat d'un tràmit o gestió a l'Àrea privada de tràmits gencat amb el codi (ID) o el número d'expedient i el DNI/NIF
-
Tercer pas
Rebre la resposta de l'administració
Proposta de resolució provisional i documentació addicional
Proposta de resolució provisional i documentació addicional
Finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, l’Institut Català de les Empreses Culturals publicarà la proposta de resolució provisional de concessió al Tauler de la Seu electrònica de la Generalitat de Catalunya.
Les persones beneficiàries tindran 10 dies hàbils, a partir de l’endemà de la publicació, per presentar si s'escau:
- una reformulació o renuncia de la proposta de resolució, segons model,
- i la documentació addicional necessària,
a través de l'espai Estat de les vostres gestions
Procediment de concessió
El procediment de concessió de les subvencions es tramita en règim de concurrència No competitiva.Quan es rep la resposta de l'Administració?
El termini màxim per dictar i notificar la resolució és de sis mesos des de la publicació de la convocatòria. Transcorregut aquest període, si no hi ha una resolució expressa, els/les sol·licitants poden entendre desestimades les seves sol·licituds per silenci administratiu.
Quina resposta es rep?
Les comunicacions o notificacions a les persones interessades es realitza mitjançant la publicació de la resolució al tauler d’anuncis electrònic de la seu electrònica de la Generalitat de Catalunya (https://tauler.seu.cat/inici.do?idens=1) . Aquesta publicació substitueix la notificació individual i té els mateixos efectes.Es pot presentar un recurs?
La resolució no exhaureix la via administrativa. Es pot interposar un recurs d'alçada davant la persona titular del Departament de Cultura en el termini d'un mes a comptar de la publicació. -
Quart pas
Rebre la subvenció
El pagament de la subvenció es tramita a partir de la concessió
El pagament de la subvenció es tramita a partir de la concessió
-
Cinquè pas
Justificació
Les persones beneficiàries han de presentar, durant el darrer trimestre de 2023, i no més tard del 31 de desembre de 2023, la documentació següent:
Les persones beneficiàries han de presentar, durant el darrer trimestre de 2023, i no més tard del 31 de desembre de 2023, la documentació següent:
a) un informe d’activitats dutes a terme del projecte subvencionat.
b) un compte justificatiu del compliment de l’objecte de la subvenció, i de l’aplicació dels fons percebuts en la modalitat de compte justificatiu sense aportació de justificants de despesa, que indica la base general 16.2.b), quan l’import subvencionat sigui igual o inferior als 60.000,00 euros, o en la modalitat de compte justificatiu amb aportació d’un informe d’auditor, que indica la base general 16.3, quan l’import subvencionable sigui superior als 60.000,00 euros.Aquest compte justificatiu no ha d’incloure la memòria que estableixen les bases generals 16.2.a1) i 16.3.a. 2.
Les persones beneficiàries titulars de diferents sales d’exhibició o de diferents complexos cinematogràfics poden presentar una única factura d’una o diverses despeses subvencionables, i imputar-la a diferents sales o complexos amb un repartiment de la despesa proporcional al nombre de pantalles per local.Les persones beneficiàries han de presentar, durant el primer trimestre de 2024, i no més tard del 31 de març de 2024, un informe dels resultats obtinguts pel projecte subvencionat.