ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

5 sectors per fer negoci industrial a Turquia

Articles i altres publicacions

Turquia i els seus països de l’entorn, com Geòrgia o Azerbaidjan, són uns mercats amb bones perspectives de negoci i amb necessitat d’augmentar el ritme d’industrialització per reduir la dependència en les importacions.

5 sectors per fer negoci industrial a Turquia

5 sectors per fer negoci industrial a Turquia

Amb 84 milions d’habitants, Turquia té dues característiques que la fan molt interessant per a les empreses catalanes: és una gran porta d’entrada a l’Àsia i a l’Orient Mitjà i un mercat proper i amb molts vincles comercials amb Europa.

Tot i que ja és un país altament industrialitzat, Turquia encara depèn de les importacions de maquinària, matèries primeres i productes semiacabats per mantenir el ritme actual de producció i crear nous llocs de treball. “Turquia té gran necessitat de producció local i les empreses catalanes poden aportar-hi el seu know-how i valor afegit d’origen estranger”, apunta Emre Pekkan, director de l’Oficina Exterior de Comerç i Inversions de Catalunya a Istanbul.

Ell mateix explica que, a partir de la pandèmia i les seves conseqüències, moltes empreses internacionals han començat a deslocalitzar-hi una part de la seva producció “per obtenir millors costos, una millor gestió transitària i més proximitat amb Europa, l’Orient Mitjà, Àfrica o Àsia”.

A continuació, et descrivim cinc sectors amb bones perspectives de negoci al país:

  1. Químic: Tot i que Turquia és el 16è productor químic mundial, el país segueix depenent de la importació. Malgrat que el govern ja treballa per revertir-ho, aquesta tendència es mantindrà durant un temps per la necessitat de realitzar noves inversions. Aquest fet manté la porta oberta a les importacions de fragàncies o aromes, uns productes amb molta demanda per part de diversos sectors.
  2. Tèxtil i moda. Turquia és un país que té molta experiència en la producció de productes tèxtils a baix cost i amb una qualitat mitja-alta. De fet, el país té uns hàbits de consum molt grans per vestir-se i compte amb més de 35.000 productors. Tot i això, les empreses catalanes poden tenir un bon posicionament en teixits tècnics o de protecció personal tenint en compte que un dels punts forts del mercat espanyol és la seva etiqueta de qualitat.
  3. Packaging. L’auge del comerç electrònic i la creixent força de producció de béns de consum, fan de Turquia un mercat prometedor per la demanda de tot tipus d’envasos i packaging. De fet, les importacions al país des de l’Estat Espanyol en aquest sector no han deixat d’augmentar durant els darrers anys -a diferència de la resta de països- oferint bones oportunitats en sectors com el paper, el cartró, els taps o articles per a transport i envasament de plàstic, entre d’altres.
  4. Automoció. Turquia ha obert la porta de la mobilitat elèctrica i autònoma. Cal tenir en compte que el pes de les exportacions espanyoles al país és molt gran (va representar el 9,3% del total d’importacions el 2020) i que recentment s’han obert dues fàbriques dedicades a produir vehicles elèctrics: una de Ford, que produirà vehicles comercials lleugers amb bateries; i l’altre és TOGG, que produirà 150.000 unitats de models sedan i SUVs.
  5. Maquinària industrial. Amb el seu alt nivell d’industrialització, Turquia ofereix bones oportunitats per a les empreses catalanes de maquinària tèxtil, agrícola, de l’embalatge o l’electrònica amb l’objectiu de facilitar les noves inversions que s’hi estan duent a terme.

A banda d’aquests sectors, les empreses exportadores catalanes també es poden veure beneficiades pels avantatges de produir directament a Turquia, ja sigui de manera independent o a través d’un soci local. D’aquesta manera, les empreses es veurien beneficiades d’uns costos de producció inferiors, podrien aprofitar el mercat local i els avantatges d’exportar a Europa sense aranzels.

Geòrgia i Azerbaidjan, els grans desconeguts

A banda de Turquia, Geòrgia o Azerbaidjan són dos mercats destacats i en ple desenvolupament industrial. El primer és un mercat atractiu en el que el govern treballa per desenvolupar sectors com les infraestructures, l’energia, el turisme o l’agricultura. El país ja ha rebut el suport d’organitzacions internacionals i requereix materials, béns d’equip i experiència per fer créixer aquests sectors.

Per la seva banda, Azerbaidjan ofereix oportunitats de negoci en els sectors tèxtil, per empreses que ofereixen teixits a diferents usos de la producció; o en el sector cosmètic, en el que les importacions no han deixat de créixer durant els darrers anys. Altres sectors amb potencial de creixement són l’energètic, l’elèctric, el de les energies renovables i les infraestructures.

Per ajudar-te a fer negoci a Turquia o als seus països d’influència pots participar a la sessió del Focus Àfrica i Orient Mitjà Fes negoci a Azerbaidjan, Turquia i Uzbekistan. Durant els dies del Focus, a més, també pots reunir-te amb el Director de l’Oficina Exterior de Comerç i Inversions de Catalunya a Istanbul per resoldre tots els teus dubtes per fer-hi negoci.