ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

França prohibeix els embalatges de plàstic per a la venda de fruites i d'hortalisses fresques

Alertes de comerç internacional

A partir de l’1 de gener del 2022, entra en vigor a França el decret per prohibir els envasos de plàstic en fruites i hortalisses fresques sense processar.

Alerta de comerç internacional

Alerta de comerç internacional

A partir d'aleshores, tots els comerços detallistes que venguin fruites i verdures sense transformar a França ho hauran de fer sense cap mena d’empaquetatge a base de plàstic.

Aquest decret presenta una gran controvèrsia, tant per als agricultors francesos com per als exportadors, ja que no considera les limitacions tècniques i econòmiques del sector. La llei francesa no considera solucions alternatives com l'ús d'embalatges de plàstic reciclables i la prohibició és l'única opció.

El sector sol·licita més temps per trobar solucions assequibles per complir amb la nova llei i denuncien que es tracta d’una mesura discriminatòria, ja que no existeix la mateixa pressió sobre altres productes alimentaris.

Mesures d’aplicació de la llei

El decret estableix l'aplicació gradual de la llei per a determinats productes i trobar solucions alternatives per al cas de les fruites i les hortalisses que presenten riscos greus de deteriorament, especialment en la venda a granel, i així establir el 30 de juny del 2026 com la data definitiva per aplicar definitivament la prohibició a la totalitat dels productes.

Terminis d'aplicació de la llei segons el tipus de producte:

  • Excepcions fins el 30 de juny del 2023: s'inclouen les especialitats de tomàquet, naps i cebes primerenques, cols de Brussel·les, préssecs, nectarines, albercocs, raïms i mongetes tendres.
  • Excepcions fins el 31 de desembre del 2024: endívies, espàrrecs, bròquil, bolets, patates i pastanagues primerenques, enciams, canonges, primers brots, espinacs, herbes aromàtiques, flors comestibles, germinats de soja i cireres.
  • Excepcions fins el 30 de juny del 2026: fruita venuda al consumidor final en plena maduresa, maduixes, gerds i altres fruits vermells i kiwis.

Enllaços d'interés

La Subdirecció General de Relacions Internacionals i Assumptes Comunitaris ha escrit una nota al respecte que podeu consultar (document .PDF).

Nota: totes les dades tenen una finalitat informativa. L'empresa és manté com a l'única responsable de l'ús de la informació i els resultats d'aquesta. És obligació de l'empresa verificar la informació abans d'utilitzar-la. ACCIÓ no es fa responsable de cap dany causat per l’ús de la informació.