Articles i altres publicacions
El sector del vi esta patint canvis a nivell internacional. Nous països productors es posicionen de manera competent alhora que les demandes dels consumidors canvien també. La oferta supera a la demanda cosa que provoca tensions en els preus finals, però aquesta situació es veu compensada pel creixement al consum de vins d'alta gamma.
Vins del nou món: tendències i comparativa
El estudis indiquen que la producció mundial ha estat baixant durant els últims trenta anys, i que la tendència continuaria, fomentant un entorn mundial competitiu.
Avui França, Itàlia i Espanya són els principals productors de vi i cava, però aquesta situació anirà canviant gradualment: els productors del «nou món», Estats Units, Xile, Austràlia, amb productes més innovadors, aniran incrementant la seva producció de vi i també les vendes. En el cas del cava aquest nous països no representarien una competència real.
A Catalunya el 90% de la producció correspon a vins de qualitat i l'última dècada ha mantingut els preus estables tot i que hi ha tendència a la baixa. El sector del vi i cava catalans està dividit, d’una banda, en grans empreses que controlen el 75% del mercat i que estan molt orientades al comerç internacional i, de l’altra, en petits productors amb un baix volum de comercialització.
Cal destacar que les exportacions han permès mantenir la competitivitat del sector i representen el 6% del total d'exportacions del sector agroalimentari.
Tots els països productors tenen en comú que han patit disposicions legals restrictives que han condicionat els preus i volums de producció. El nou panorama mundial està signat per una demanda emergent de vins de qualitat destinats tant nous consumidors, com a consumidors experimentats.