ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Suspensió temporal dels aranzels entre els Estats Units i Europa

Alertes de comerç internacional

A partir del dia 5 de març de 2021, els Estats Units d’Amèrica i Europa han acordat suspendre tots els aranzels que s’havien establert de forma mútua a conseqüència del conflicte dels subsidis a la indústria aeronàutica (Airbus-Boeing).

Alerta de comerç internacional

Alerta de comerç internacional

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president dels EUA, Joe Biden, han acordat de suprimir-los durant un període inicial de 4 mesos. Espanya serà un dels gran països beneficiaris, ja que aquests aranzels gravaven productes com el vi o l’oli d’oliva.

La suspensió dels aranzels serà efectiva una vegada s’hagin resolt tots els procediments tècnics necessaris.

 

Antecedents

Aranzels addicionals d’EUA: 10 % per als productes de la indústria aeronàutica i 25 % per als productes agroalimentaris. Aplicable des del 18 d’octubre de 2019. Afecta majoritàriament els països del consorci per a la fabricació d’avions d’Airbus (Espanya, França, Regne Unit i Alemanya).

Llistat de productes afectats

Contramesures europees: al novembre de 2020, la Comissió va aprovar el Reglament d’execució i la llista de productes sobre els quals s’aplicarien les contramesures aranzelàries a EUA, com a contramesura a les subvencions il·legals al fabricant d’avions americà Boeing.

 

Punts a tenir en compte

  • Ara s’inicia un període de 4 mesos en què les parts (EUA i Europa) hauran de negociar les futures disciplines per a la concessió del suport oficial als fabricants d’aeronaus.
  • La suspensió cobreix els aranzels a les aeronaus i també als productes no aeronàutics.
  • La suspensió permetrà que les exportacions espanyoles als EUA d’alguns productes comencin a recuperar-se.
  • Tant la UE com els EUA es comprometen a assolir una solució integral i duradora de les disputes sobre les aeronaus. Aquesta solució negociada tractarà el futur suport al sector aeronàutic i l’abordatge de les pràctiques i els reptes de distorsió del comerç, plantejats pels nous entrants al sector d’economies no comercials com la Xina.

 

Enllaços d’interès

Per tal d’obtenir més informació sobre els productes que es veuen afectats per la suspensió d’aranzels en la importació als EUA podeu consultar:

 

 

Nota: Totes les dades tenen finalitat informativa. L'empresa és manté com l'única responsable per l'ús de la informació i els resultats de la mateixa. És obligació de l'empresa verificar la informació abans d'utilitzar-la. ACCIÓ no es fa responsable de cap dany causat per l’ús de la informació.